Dolar

32,6014

Euro

34,7906

Altın

2.410,18

Bist

9.645,02

BM İranlı çocuk gelinlerden rahatsız

Birleşmiş Milletler Perşembe günü yaptığı açıklamada İran’da sayıları giderek artan çocuk gelinlerden rahatsız olduğunu belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-06 16:59:44

BM İranlı çocuk gelinlerden rahatsız

TIMETURK I HABER MERKEZİ

BM Çocuk Hakları Komitesi, İran'daki çocuklar hakkında yaptığı değerlendirmede “Çocukların cinsel istismarına yol açan tüm yasal düzenlemelerin lağvedilmesi” için İran'a uyarıda bulundu.

18 bağımsız üyeden oluşan ve uluslar arası çocuk hakları anlaşmalarının uygulanmasını izleyen Komite, İran'daki çocuk gelinlerin sayısının artmasından duydukları “ciddi endişe”yi dile getirdi. Komite “kendilerinden yaşlı erkeklerle evlenmeye zorlanan kız çocuklarının çoğu 10 yaş ve altında” olduğunu belirterek bu çocuk gelinlerin sayısının giderek artmakta olduğunu belirtti.

Çocuk yaşta yapılan evliliklerin, kız çocuklarının fiziksel ve psikolojik durumlarında ağır hasara sebep olduğunu belirten uzmanlar, Tahran'a bu uygulamayı açık bir biçimde yasaklayan ve suç kapsamına alan ulusal kanunları yürürlüğe koyma çağrısında bulundu.

Komite ayrıca ülkede yaşanan diğer rahatsız edici hususları da dile getirdi. Bunlardan biri erkek çocuklarının 15 yaşında iken suçtan sorumlu tutulmaya başlanması ancak buna karşın kızların 9 yaşından itibaren suçtan sorumlu tutulmaya başlanmasıydı.

İran'da bazı niteliksiz suçlar dolayısıyla ölüm cezası verilmekte ki bu halde çok sayıda çocuk niteliksiz suçlar yüzünden idam edilmekte.
Komite üyelerinden Bernard Gastaud gazetecilere yaptığı açıklamada “İran'da çocuklar idam ediliyor” derken diğer bir üye Benyam Mezmur bu durumun “çok endişe verici” olduğunu belirtti.

Aslı mojahedin.org'ta yayınlanan haber Melahat Kemal tarafından Timetürk için Türkçe'ye çevrilmiştir.

Haber Ara