Dolar

32,3712

Euro

34,9854

Altın

2.326,10

Bist

9.065,54

BM'den İsrail-Lübnan ateşkesinin ihlali uyarısı

BM'den İsrail-Lübnan ateşkesinin ihlali uyarısı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-31 16:17:52

BM'den İsrail-Lübnan ateşkesinin ihlali uyarısı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Lübnan ve İsrail arasındaki geçici ateşkesin ihlal edilmesi durumunda bölgede yeni bir çatışma yaşanabileceği uyarısı yaptı.

BMGK'da, Lübnan'ın kuzeyinde bulunan BM Barış Gücü'nün (UNIFIL) görev süresinin 31 Ağustos 2017'ye uzatılmasının oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından benimsenen kararda, kalıcı ateşkesin tesisine yönelik sınırlı ilerlemenin endişe verici olduğu kaydedildi.

Kararda, taraflar, çatışmaların durdurulmasının devamı konusunda her türlü çabayı göstermeye, soğukkanlı olmaya ve geçici ateşkesi tehlikeye sokacak ya da bölgede istikrarı bozacak herhangi bir eyleme girişmemeye çağrıldı.

"Lübnan'ın güvenlik ve istikrarını tehdit eden tüm girişimler en güçlü şekilde kınanmaktadır." ifadesine yer verilen kararda, ateşkes ihlalinin ne bölgenin ne de tarafların güç yetiremeyeceği yeni bir çatışmaya sebep olabileceği vurgulandı.

Lübnan, İsrail'e ait iş makinelerinin ülkenin güneyindeki Şeba Çiftlikleri Bölgesi'nde geçen haftalarda sürdürdüğü yol ve altyapı çalışmalarını BM'ye şikayet etmişti. BMGK'nın 2006 yılında Lübnan-İsrail Savaşı'nı sona erdirmek için aldığı 1701 sayılı kararda aralarında Şeba Çiftlikleri'nin de bulunduğu Güney Lübnan Bölgesi'nde güvenliğin Lübnan Ordusu ve UNIFIL tarafından sağlanması, İsrail'in de işgal ettiği bölgelerden geri çekilmesi istenmişti. İsrail bu karara rağmen bölge tepelerindeki askeri varlığını koruyor. Lübnan ordusu ve UNIFIL ise bölgedeki hat boyunca güvenliği sağlıyor.

Şeba Çiftlikleri, Suriye, Lübnan ve İsrail sınırlarının birleştiği Golan Tepeleri'nin kuzeyinde bulunuyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara