Dolar

32,5883

Euro

34,7375

Altın

2.506,53

Bist

9.524,59

Borisov ve Yıldırım'dan AB'ye 'geri kabul' uyarısı

Bulgaristan ve Türkiye Başbakanlarından geri kabul anlaşması hakkında ortak bir açıklama geçti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-26 13:20:39

Borisov ve Yıldırım'dan AB'ye 'geri kabul' uyarısı

TİMETURK | HABER MERKEZİ
DETAY HABER | PINAR HİLAL BALTA

Cizre saldırısı ve iki ülke ilişkilerine dair yapılan açıklamalar sonrası Suriye ve Irak'tan gelen göç dalgaları sebebiyle imzalanan "Geri Kabul Anlaşması" konuşuldu.

Bulgaristan Başbakanı Borisov şunları söyledi:

"TÜRKİYE YENİ BİR GÖÇ DALGASINI ÖNLEMEK İSTİYOR"

"Anladığım kadarıyla Türkiye yeni bir harekat yapıyor ve 2 milyon civarında bir mülteciyi önlemeye çalışıyor. Biz de iyi bir analiz yapmak zorundayız. Mart'ta imzalanmış olan anlaşma konusunda iyi bir değerlendirme yapmalıyız. Ve esas soru: Türkiye ne zamana kadar bu mülteci akışını engelleyecek?

Pek çok mesaj paylaşmak istiyorum. Bazılarını not tuttum. Çünkü mesela Bulgaristan ile Yunanistan en büyük tehlike altındaki ülkelerdir. Burada söz konusu olan şey ortak bir dayanışma. Çok yoğun ve aktif aylar olacak önümüzde. Umuyorum ki ortak bir çalışma içerisinde hem AB hem Türkiye bir çözüme ulaşır. Bulunduğumuz zor duurmdan çıkmayı diliyorum. Bu anlaşma hakikaten büyük etki yarattı ve mülteci baskını kesinlikle azaldı.

"İYİ SAVAŞ YOKTUR"

Artık diplomatlar çözümü bulmak zorunda. İyi bir savaş yoktur. Bunu herkes biliyor. Bu problemi çözemezsek bir savaş çıkma ihtimali yüksektir.

Örneğin Avrupa'nın mültecilere yönelik "geldiğiniz yerlere göndeririz" politikası... Nasıl oalcak? Binlerce kişi bizim sokaklarımıza ulaşırsa biz nereye dağıtırız?

"BULGARİSTAN ASLA TAMPON OLMAYACAK"

Bulgaristan, asla Türkiye ve Avrupa arasına bir "tampon" olmayacak. Bunu kabul edemeyiz. Bazıları için medya siyaseti uygun olabilir ama gerçek başkadır. Bu kişiler her gün ölümle karşılaşıyorlar. Biz bir angajmanı kabul ettik, onayladık ve destekledik. Ve hukuksal devletler olarak imzalanan anlaşmalar üzerinde durup, uygulamaya mecburuz. Ne zaman Türkiye bazı itirazlarımız olmuştur, hemen söyleriz." 

BİNALİ YILDIRIM'IN AÇIKLAMALARI

"Sayın Başbakan'ın özellikle ilk andan itibaren Bulgaristan hükümet ve devleti olarak açık desteği oldu. Bu destekten dolayı teşekkür ediyorum. Biz Bulgaristan ile aramızdaki sorunları öyle veya böyle çözeriz. Geçmişte de çözdük. Bulgaristan ile aramızda mülteci sorununu çözmemiz sorunun tamamen çözülmesi anlamına gelmiyor. Avrupa'nın bu tehditten bu şekilde kurtulma şansı yok. Çünkü bölgede, Suriye'de, Irak'ta işler gittikçe daha zora giriyor. Biz güney sınırımızda bazı tedbirler aldık. Buradaki IŞİD ve diğer terör unsurlarını bölgeden temizliyoruz ki buradaki siviller tekrar göç etmek zorunda kalmasın. Ancak sorunun tüm AB düzeyinde kapsamlı olarak ele alınma ve acilen çözüm üretme ihtiyacı var. Bu konuyu enine boyuna sayın başbakanla konuştuk. Ümit ederim ki birlikte bu meselenin farkına varırlar ve gereken adımalrı atmış olurlar."

BORİSOV: SINIRLARIMIZI KAPATIRIZ AMA...

Bir süre sonra soru cevap kısmına geçilmesinin ardından tekrar söz alan Borisov, "Biz sınırlarımızı kapatırız ve sınırlarımız konusunda Türkiye ile sıkı bir güvenlik çalışması yaparız. Peki sonra? Bu sorun böyle çözülemez" dedi.

YILDIRIM: İKİLİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTECEĞİZ

Yıldırım ise soru cevap kısmında şunları söyledi:

"Türkiye Bulgaristan mülteci sonunu çözmek için ikili bir gayret, çalışma kararı aldı. Her ne kadar AB ile yapılacak anlaşma gecikmiş olsa da bu anlaşma oluncaya kadar. Ekim ayında tamamlanmasını bekliyoruz. Kanuni zorunluluk. Bu süreye kadar bile Bulgaristan ile çalışmalarımızı artıracağız ve somut adımlar atmaya gayret edeceğiz."

Haber Ara