Dolar

32,3272

Euro

35,0896

Altın

2.298,91

Bist

9.053,67

Birleşik Krallık için 'Süper Perşembe'

Birleşik Krallık’ta seçmenler genel seçimlerden sonraki en kapsamlı oylama için yarın sandık başında olacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-04 12:02:18

Birleşik Krallık için 'Süper Perşembe'

Birleşik Krallık'ta İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda bölgesel parlamentolar için sandık başına giderken, İngiltere'de 124 birimde belediye meclisi, Londra, Bristol, Liverpool ve Salford'da da belediye başkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek.

Birleşik Krallık genelinde 45 milyon kayıtlı seçmenin sandık başına gideceği seçim günü "Süper Perşembe" olarak nitelendiriliyor. İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da 18 yaşın, İskoçya'da ise 16 yaşın üzerindeki vatandaşlar yarın yerel saat ile 07.00'den 22.00'ye kadar oy kullanabilecek.

"Türk" başkan gidiyor, Müslüman başkan ufukta

Belediye başkanının 4 yıllık bir süreyle görev yaptığı Londra'da son 2008'den bu yana görevi Boris Johnson yapıyor. Türk kökenli Johnson, Damat Ferit Paşa hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal Bey'in torununun oğlu. Londra belediye başkanlığı için yarışan 12 aday içinde anketlere göre önde giden ise Pakistan kökenli Müslüman aday Sadık Khan.

Londra'da yarış hükümetteki Muhafazakar Partinin adayı Zac Goldsmith ile Khan arasında geçecek. Anketler, Sadık Khan'ın yarışı 10 puana yakın bir farkla önde götürdüğünü gösteriyor.

İlginç adaylar

İngiliz siyasetinin nevi şahsına münhasır karakterlerinden George Galloway de Londra belediye başkanlığına aday. Uzun yıllar İşçi Partisin milletvekilliği yaptıktan sonra 2003'te partiden atılan Galloway, seçime genel başkanı da olduğu Respect (Saygı) Partisi'nin adayı olarak giriyor. Galloway seçmenlere, "Londra bir dünya kenti, belediye başkanı da büyük bir karakter olmalı, bir hesap makinesi veya bir robot değil." mesajını veriyor.

Londra belediye başkanlığı için yarışan en ilginç aday ise 79 yaşındaki Lee Harris. Harris, kendi kurduğu "Esrar Alkolden Evladır" adlı partiyle seçime giriyor. Harris, doğal uyuşturucu kullanımının faziletlerine ayırdığı seçim broşürünün sonunda kentteki ulaşım ve konut sorunlarına tek cümleyle değiniyor.

Aşırı sağ akımlar Londra belediye başkanlığı seçimine 3 parti ile giriyor. Britanya Ulusal Partisi, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi ve Önce Britanya Partisinin adaylarının ortak mesajı kentteki yabancı nüfusun sınırlandırılması. 

Muhabir: Tayfun Salcı

Haber Ara