Dolar

32,5993

Euro

34,8293

Altın

2.495,94

Bist

9.463,31

Bozdağ: MİT Müsteşarı'nın kendisine yapılan operasyondan haberi yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ darbe girişiminden Erdoğan ve Yıldırım'ı zamanında haberdar etmediği için eleştirilere maruz kalan MİT Müsteşarı Hakan Fidan için 'MİT Müsteşarlığına operasyon yapılıyor ve MİT Müsteşarı'nın kendisine yapılan operasyondan haberi yok. Tebligat gelince haberi oluyor.' diye konuştu

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-22 12:09:50

Bozdağ: MİT Müsteşarı'nın kendisine yapılan operasyondan haberi yok

Bozdağ ayrıca darbe girişimiyle ilgili dava duruşmalarının Sincan'da görüleceğini açıkladı.

Adalet Bakanı Bozdağ'ın açıklamasından satır başları;

Akşam 22:00'da müsteşarım aradı, uçaklar uçuyor bir hareketlilik var diye. Ben de Başbakan'a ulaştım ve bir darbe teşebbüsü olduğunu bana kendileri ifade ettiler. Bizim de bu teşebbüse karşı dimdik ayakta durmamız gerekiyordu.

Belki bu darbeciler Cumhurbaşkanı'mızı öldürerek, insanları kurşunlayarak insanların meydanlara inmesini engellemk istedikleri bir kanlı plan yaptıkları ortada.

BİRDEN TAVAN SARSILDI

Ben daha sonra paralamentoya geçtim, herkes demokrasi olmuş, milli irade olmuş gibi bir dayanışma vardı. Bu dayanışma için herkese teşekkür ediyorum. Ben de kürsüye geldim ve konuşmaya başladım o sırada bir bomba atıldı, tavan sarsıldı, tozlar düştü tavandan. Daha sonra konuşmama devam ederken ikinci bir bomba atıldı, daha şiddetliydi. Türkiye'de pek çok darbe oldu, darbecilerin hiçbiri Meclis'e bomba atmayı dahi düşünmedi. Bu çok büyük bir düşmanlık, canavarlıktır. Bunlar herşeyi göze alarak yola çıkmışlar, çok vahşide darbe yapmayı planlamışlardır.

Demokrasinin çok seslilikle nasıl güç kazandığını onun için Özal'a da teşekkür ediyorum. Medya da bu çok sesliliğin önünü açmasaydı, darbe çok daha kötü sonuçlar getirebilirdi.

Hazırlıklar bitmek üzere, tek kanun hükmünde kararnameyle sonuç almak istiyoruz, ancak ihtiyaç var ise daha çok kararname de çıkarılabilir. Çünkü Türkiye'nin şuanda karşısında kaldığı durum net değil, artçılar olabilir. Türkiye'de darbe teşebbüsü başarısız kılınmıştır diye tedbir almamamız yanlış olur. Bu doğrudan devlete yönelik alınmış bir OHAL.

GÖZALTI SÜRESİ UZATILACAK

Gözaltı sürelerinin 4 günden fazla uzatılmaması Anayasa'da net olarak belli, tek istisna ise OHAL'dir. Gözaltı süresinin ilk etapta 7-8 gün olarak uzatılması düşüncesi var. Ancak buna da bir sınır konulacaktır.

MİT MÜSTEŞARI'NIN KENDİSİNE YAPILAN OPERASYONDAN HABERİ YOK

Bugüne kadar FETÖ'nün tehtid olduğunu bize de çok anlatan oldu. Biz de bunu farkedince başkalarına çok anlattık. Bu gerçek karşısında milleti ve herkesi ikna etmeye çalıştık. Büyük bir gizlilik içinde hareket eden bir örgüt. MİT Müsteşarlığına operasyon yapılıyor, MİT Müsteşarı'nın kendisine yapılan operasyondan haberi yok. Tebligat gelince haberi oluyor. TSK içinde silahlı bir FETÖ oluştuğunu görüyoruz. Böyle bir yapı karşısında tedbir alınması ve anlayış, destek beklemesi normaldir. Hukuka sadık olmayan kişileri temizlemezsek başka örgütler de çıkar. Tüm kararların amacı hukuk devletimizi ve demokrasimizi korumaktır.

DARBE DURUŞMALARI SİNCAN'DA GÖRÜLECEK

Şuanda çok ciddi sayıda gözaltı ve tutuklamalar var. Bu davaların görülmesi ve duruşma salonlarını düşünmemiz göülüyor. Ankara'da bu davaların görüleceği bir salon yok. Büyük bir alana ihtiyacımız var. Çalışmalarımız sürüyor. Şuan da yer olarak Sincan ilçesi sınırlarının içerisinde olacağını söyliyebilirim. Şuanda özel bir mahkemeye gerek yok.

YARGIYA GÜVENİLMELİ

Cadı avı endişesi olabilir, ama bu endişeyi kaldıracak olan yargıdır. Suçluyla suçsuzu ayıracak olab yargıdır. Şuanda gözaltılar olabilir, ihbarlar olabilir ama elbette suçlu ve suçsuz ayırt edilecektir. Yargıya güvenmemiz lazım, büyük cesaretle tavır koydular.

ASKERİ YARGITAY KALDIRILMALI

Tüm siyasi partilerin seçim beyannemsinde var. Onlarda Askeri Yargıtayı'n kaldırılması konusunda bizimle hem fikirler.En kolay uzlaşılacak konu budur. Yargıdaki iki ayrı yargı uygulamasına Türkiye bir an önce son vermelidir. Adalet Bakanlığı'nda da açığa alınan hakim ve savcılar oldu.

GÜLEN'İÇİN ACİL TUTUKLAMA TALEBİ

Fethullah Gülen için 4 iade dosyasını ABD'ye ilettik ve acil tutuklama talebi için başvuruda bulunduk. ABD, Gülen'in iadesi için dayanışma içinde olacağını ifade ettti. Bizzat ben de ABD'ye gidebilirim süreci takip edebilirim ya da uzman bir ekip gönderebililiriz. ABD Gülen'in acil tutuklanma talebiyle ilgili delil istedi, bugün göndereceğiz. Şuanda 15 Temmuz dosyasıyla ilgili dosya tamalanmadı. İfadeler tamamlanmadı, çok ciddi sayıda delil elde edildi. ABD bugün itibariyle Gülen'in iadesi konusunda bugün farklı bir noktada, olumlu açıklamalar var. Türkiye bu darbe girişimini Fethullah Gülen'in talimatıyla yapıldığını ne kadar biliyorsa ABD'de de okadar biliyordur. Obama'ya infaz emrinin Türkiye'de kalıyor olması kıyameti koparır. Bizim yaşadığımız da tam olarak budur. Burada delil istemeye bence gerek bile yok. Artık Fethullah Gülen'in bu darbe girişiminin arkasında olduğuna dair dünyada bir tereddüt olduğuna inanmıyorum. ABD'nin gereğini yapacağına inanıyorum.

İDAM TALEBİYLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME YAPILACAKTIR

İdam cezası için halkın büyük bir talebi var. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan da açıklamalar geldi. Bu taleple ilgili bir değerlendirme yapılacaktır. Nasıl bir sonuç alınacağını ilerleyen günlerde göreceğiz. AB ne der diye değilde bizim hukuk devleti açısından hadiseye bakmamız gerekiyor. Biz AB ile ilgili her sözümüzü yerine getirdik ama hep bir gerekçe buldular.

Haber Ara