Dolar

32,3794

Euro

35,0563

Altın

2.326,05

Bist

9.108,73

BM'den, Türkiye'ye 'sınırı hemen aç' çağrısı

BM Mülteci Örgütü, Türkiye'ye Halep'ten kaçan mültecilere kapıyı hemen açması çağrısı yaptı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-09 16:31:48

BM'den, Türkiye'ye 'sınırı hemen aç' çağrısı

BBC Tüekçe'de yer alan habere göre: BM Mülteci Örgütü, Türkiye'ye Halep'ten kaçan mültecilere kapıyı hemen açması çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Halep'ten kaçan mültecilerin kontrollü biçinde Türkiye'ye alındıklarını ifade etti.

Açıklamada Türkiye'nin "büyük mülteci dalgalarına" ilişkin kaygılarının anlaşılır olduğu belirtildi ancak uluslararası yükümlülükleri olduğu hatırlatıldı.

BM örgütü, uluslararası topluma Türkiye'nin yükünü paylaşma çağrısı da yaptı.

BBC'nin Cenevre'deki muhabiri Imogen Foulkes'un bildirdiğine göre BM sözcüsü William Spindler, "Türkiye'nin büyük bir yükü sırtlandığını biliyoruz ama sınırın Suriye tarafında bekleyenlerin gecikmeksizin kabul edilmesi gerekiyor. Suriye topraklarında yardım sağlamak önemlidir ama tehlikeden kaçanlara güvenli bir ortam sağlama konusundaki uluslararası yükümlülüklerin yerine geçmez" diye konuştu.

SI

Hafta sonunda başlayan akın için Türk yetkililer sınırın gerekirse açılacağını ancak şimdilik Suriye topraklarında Türk yardım kuruluşlarınca sağlanan desteğin yeterli olduğunu vurgulamışlardı.

'KONTRÜLLÜ BİÇİMDE ALIYORUZ'

Ancak Macaristan ziyareti sırasında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mültecilerin kontrollü bir biçimde Türkiye'ye alındığını ifade etti.

gfjhkb

Sınıra ulaşan 50 bin kişiden yaklaşık 10 bininin Türkiye'ye alındığını ifade eden Çavuşoğlu, Rusya ile Suriye ordusunun ilerleyişinin devam etmesi durumunda sınıra gelenlerin sayısının 1 milyonu bulabileceğini belirtti.

'TÜRİYE'DEN TEK BAŞINA SORUMLULUK BEKLENMESİN'

Başbakan Ahmet Davutoğlu dün Suriyeli mülteciler konusunda "Türkiye'den tek başına sorumluluk beklenmesin" demişti.

Suriye ordusunun Halep ve çevresinde Rusya, İran ve Hizbullah desteğiyle ilerlemesi sonucu onbinlerce kişi Türkiye sınırına yığıldı.

Son olarak uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar bölgedeki mülteci kamplarında artık yer kalmadığını söyledi.

Dün Alman mevkidaşı Angela Merkel ile görüşmesinin ardından konuşan Davutoğlu, mülteci krizi konusunda NATO'nun da devreye girmesi gerektiğini ifade etmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bu çağrıyı ciddiye aldıklarını ifade ederek "Türkiye ve diğer müttefik ülkelerden gelen çağrıyı dikkate alıyoruz ve NATO olarak ne tür bir katkı yapabileceğimize bakıyoruz" dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara