Dolar

32,5743

Euro

34,7648

Altın

2.495,93

Bist

9.524,59

BM Irak Temsilcisi Kubis, Türkmenlerle görüştü

BM Irak Temsilcisi Kubis, Türkmenlerle görüştü

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-26 14:23:28

BM Irak Temsilcisi Kubis, Türkmenlerle görüştü
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, "BM, Türkmenler dahil olmak üzere Irak'ta tüm halkların haklarının garantiye alınması için yoğun çaba harcıyor" dedi.

Kubis, Irak Türkmen Cephesi Başkanı (ITC) Erşet Salihi ile Bağdat "Yeşil Bölge"deki BM ofisinde bir araya geldi.

Görüşme sonrası AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kubis, ülkedeki Türkmen temsilcilerle sürekli irtibat halinde olduklarını belirterek, "Görüşme sırasında Türkmenlerin genel durumu, sığınmacıların kurtarılan evlerine geri dönmesi ve ülkedeki azınlıkların sorunları üzerinde durduk" dedi.

Kubis, "BM, Türkmenler dahil olmak üzere ülkedeki tüm halkların haklarının garantiye alınması için yoğun çaba harcıyor" diyerek, şunları kaydetti:

"Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu'daki olaylar konusunda da tüm tarafları aklı selim ve sükunete davet ediyorum. Aynı zamanda Şii dini merci Ali es-Sistani'nin konuyla ilgili yatıştırıcı mesajlarını dikkate almalarını tavsiye ediyorum."

Kubis ile görüşmesi hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ITC Başkanı Salihi de, görüşmede Türkmenlerin Telafer, Musul, Kerkük, Tuzhurmatu ve Diyala'daki sorunlarını ele aldık. DAEŞ sonrası Türkmenlerin geleceği ve özellikle coğrafyamız üzerindeki oyunları dile getirdik" diye konuştu.

Salihi, Tuzhurmatu'daki krizin ülkedeki diğer bölgelere etkisi ve ITC'nın çözümdeki rolüne değindiklerini ifade ederek, "Kubis ile görüşmeden çok memnun kaldık, kendisi de Irak'taki etnik milliyetler konusunda bilgilenmiş oldu. Buradaki diğer unsurlar ve siyasi gruplarla uzlaşı yollarını da detaylıca konuştuk. Söylediklerimizin yer yüzünde uygulanması önemli olacak."

-"DAEŞ sonrası Türkmenlerin geleceği"

"Türkmen bölgelerinin DAEŞ sonrası daha tehlikeli bir durumla karşılaşabileceğinden kaygı duyduklarını dile getiren Türkmen lider Salihi, "Bu bölgeler Türkmen bölgesidir ama bunun yanında buralarda Kürtler, Araplar ve Hıristiyanlar da yaşar. Ama bu o değil ki bir milletin kaderi diğer milletin elinde olsun" ifadelerine yer verdi.

Kubis ve Salihi görüşmesinde Türkmen Milletvekili Niyazi Mimaroğlu ve eski Türkmen Milletvekili Hasan Özmen de yer aldı.

Haber Ara