Dolar

32,3355

Euro

35,1847

Altın

2.245,13

Bist

8.718,11

BM: Telafer'deki sivillerden endişeliyiz

Birleşmiş Milletler (BM), Telafer'i IŞİD'den temizleme operasyonu kapsamında sivillerin güvenliğinden endişe duyduklarını belirtti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-22 19:16:10

BM: Telafer'deki sivillerden endişeliyiz

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Andrej Mahecic, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Telafer'in 2014'ten bu yana IŞİD'in elinde bulunduğunu anımsattı.

Sözcü Mahecic, şiddet olaylarından önce ilçenin nüfusunun 200 bin civarında olduğunu ve sadece bu yıl nisandan beri 30 bin sivilin bölgeyi terk ettiğini aktardı. Mahecic, bu sivillerin Musul'dan yerinden edilen diğer sivillerle sığınmacı kamplarında yaşadığını ifade etti.

İnsani yardım kuruluşlarının 2014'ten bu yana Telafer'e erişim sağlayamadığını, ilçede şartların çok zor olduğunu, gıda stoklarının tükendiğini, suyun azaldığını, elektrik kesintilerinin yaşandığını ve sağlık hizmetlerinin en düşük seviyede verilebildiğini anlatan Mahecic, son 3-4 aydır ilçedeki sivillerin kirli su ve ekmekle hayatta kalabildiklerine dikkati çekti.

Mahecic, Telafer ilçe merkezinde hala binlerce sivilin olduğunu tahmin ettiklerini ancak ilçeye giremedikleri için tam rakam veremediklerini kaydetti.

KURTULAN SİVİLLERDE YARA İZLERİ

Bölgeden kaçan sivillerin bazılarının öldürüldüğüne dair bilgiler olduğunu, bazılarının da sıvı kaybı ve hastalıklardan yaşamanı yitirdiğini belirten Mahecic, bu sivillerin özgürlüklerine kavuşmak için yiyecek ve su olmadan aşırı sıcaklar altında 20 saate kadar yolculuk yaptıklarının altını çizdi.

Mahacic, güvenli bölgelere ulaşabilen sivillerin yorgunluktan perişan olduğunu ve çoğunda keskin nişancıların açtığı ateş sonucu ve mayın patlamalarından dolayı yaralar göründüğünü belirtti.

"CANLI KALKAN" ENDİŞESİ

"Iraklı sivillerin (Telaferli Türkmenler) yeniden canlı kalkan olarak kullanılmasından ve kaçmaya çalışırken infaz edilmesi veya vurulmasından endişe duyuyoruz." diyen Mahecic, bölgede çatışan tüm taraflara, sivillerin bölgeden güvenli bir şekilde ayrılmalarını sağlamaları çağrısında bulundu.

Haber Ara