Dolar

32,5532

Euro

34,8645

Altın

2.427,81

Bist

9.722,09

BM Sürdürülebilir Sanayileşme Konferansı

BM Sürdürülebilir Sanayileşme Konferansı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-01 02:08:52

BM Sürdürülebilir Sanayileşme Konferansı
Columbia Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Prof. Dr. Joseph Stiglitz, "İnsanların, gelirleri yokken veya daha fakirleşirken sığınmacı maliyetlerine katlanması bekleniyor. Bu, hiçbir ülkede toplumsal memnuniyet yaratmaz" dedi.

Stiglitz, "Sürdürülebilir Sanayileşme Konferansı"na katılmak üzere geldiği Avusturya'da, Birleşmiş Milletler Sanayi Kalkınma Örgütü Başkanı Li Yong ile BM Viyana Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Amerika Merkez Bankasının (FED) faiz oranlarında çok küçük artırıma gittiğini belirten Stiglitz, "ABD ekonomisindeki toparlanmanın kimin için olduğu" sorusunun önem taşıdığını söyledi.

Stiglitz, "Amerikan ekonomisi yavaş yavaş toparlanma sinyalleri veriyor ancak Avro Bölgesi neden bunu göstermiyor?" sorusuna "Çünkü burası Avrupa. Ve Almanya'dan dolayı. Avro, katı bir sistem yaratıyor. Bu sistem, adaptasyonu zorlaştırıyor. Bu sistem içinde bazı şeyler, Avro içinde dayanışma ve birlikle mümkündür" yanıtını verdi.

- "Türkiye'nin katlandığı bir maliyet var"

"Türkiye ile AB arasında, Brüksel'de sığınmacı sorunuyla ilgili varılan anlaşmayı değerlendirmesi" istenen Stiglitz, sığınmacı sorunun ekonomi için "dışsal bir boyut" olduğunu ifade etti.

Hiçbir ülkeden, hem kemer sıkma politikalarını uygulaması hem de sığınmacı akınının getirdiği maliyetlere katlanmasının beklenemeyeceğini vurgulayan Stiglitz, "İnsanların, gelirleri yokken veya daha fakirleşirken sığınmacı maliyetlerine katlanması bekleniyor. Bu, hiçbir ülkede toplumsal memnuniyet yaratmaz" dedi.

Stiglitz, sığınmacı yükünü üstlenenlere verilecek garantilerin, o ülkeyi güçlendireceğini kaydetti.

Enflasyon ve işsizlik sorununu ortadan kaldırılmayan bir ülkeden daha fazla sığınmacı kabul etmesinin istenemeyeceğini anlatan Stiglitz, "Türkiye, avronun bir parçasıdır. Bu, Avro Bölgesi için de geçerli bir durumdur. Avrupa Birliği biliyor ki Türkiye'nin katlandığı bir maliyet var ve bu maliyet onu cezalandırmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

- "Bütün krizler sona erecektir"

Stiglitz, soru üzerine, Almanya'nın eşitlik bakımından diğer ülkelerden daha iyi durumda bulunmadığını, tabandaki insanların Yunanistan'daki gibi refahtan hiç pay almadığını söyledi.

Birkaç hafta önce yayınlanan raporlara göre, ABD'de ortalama yaşam süresinin, intihar, uyuşturucu ve alkolizm nedeniyle artmadığını ifade eden Stiglitz, Avrupa'da ise bu sürenin yükseldiğine dikkati çekti.

Kemer sıkma politikalarının çalışmadığını dile getiren Stiglitz, "Bütün krizler sona erecektir. Asıl sorun, krizin ne kadar zarar vereceği ve nereye zarar vereceğidir" dedi.

- Sürdürülebilir Sanayileşme Hedefleri

Li Yong ise kapsamlı ve sürdürülebilir sanayileşmenin, BM 2030 Gündemi'nin ana hedefi olduğunu bildirdi.

Sürdürülebilir Sanayileşme Hedefleri'nin dayanıklı bir altyapı, kapsamlı ve sürdürülebilir sanayileşme ile inovasyonun artırılmasına odaklandığını kaydeden Yong, hedeflere ulaşmada kurumun önemli roller üstlendiğine işaret etti.

Yong, "Fakirliğin yok edilmesi, istihdam yaratılması, çevresel problemler, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin yaygınlaştırılması hedeflerimiz arasındadır" diye konuştu.

Haber Ara