Dolar

32,3546

Euro

34,9507

Altın

2.325,47

Bist

9.079,97

Bosna Hersek'te 'Beyaz Kurdele Günü'

Bosna Hersek'te 'Beyaz Kurdele Günü'

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-31 14:42:53

Bosna Hersek'te 'Beyaz Kurdele Günü'
Bosna'daki savaşta, ülkenin kuzeyindeki Prijedor şehrinde Sırp olmayan sivillere yönelik katliamın kurbanlarını anmak için başkent Saraybosna başta olmak üzere birçok şehirde programlar düzenlendi.

"Beyaz Kurdele Günü" kapsamında başkentteki Saraybosna Çocukları Meydanı'nda düzenlenen programda, vatandaşlara beyaz kurdeleler dağıtıldı, beyaz çarşaf üzerine Prijedor'da yaşananların unutulmamasına ilişkin mesajlar yazıldı.

Bosnalı ünlü şair ve senarist Abdullah Sidran da beyaz çarşaf üzerine "Prijedor'daki beyaz kurdele, tüm karanlıklardan daha siyahtır." yazarak Prijedor'daki katliama dikkati çekti.

Soykırım Kurbanları ve Tanıkları Derneği Başkanı Murat Tahirovic, burada yaptığı açıklamada, Prijedor'da yaşananların, İkinci Dünya Savaşı'nda Yahudilerin maruz kaldığı muameleye benzediğine işaret ederek "Prijedor'da yaşayan Sırp olmayan halklar, o dönemde sokağa çıkarken kollarına beyaz kurdeleler takmak zorunda bırakıldı." dedi.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic de en büyük adaletsizliğin adaleti beklemek olduğunu kaydederek "Beyaz kurdeleler takarak Prijedorlu annelere destek olduğumuzu göstermek istedik. Acının ne olduğunu bizler de iyi biliyoruz." diye konuştu.

Saraybosna'daki bir diğer anma etkinliği de İsa'nın Kalbi Katedrali önünde düzenlendi. Katedralin önündeki alana yerleştirilen okul sıralarına oturan gençlerin kollarına beyaz kurdeleler bağlandı. Sıraların üzerine ise Prijedor'da öldürülen 102 çocuğun isimleri ve yaşları yazıldı.

Beyaz Kurdele Günü kapsamında katliamın gerçekleştiği Prijedor'un yanı sıra Banja Luka, Zenica, Tuzla, Mostar, Bihaç şehirlerinde de anma törenleri düzenlendi.

- Prijedor'daki katliamlar

Bosna'daki savaşın başlarında, 1992 yılının Mart ayında, eski Yugoslavya'daki Devlet Güvenlik Teşkilatı'nın (UDBA) başına getirilen Sırp kökenli Simo Drljaca, Prijedor'da bir ayda 13 polis karakolunda görev yapan bin 775 Sırp'ı silahlandırdı. Sırp birlikleri, 29 Nisan gecesi nüfusunun çoğunluğu Boşnak olan Prijedor kentini ele geçirdi.

Ağır silahlara sahip Sırp birlikleri, 23 Mayıs 1992'de Prijedor civarındaki köylere saldırarak 102'si çocuk 3 bin 176 sivili katletti.

Sırplar, 1992 yılının Mayıs ayında yerel radyolar üzerinden yapılan duyuruyla "Sırp olmayanların evlerinin pencerelerine beyaz çarşaf asmalarını, sokağa çıkarken de kollarına beyaz kurdele bağlamalarını" emretti. İşgalci Sırpların talimatlarını yapmak zorunda kalan vatandaşlar, bu yöntemle tespit edildi. Tespit edilenler, esir kamplarına götürülerek katliamlara, işkencelere ve tecavüzlere maruz kaldı.

Bu dönemde, yaklaşık 30 bin Prijedorlu Omarska, Keraterm, Kozarac, Trnopolje ve Manjaca'daki toplama kamplarına götürüldü, on binlercesi ise doğdukları bu topraklardan sürgün edildi.


VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara