Dolar

32,3238

Euro

35,1348

Altın

2.305,13

Bist

9.079,97

Bombalanan Meclis yeni yasama yılına hazırlanıyor

TBMM'nin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi bombalanan bölümlerinin tadilat ve tamiratı devam ediyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-01 00:00:50

Bombalanan Meclis yeni yasama yılına hazırlanıyor

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi bombalanan Meclis, tamirat ve tadilat çalışmaları ile 26. Dönem 2. Yasama Yılı'na hazırlanıyor.

AA'nın haberine göre; Genel Kurul, saat 15.00'te İsmail Kahraman başkanlığında toplanacak. Kahraman'ın sunuş konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yasama yılı açış konuşmasını yapacak.

Bu arada, TBMM Ana Binası'nın, FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi bombalanan bölümlerinin tadilat ve tamiratı devam ediyor. Bombadan etkilenen duvarlar, kapılar ve pencereler ile iç bahçeler elden geçirildi, yenilendi.

"MİLLETİN MECLİSİNİ MİLLET YAPIYOR"

İktidar kulisi tarafındaki iç bahçenin pervazları ve pencereleri tamamen yenilendi. Bahçeye yeniden çim ekildi. Muhalefet kulisi tarafındaki iç bahçenin köşesine (Başbakanlık makamının yakını) bomba atılması ve buranın büyük zarar görmesi nedeniyle bu bölümde düzenleme yapılmadı.

Bu bölüm hasarlı haliyle korumaya alındı. Hasar gören bölüm tamamen camla kaplandı. Bombalardan birinin isabet ettiği iki kolon ise tel kafes içine alındı. Böylece gelen ziyaretçilerin darbe girişiminde bombanın bıraktığı hasarı görmesi amaçlanıyor.

Bombanın esas zarar verdiği, üstteki Başbakanlık Makamının bulunduğu katın Şeref Holüne bakan kısmına ise "Milletin Meclisini Millet Yapar" yazılı büyük boy duvar panoları konuldu.

Muhalefet kulisinde duvara asılı olan ve büyük tartışmalara neden olan eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in, eski Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk'a hediye ettiği Atatürk'ün halı portresi TBMM başkanlarına gelen hediyelerin sergileneceği, muhalefet kulisinin girişinde müze olarak kullanılacak bölümdeki duvara asıldı.

MUHALEFET KULİSİNDEKİ LOCA YIKILDI

Muhalefet kulisinde "loca" olarak adlandırılan yüksek bölüm ise kulisi daraltması nedeniyle yıkıldı ve diğer bölümle eşit seviyeye getirildi.

Ayrıca muhalefet kulisinin üstündeki duvar, kulisin ışığını kapatması nedeniyle yıkıldı. Yıkılan duvarın yerine demir korkuluklar takıldı. Böylece bu kulis, iktidar kulisi ile aynı hale getirildi.

Bombalamada büyük zarar gören ve yerinden çıkan, TBMM Başkanının Genel Kurul Salonuna giriş yaptığı "üzümlü kapı" olarak bilinen kapı da yenilendi.

Başbakanlık makamının bulunduğu katın giriş ve çıkışları ise tahta panolarla kapatıldı. Büyük zarar gören bu bölümün duvarlarının sıvaları yapılıyor.

Bu arada, yerine yeni bina yapılacak olan, A ve B bloktan oluşan eski Halkla İlişkiler binalarının yıkım çalışması da devam ediyor. Blokun biri tamamen yıkılırken, diğerindeki çalışma ise iş makineleriyle sürüyor.

Haber Ara