Dolar

32,5314

Euro

34,8929

Altın

2.440,03

Bist

9.716,77

Boko Haram'ın liderinden yeni video

Boko Haram'ın liderinden yeni video

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-26 13:33:47

Boko Haram'ın liderinden yeni video
Nijerya Hava Kuvvetleri tarafından yürütülen operasyonlarda ağır yaralandığı iddia edilen Boko Haram örgütü lideri Ebubekir Şekau'nun yeni bir videosu yayınlandı.

Video paylaşım sitesi Youtube üzerinden paylaşılan 39 dakikalık videoda, Şekau ağır yaralandığına dair iddiaları yalanladı.

Şekau, videoda Çad Gölü havzasındaki ülkelerin liderleri ve destekçileri hakkında kendisini yakalayamadıkları için alaycı ifadeler kullandı.

İki yıl önce Chibok kentindeki bir yatılı okuldan kaçırılan kız öğrencilerin ailelerine seslenen Şekau, ancak hükümetin tutuklu Boko Haram üyelerini serbest bırakması durumunda çocuklarını görebileceklerini bildirdi. Şekau, kız öğrencileri kurtarmak için düzenlenen operasyonu "felaket" olarak niteledi.

Diğer yandan Nijerya ordusundan yapılan açıklamada, kızların şartsız salıverilmesini gerektiğini belirtilerek yayınlanan videonun "boş bir propaganda" olduğunu ifade edildi.

Nijerya ordusu, Şekau'nun 23 Ağustos'ta Hava Kuvvetlerinin Borno eyaletindeki Sambisa kırsalında düzenlediği operasyonda ağır yaralandığını duyurmuştu.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletine bağlı Chibok kentindeki bir yatılı okula 14 Nisan 2014'te baskın düzenleyen Boko Haram militanları, 276 kız öğrenciyi kaçırmıştı. Boko Haram militanlarının kaçırdığı kız öğrencilerden 57'si kaçmayı başarırken 219'undan haber alınamıyor.

Nijerya'da 2000'li yılların başından beri varlık gösteren, lideri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009'da kitlesel şiddet eylemleri düzenlemeye başlayan Boko Haram, 17 bine yakın kişinin ölmesine neden oldu. Örgüt, geçen yıldan beri eylemlerini ülkenin sınır komşuları Kamerun, Benin, Çad ve Nijer'e de kaydırdı.

Haber Ara