Dolar

32,5408

Euro

34,8887

Altın

2.439,54

Bist

9.746,66

Brezilya'da Rousseff hakkındaki yolsuzluk iddiaları

Brezilya'da Rousseff hakkındaki yolsuzluk iddiaları

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-27 01:44:45

Brezilya'da Rousseff hakkındaki yolsuzluk iddiaları
Brezilya'da geçici olarak görevden alınan Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in yargılandığı Kongre'nin üst kanadı Senato'da senatörler arasında tartışma çıktı.

Yerel "O Globo" gazetesinde yer alan haberde, Senato'da, Rousseff'in kalıcı olarak görevinden alınıp alınmaması konusunu görüşmek üzere bir araya gelen senatörler arasında çıkan tartışma nedeniyle duruşmanın iki kez geçici olarak ertelendiği bildirildi.

Habere göre, Rousseff'i savunan, İşçi Partisi'nden Gleisi Hoffmann'ın, Senato'nun, görevi askıya alınan devlet başkanını yargılama konusundaki ahlaki yeteneğini sorgulaması üzerine tansiyon yükseldi. Bunun ardından Senato Başkanı Renan Calheiros, "Bu oturum bir tımarhane haline gelmiştir." dedi.

Aleyhinde açılan pek çok dava bulunan Calheiros, kurulun kendini gerçek bir demokrasi kurumuna dönüştürme şansını kaybettiğini ve oturumun, "aptallığın sonsuz olduğunu" ortaya koyduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Ricardo Lewandowski'nin, senatörlerden, duruşmanın selameti açısından ideolojik ve parti farklılıklarını bir kenara koymalarını istediği ancak Senato'da seslerin yükselmesi üzerine oturumu askıya almak zorunda kaldığı kaydedildi.

Senato'da 10 Ağustos'ta, 15 saat süren oturum sonrası yapılan oylamada senatörler, 21'e karşı 59 oyla, Rousseff'in bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmekten yargılanmasına hükmetmişti.

Suçlu bulunması halinde Brezilya Senatosu'nun bu ayın sonunda da Rousseff'in görevden tamamen alınması kararını oylaması bekleniyor.

Brezilya Senatosu, Devlet Başkanı Rousseff'i 12 Mayıs'ta yaptığı oylamada 180 günlüğüne görevden almış, Rousseff'in yerine geçici olarak yardımcısı Michel Temer getirilmişti.

Rousseff'in suçlu bulunması durumunda devlet başkanlığı görevini, 2018'de düzenlenecek seçimlere kadar Temer yürütecek. Temer'in de adı, devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluk iddialarında geçiyor.

Dilma Rousseff, çok sayıda siyasetçi ve iş adamının adının karıştığı Petrobras yolsuzluk soruşturmasının durdurulması için görevden alındığını savundu. Brezilya Senatosu'nun atadığı bağımsız denetçiler, geçici olarak görevinden uzaklaştırılan Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmediğini açıklamıştı.

Rousseff'in eski personel müdürü olan ve şu an senatör olarak görevine devam eden Hoffmann'ın eşi, eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula Da Silva'nın hükümetinde Enformasyon Teknolojileri Planlama Bakanı olarak görev yapan Paulo Bernardo, haziran ayında 30 milyon dolar tutarındaki yolsuzlukla bağlantısı olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.

Haber Ara