Dolar

32,3145

Euro

35,1153

Altın

2.288,86

Bist

9.048,33

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Avrupa Büro

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Avrupa Bürosu Direktörü Cochetel:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-01 00:07:14

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Avrupa Büro
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel, göçmen ve mültecilerin Yunanistan'da ilk durakları olan Ege adalarındaki durumlarının utanç verici olduğunu belirterek, mülteciler konusunda "Türkiye'nin en iyi örnek" olduğunu söyledi.

Cochetel, beş günlük Yunanistan ziyaretinin ardından başkent Atina'da Yunanistan Gazeteciler Sendikası'nda (ESİEA) basın toplantısı düzenledi.

Ziyaret kapsamında durum değerlendirmesi yapmak için göçmenlerin ilk durağı olan İstanköy (Kos), Lesvos ve Sakız adalarına da gittiğini söyleyen Cochetel, adalarda karşılaştığı manzaranın utanç verici olduğunu söyledi.

İstanköy'de mültecilerin park ve meydanlarda uyuduğunu anlatan Cochetel, Yunanistan'da, mültecilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kamplar kurulması gerektiğini ifade etti.

Cochetel, "Yunan adalarında tam bir kaos ortamı var. Mülteciler park ve meydanlarda uyuyor. Bu gerçekten utanç verici. Bu durum yerel halkı, turistleri ve mültecileri olumsuz etkiliyor. Yunanistan'ın zor bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Fakat Yunanistan gelişmekte olan bir ülke değil, gelişmiş bir ülke. Gelişmekte olan ülkelerde bile mültecilerin tıbbi, barınma ve gıda gibi ihtiyaçları sorunsuz karşılanırken, Yunanistan'da karşılanamaması hiç normal değil. Birilerinin sorumluluk alması gerekiyor" diye konuştu.

- Türkiye'ye övgü

Yunanistan'a, mülteci konusuyla ilgili finansman sağlanabilmesi için önce doğru bir plan yapılması gerektiğini ifade eden Cochetel, "Avrupa Komisyonu'nun altı yıllık mali desteğinin ardından Yunanistan'da barınma merkezlerinin hala yetersiz olması normal değil. Birilerinin çıkıp önemli kararlar alması gerekiyor" dedi.

Yaklaşık üç hafta önce başkent Atina'nın Pedio Tou Areos Meydanı'nda çadırlarda yaşamaya başlayan Afgan mülteciler konusuna da değinen Cochetel, yetkilileri durumu kontrol altına alamamakla suçladı.

Cochetel, "Bir sürü boş bina var. Bana boş bir yer olmadığını söylemeyin, sadece karar almak gerekiyor. Yunanistan, mülteci kampları kurulması konusunda ciddi olmalı ve sorumlu davranmalı" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, Türkiye'nin yasa dışı göçle mücadele konusundaki adımları ve Türkiye'deki mültecilerin durumları ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Cochetel, "Savaşlar, insanları yasa dışı yollarla başka ülkelere göç etmeye zorluyor. Avrupa Birliği yasa dışı göçü önlemek için çeşitli önlemler alıyor" dedikten sonra, "Türk makamları da bu noktada ellerinden gelenin en iyisini yapıyor. Türkiye ile bu konuda işbirliğimiz çok iyi. Mülteciler konusunda ise Türkiye en iyi örnek. Ülkenin çeşitli noktalarında çok sayıda mülteciyi barındırabilecek kamplar bulunuyor. Bu kamplardaki hizmetler de fevkalade" dedi.

Haber Ara