Dolar

32,5861

Euro

34,8602

Altın

2.495,11

Bist

9.688,82

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-04 16:19:45

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyada sanayi sektöründe rekabetçilik ile iş birliğinin bir arada geliştiğini belirterek, "İklimlendirmede iki firma pazarda birbirinin rakibi olacak ama Ar-Ge'de birbirinin ortağı olacak. Başka bir yolumuz yok. 'Gizli tutayım, ben paylaşmayayım' gibi artık modası geçmiş kavramlara takılmayacağız." dedi.

Işık, İstanbul Fuar Merkezinde (CNR Expo) yapılan ISK-SODEX 2016 Fuarının açılış töreninde, iklimlendirme sektöründe Avrupa'nın sayılı fuarlarından biri olan ve 45 ülkeden bin 300'den fazla katılım sağlanan fuarı, 85 bin kişinin ziyaret etmesinin beklendiğini söyledi.

Enerji kaynaklarının verimli kullanılması noktasındaki ihtiyaçların iklimlendirme sektöründeki Ar-Ge çalışmalarına da ilave önem kazandırdığını belirten Işık, inşaat sektöründeki büyümenin iklimlendirmeyi de büyüttüğünü aktardı.

Bakan Işık, Türk inşaat sektörünün iklimlendirme için yeni iş fırsatları getirdiğini yineleyerek şunları kaydetti:

"Türkiye'de, en hızlı büyüyen, en hızlı gelişen sektörlerden birisi inşaat sektörüdür. 2002'den bu yana, sadece Toplu Konut İdaresÑ– (TOKİ) eliyle 3 bin 231 şantiyede 716 bin konut projesi başlatmış durumdayız. Bunların çoğu bitti, kalanları da ya bitti ya da bitecek. 2023'e kadar hedefimiz bu rakamı 1 milyon 200 bine çıkarmaktır.

Sadece bu rakam dahi, Türkiye'de ne kadar ciddi bir pazar olduğunu ortaya koyuyor. Burada sadece TOKİ'nin konut projelerini zikrettim, buna diğer konut projelerini, sanayi tesislerini, iş merkezlerini, kamu binalarını da eklersek, potansiyelin büyüklüğü daha da iyi anlaşılacaktır."

- "İklimlendirmede net satışlarımız 6,7 milyar liraya ulaştı"

Dünyada, soğutma ve havalandırma donanımlarının ihracatının geçtiğimiz yıl 105 milyar dolar olduğunu anımsatan Işık, bu ihracatın yüzde 40'ını, Çin, Almanya ve ABD'nin gerçekleştirdiğini belirtti.

Işık, Türkiye'nin iklimlendirme ihracatında 858 milyon dolar ile dünyada 24'üncü sırada yer aldığını dile getirerek, "Bu rakamlar, doğrusu bize yakışmıyor, bunları muhakkak artırmamız gerekiyor. Zira bu sektörde, ihracatımızın iki katı kadar ithalat yapıyor olmamız da kabul edilemez. Girişim Bilgi Sistemi (GBS) verilerine göre, 2014 yılında, bu alanda net satışlarımız 6,7 milyar liraya ulaştı." diye konuştu.


- "Gaz Yakan Cihazlar Mükemmeliyet Merkezi"

Işık, Türkiye'nin dünya kombi üretiminin yüzde 25'ini gerçekleştirdiğini ifade ederek, üretimdeki yerli girdi oranının düşüklüğünden yakındı.

Sektör paydaşları ve Bakanlığın ortak çalışmalarıyla geliştirilecek "Gaz Yakan Cihazlar Mükemmeliyet Merkezi" için çalışmaların sürdüğünü anlatan Işık, fan, gaz valfi ve üç yollu vana motoru, pompa, baca, premix eşanjör gibi parçaların Türkiye'de üretilmediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Yüksek ithal girdi sektörün çok düşük katma değerli üretim yapmasına neden oluyor. Firmalarımız, bu amaçla bir araya geldiler ve ekim ayında, bir mükemmeliyet merkezi kurmak amacıyla, Bakanlığımızda bir protokol imzaladık.

Kurulacak olan mükemmeliyet merkezinde, biraz önce zikrettiğim parçaların üretimi için Ar-Ge çalışmaları yapılacak. Böylece AB direktiflerini de karşılayan çevre dostu ve yerlilik oranı yüksek bir üretimin de önünü açmış olacağız. Firmalarımızın büyük bir gayretle sürdürdüğü bu çalışmaya, Bakanlık olarak biz de destek veriyoruz. Türkiye'de önümüzdeki dönemde bu tür iş birliği modellerini artırmamız gerektiğine inanıyoruz."

- "Gücü olan firmalarımız mutlaka Ar-Ge merkezi kursun"

Işık, Türkiye'de sanayi sektörünün rekabetçiliğini artırmak ve yatırım ortamını iyileştirmek için de çok ciddi bir gayret içinde olduklarını belirterek, yıl içinde Ar-Ge Reform Paketini hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Çok önemli düzenlemeler içeren bu paketle birlikte, Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısını 15'e düşürdüklerini belirten Işık, "İklimlendirme sektöründe Ar-Ge merkezinin sayısını artırmak istiyoruz. Gücü olan firmalarımız mutlaka Ar-Ge merkezi kursun. Gücü olmayan firmalarımız da artık sipariş yoluyla Ar-Ge hizmetini alsın." ifadelerini kullandı.

Dünyada rekabetçilikle iş birliklerinin bir arada yürütülmesinin ön plana çıktığını anlatan Işık, "cooperation" (İş birliği) ve "competition" (Rekabetçilik) kavramlarının bir arada kullanıldığına, şirketlerin sektörel gelişim için birbirleriyle ürün geliştirme bilgilerini paylaştığını kaydetti. Işık, "İklimlendirmede iki firma pazarda birbirinin rakibi olacak ama Ar-Ge'de birbirinin ortağı olacak. Başka bir yolumuz yok. 'Gizli tutayım, ben paylaşmayayım' gibi artık modası geçmiş kavramlara takılmayacağız. Sizler Ar-Ge yapacaksınız bizlerse destek vermeye devam edeceğiz." diye konuştu.


- "ÖTV konusunda Bakanlar Kurulunun desteğini istiyoruz"


Geçtiğimiz yıl, Lonca ismi verilen bir web portalını hizmete aldıklarını anımsatan Işık, "Türkiye'de, hangi ürün, nerede, kim tarafından üretiliyor gibi soruların cevabını Lonca'da bulabilirsiniz." diyerek konuşmasını tamamladı.

Bakan Işık, konuşmasının ardından sektör paydaşları ve fuar yetkilileriyle birlikte fuarın açılış kurdelesini kesti. Açılış töreninde "Çevre ve insan" temalı yarışmalarda başarılı olan ilköğretim öğrencilerine ödüllerini veren Işık, fuar alanını gezerek incelemelerde bulundu.

Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, Türkiye'de iklimlendirme alanında yaşanan gelişmelerin sektör adına umut verici görünümüne işaret ederek, "Özellikle İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) kurulmasıyla ihracatımızla ilgili olumlu gelişmeleri daha fazla görüyoruz." dedi.

İSİB Başkanı Zeki Poyraz da sektörün Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) konusunda Bakanlar Kurulunun desteğini istediklerini ifade ederek, dahilde işleme rejiminin yerli mallar için de geçerli olmasını talep etti.


Haber Ara