Dolar

32,4471

Euro

34,5007

Altın

2.469,30

Bist

9.537,67

Bilgisayar dondu

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-17 09:53:45

Bilgisayar dondu

Okullarda öğrenci (talebe demeyi çok isterdim) yüzü görmemiş kütüphane, sınav zamanlarında (liselerde YGS ve LYS için sessiz ortam sağlar) dolup taşıyor.

Eğitim öğretim (Tâlim terbiye demeyi çok isterdim) sistemi merak uyandırma ve hayal kurma mefhumlarından uzak olduğu için ne yapsanız eliniz boş kalıyor. Öğrenci bilgi şişmanı (Peyami Safa) olup çıkıyor.

Bu kadar bilginin toplandığı bünye bir süre sonra bilgi ishali (Faruk Beşer ifadesiyle) oluyor.

****

Bugünlerde evrim konusunun müfredat dışı kalması ile anlıyoruz ki üretim ile cevab verip artmak yerine yok sayma ile rahata kavuşmak isteyenlerimiz var.

Yok saymak yerine, metod/usûl kurmayı denesek, bilgi İslamileşecek mi, çağdaşlaşacak mı gibi soruların cevabını arayarak/üreterek konuşsak daha güzel/doğru olmaz mı? (Farukî, Yasin Muhammed, H. Nasr denemiş. Biliyorum bu isimleri “sevmeyenler” olacak. Ben ise bu isimlere “katılmıyorum” demeyi daha doğru buluyorum.)

Şimdi burada Ankaravî'nin Mesnevi üzerinden İbn-i Sina takdiri çıkarması, Bursevî'nin hikmet arayışı için felsefeye yol alması, Gazali'nin İbn-i Sina'yı takdir ettikten sonra eleştirmesi, mantığı bir ölçüde Aristo'dan bize ulaştırarak “Mantık okumayanın ilmine güven olmaz” demesi ile üst paragraftaki yok sayma ameliyesini hayretle izliyorum.

****

Muhatabın ahlâkıyla ahlaklanarak CHP'li bir adamın suçunu CHP'ye yamayan AKP'liler ile kurstaki dayak rezaletini “Erdoğanist eğitim sistemi” örneği olarak ele alan CHP'liler aynı havuz içinde yüzüyorlar. Heyhat, bevlettiğin su ile abdest alamazsın.

Sorsak tebliğ derdimiz var, İslâm'ı anlatmaya çalışıyoruz diyecek Müslüman kardeşlerimiz zamanında muhatablarının yaptığı sığlığı yaparak muhtemel tebliğ mesabesindeki insanlara sırt dönüyor. Vakı'a sırt açıkta kalıyor. O da ishal yapıyor!

****

Müfredat değerlendirmesi yapılıyor. Tebrik ederim. Fekat, ne yaparsanız yapın uygulayıcı olan öğretmenlerimizi (muallim demeyi çok isterdim) irşad edemediğimiz sürece kümeste dana beslemek zorunda kalacağımızı hatırlatmak isterim.

***

Her koyun kendi bacağından asılır ama kokusu hepimize ulaşır. Burnunu tıkayacak mandalı olanların rahatlığını izleyerek geçmesin ömrümüz.

Mavi ekranı geldi eğitim sisteminin. Açık kapatsak işe yarar mı? CD'si varsa format atarım.

 

 

Haber Ara