Dolar

32,5589

Euro

34,9021

Altın

2.433,13

Bist

9.645,02

Binlerce göçmen yürüyor

Macaristan’daki sığınmacı krizi iyice içinden çıkılmaz bir hal aldı. Macar yetkililer Almanya’ya gitmek isteyen sığınmacıları geçici kamplara yerleştirip kayıt altına almaya çalışıyor ama sığınmacılar bir an önce Almanya’ya ulaşmak için yetkililere direniyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-05 09:11:25

Binlerce göçmen yürüyor

Dün yaklaşık 3 bin sığınmacı Budapeşte'den ve yerleştirildikleri kamplardan kaçarak Avusturya sınırına doğru yürüyüşe geçti. Ülkedeki 3 kriz noktasında durum şöyle:

BUDAPEŞTE GARI: Macar yönetiminin Berlin'in isteğiyle Almanya'ya gidecek sığınmacıları taşıyacak trenleri iptal etmesinin ardından başkent Budapeşte'nin Keleti Garı'nın önünde bekleyiş sürüyor. Sığınmacılar dün bir kez daha eylem düzenledi, biletleri gösterip Macar hükümetinin trenleri açmasını istedi. Grup olaysız dağıldı. Ancak öğleden sonra yüzlerce sığınmacı eşyalarını toplayıp Avusturya sınırına doğru yürüyüşe geçti. Sığınmacılar tren yolunda ilerlerken zaman zaman polis ve aşırı sağcı gruplarla çatıştı. Gruplar arasında taşlı sopalı kavga çıktı. Çatışmalara rağmen yürüyüşünü sürdüren grup yaklaşık yarım kilometre uzanan bir kordon oluşturdu.

BİCSKE İSTASYONU: Macaristan'ın bir göçmen kampına taşımaya çalıştığı 500 sığınmacının başkent Budapeşte'ye 35 kilometre uzaklıklaki Bicske İstasyonu'nda direnişi sürüyor. Sığınmacılar treni terk etmedi. Sığınmacılar İngilizce “Macaristan'a hayır”, “Kampa hayır” ve “Treni özgür bırakın” sloganları yazan kartonları uluslararası basına gösterip yardım istiyor. Macar polisi trene gazetecilerin yaklaşmasına izin vermiyor. Önceki gün sığınmacılara su ve yiyecek vermeyi reddeden polis, dün sabah sığınmacılara su verdi. Sığınmacılar trenin Avusturya'ya gitmesini istiyor. Macar yetkililer dün Keleti Garı'nda sığınmacılara bir treni açmış ve “Sizi Avusturya sınırındaki Sopron'a götüreceğiz” diyerek kandırmaya çalışmıştı. Bicske'de karşılarında polisi gören sığınmacılar trenden inmeyi reddetmişti.

BİCSKE VE RÖSKZE KAMPLARI: Macaristan'ın yaklaşık 3 bin sığınmacıyı yerleştirdiği Biscke ve Röskze geçici barınma merkezlerinde dün toplu firarlar yaşadı. Biscke'ye otobüslerle götürülen sığınmacılardan bazı iddialara göre 3 bini otobüsten iner inmez kampın çitlerini aşıp 185 kilometre ötedeki Avusturya sınırına doğru yürüyüşe geçti. Macaristan'ın Sırbistan sınırındaki Röskze'de de aynı saatlerde bir firar yaşandı. 300 kadar sığınmacı, kamptan kaçıp otoyola çıktı ve yaklaşık 350 kilometre ötedeki Avusturya sınırına yöneldi. Yanlarında birkaç parça eşya, kucaklarında çocukları ile sığınmacılar polisin kendilerini engellememesi için yerleşim yerlerinden uzak dururken, Macar polisi “atılacak adımların değerlendirildiğini” duyurdu.

Haber Ara