Dolar

32,4809

Euro

34,7651

Altın

2.493,38

Bist

9.518,93

BM'dne Suriye ve Yemen için çağrı

BM Güvenlik Konseyinde oy birliği ile kabul edilen kararla çatışmalarda hastaneler ve tüm sağlık kuruluşlarının korunması istendi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-04 17:41:34

BM'dne Suriye ve Yemen için çağrı

BM Güvenlik Konseyi, çatışmalarda sağlık kuruluşlarının hedef alınmasını kınayarak çatışan tüm taraflardan hastane ve tüm sağlık kuruluşlarının korunmasını talep etti.
Son haftalarda özellikle Suriye ve Yemen'de sağlık kuruluşlarının sıklıkla bombaların hedefi olması üzerine Konsey'in geçici üyeleri Yeni Zelanda, Mısır, Japonya ve Uruguay bu konuda karar tasarısı hazırlayarak BMGK'ya sunmuştu.

Konsey'de görüşülen tasarı oy birliği ile kabul edildi.

Kararda, hasta, yaralı, sağlık çalışanı, ambulans, insani yardım görevlileri, hastaneler ve tüm sağlık kuruluşlarına yönelik saldırılar kınanarak çatışan tüm taraflardan söz konusu kişi ve kuruluşların korunmasının temin edilmesi istendi.

Sağlık görevlileri ve insani yardım çalışanlarının kontrol noktalarından geçişlerine vakit kaybetmeden izin verilmesi de talep edilen kararda, tıbbi malzeme ve özellikle ameliyat gereçlerinin ihtiyaç olan noktalara ulaştırılmasının sağlanması çağrısı yapıldı.

Suriye rejimi uzun süredir insani yardım konvoylarında ameliyat malzemeleri taşınmasına izin vermiyordu.

Sağlık çalışanları ve kuruluşlarına yönelik saldırıları gerçekleştirenlere hesap sorulmaması da kınanan kararda tüm ülkelerden kendi iç hukuk sistemleri içinde sorumlulardan hesap sorulmasının temin edilmesi istendi.

Kararda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan benzeri saldırıların önlenmesi için alınabilecek önlemlere ilişkin BMGK'ya rapor sunması, ardından da her yıl uygulamaya ilişkin rapor hazırlaması talep edildi.

Metinde, Uluslararası Ceza Mahkemesi ya da benzeri uluslararası yargı mercileri içinde sorumlulardan hesap sorulmasına ilişkin herhangi bir talep bulunmuyor. Bu durum, BMGK kararının tavsiyeden öteye gidemeyeceği yorumlarına neden oldu.

Haber Ara