Dolar

32,6273

Euro

34,7472

Altın

2.502,93

Bist

9.524,59

Bosna Hersek'teki 'Sırp Cumhuriyeti Günü' referandumu

Bosna Hersek'teki 'Sırp Cumhuriyeti Günü' referandumu

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-26 00:52:39

Bosna Hersek'teki 'Sırp Cumhuriyeti Günü' referandumu
Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkan Yardımcısı Ramiz Salkic, 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanması için yapılan anayasaya aykırı referanduma ilişkin, "Savcılık ve Yüksek Temsilcilik, Anayasa Mahkemesi'nin kararına saygı duyulmamasına yaptırım uygulamalı." dedi.

Boşnak siyasetçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sırp Cumhuriyeti'nde yapılan referanduma ilişkin değerlendirmede bulundu.

Entitedeki referandumun Anayasa Mahkemesinin yasağına rağmen yapıldığına işaret eden Salkic, bu nedenle Bosna Hersek Savcılığı ve Yüksek Temsilciliğin, Anayasa Mahkemesinin kararına saygı duyulmamasına yaptırım uygulaması gerektiğini vurguladı.

Yüksek Temsilciliğin, Dayton Barış Antlaşması'nı korumak ve antlaşmanın uygulanmasının önündeki tüm engelleri kaldırmakla yükümlü olduğuna işaret eden Salkic, "Bu entitede (Sırp Cumhuriyeti), Dayton Barış Antlaması'nın uygulanmasına engel olan kişiler mevcut. Çünkü, Anayasa Mahkemesinin kararının uygulanmasını engellediler." diye konuştu.

Salkic, Anayasa Mahkemesinin Dayton Barış Antlaşması'na göre "ülkenin en yüksek yargı organı" olduğuna dikkati çekerek, mahkemenin kararlarının engellenmesinin mümkün olmadığını, bu kararların yorum dahi yapılmaksızın uygulanması gerektiğini ifade etti.

Sırp Cumhuriyeti'nde ise meclisin, hükümetin ve entite başkanının mahkemenin kararını engellemek için "ayağa kalktığını" kaydederek, "Anayasa Mahkemesinin yasağını ihlal ettiler. Bunu yapanlara yönelik yaptırım ve ceza gerekli. Savcılık ya da Yüksek Temsilcilik, her kim bu yaptırımı uygularsa gerginliği düşürecek, gelecekte de başkanlarının benzer eylemler de bulunmaması için mesaj verecektir." şeklinde konuştu.

Referandumun ardından, Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan Boşnakların evlerini terk ettiği yönündeki iddiaları da değerlendiren Salkic, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün entite sınırları içinde, referandum gibi anayasaya aykırı bir eylemin gerçekleştiği bir günde olay çıkmaması çok önemliydi. Bugün, entitedeki Boşnaklar üzerinde yapılan baskının azaldığını hissettik. Katliam ve soykırım yaşayan bu halkın üzerine psikolojik baskı yapıldığı bir gerçek ancak dün de bugün de entite sınırları içindeki Boşnakların burada yaşama konusunda ne kadar kararlı olduklarını gördüm. Boşnaklar, birilerinin onları evlerinden çıkarmasına izin vermezler. Boşnaklar evlerini terk etmez, etmiyor da. Biz buradayız. Bosna Hersek için vatandaşlarımıza daha iyi bir yaşam sunabilmek için mücadelemize devam ediyoruz."


- Nihai sonuçlar TSİ 13.00'te açıklanacak


Bu arada, "Referandumu Düzenleme Komisyonu"ndan yapılan açıklamada, oyların yüzde 71,09'unun sayıldığı ve resmi olmayan ilk sonuçlara göre, sandığa gidenlerin yüzde 99,79'unun "9 Ocak'ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlamasını destekliyor musunuz?" sorusuna "evet" cevabını verdiği bildirildi.

Referandumun nihai sonuçlarının bugün TSİ 13.00'te açıklanacağı belirtildi.

Haber Ara