Dolar

32,4471

Euro

34,4826

Altın

2.474,03

Bist

9.582,96

Bilim adamlarından Kongre'ye 'iklim değişikliğini kabul edin'

Bilim adamlarından Kongre'ye 'iklim değişikliğini kabul edin' çağrısı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-28 19:42:09

Bilim adamlarından Kongre'ye 'iklim değişikliğini kabul edin'
ABD'de farklı alanlarda faaliyet gösteren 31 bilimsel organizasyon, Kongre'ye hitaben "iklim değişikliğinin gerçek olduğu ve acilen tedbir alınması gerektiğini" bildiren bir mektup gönderdi.

Aralarında Amerikan Bilimsel Gelişim Derneği, Amerikan Meteoroloji Cemiyeti, Küresel Değişim Araştırma Merkezi, Endüstriyel ve Uygulamalı Matematik Cemiyeti ve Amerikan Ekoloji Cemiyeti gibi kurumların da olduğu 31 bilimsel organizasyon ortak bir mektup kaleme alarak Kongre'ye "iklim değişikliğin gerçek olduğunu kabul etmeleri" çağrısında bulundu.

Mektupta, "Dünya genelindeki gözlemler iklim değişikliğinin yaşandığını ve insanoğlunun sebep olduğu sera gazının ana etmen olduğunu açıkça göstermektedir" ifadelerini kullanan bilim adamları, bu sonuçların çok sayıdaki bağımsız bilimsel çalışmaya dayandığını vurguladı.

İklim değişikliğinin kötü hava şartları, deniz yüksekliği seviyesi ve diğer birçok doğal felaketten çok daha önemli olduğunu belirten bilim adamları, Kongre'ye bu konuda harekete geçme çağrısı yaptı.

İklim değişikliğine ilişkin tüm bilimsel çalışmalarda Kongre'ye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını beyan eden bilim adamları, gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasının önemine işaret etti.

- ABD Kongre üyelerinin 3'te 1'i iklim değişikliğine inanmıyor

Bilim adamlarının Kongre'ye yaptığı "iklim değişikliğini kabul edin" çağrısı, burada görev yapan vekillerin yaklaşık 3'te 1'inin iklim değişikliğine inanmamaları sebebiyle kayda değer bir adım olarak değerlendirildi.

Amerikan Gelişim Merkezi tarafından yapılan güncel bir çalışma, ABD Kongresi çatısı altında görev yapan vekillerden 182'sinin (144'ü Temsilciler Meclisi, 38'i Senato üyesi) "iklim değişikliğini" inkar ettiğini ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre iklim değişikliğini kabul etmeyen vekillerin, ya iklim değişikliğinin "küresel bir komplo teorisi olabileceği" ya da "kendilerinin bilim adamı olmadığı" şeklindeki cevaplar verdiği bildirildi.

Ancak aynı çalışmada, iklim değişikliğini inkar eden vekillerin fosil yakıt endüstrisinden her yıl milyonlarca dolar bağış aldığı ve bu kişilerin ekonomik çıkar sebebiyle iklim değişikliğini inkar ettiği savunuldu.

Amerikan halkının yaklaşık yüzde 70'inin iklim değişikliğinin gerçek olduğunu kabul ettiği bir ortamda Kongre'nin 3'te 1'inin bu olguyu reddetmesinin önemli olduğu kaydedildi.

ABD'de önde gelen 18 bilimsel organizasyon, 2009 yılında da benzer bir mektup kaleme alarak Kongre'ye iklim değişikliğiyle mücadele çağrısında bulunmuştu. Bugünkü mektubun, 2009 yılındaki mektupla benzer temaları işlediği, ancak daha fazla sayıda kurumun imzasını taşıdığı kaydedildi.

Haber Ara