Dolar

32,5340

Euro

34,9280

Altın

2.439,99

Bist

9.716,77

Beyoğlu'nda mültecilere destek açıklaması

Beyoğlu'nda mültecilere destek açıklaması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 23:57:46

Beyoğlu'nda mültecilere destek açıklaması
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım, mülteci sorunu konusunda Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyayı uyanmaya ettiklerini belirterek, "Kıyılarımıza insan bedenleri vurmaya başladığı halde hala bu gidişe 'dur' demeyecek miyiz?" dedi.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ile İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Muğla'nın Bodrum ilçesinde, kaçakları taşıyan tekne ve botun batması sonucu 12 kişinin öldüğü olayın ardından yeniden gündeme gelen mülteci sorunlarına dikkati çekmek amacıyla etkinlik düzenledi.

Katılımcılar, polisin Taksim Tünel'den toplu halde yürümesine izin vermemesi üzerine, gruplar halinde Galatasaray Lisesi önüne geldi.

Burada "İnsanlık ölüyor, dünya uyumaya devam ediyor" yazılı pankart açan katılımcılar, çeşitli sloganlar attı.

Grup adına konuşan Yıldırım, "dünyayı uyanmaya davet ediyoruz" diyerek, "mülteci doğuran coğrafyalarda uygarlık denilen vahşi yaratığın sömürgelerinin devam ettiğini" söyledi.

Daha çok para ve petrol için insanların ölmeye devam ettiğini anlatan Yıldırım, "Kıyılarımıza insan bedenleri vurmaya başladığı halde hala bu gidişe 'dur' demeyecek miyiz?" dedi.

Dünyada yaklaşık 55 milyon mülteci olduğunu belirten Yıldırım, "Her biri yarın Akdeniz'de görebileceğimiz yeni bir katliamın potansiyel mağduru olabilir. Mülteciler hayatları, çocukları ve yaşama arzusu için kan kokan topraklarını terk ediyorlar. Uluslararası hukukun koruması altındaki mültecileri, sınırlarından içeriye almamak, kendi ürettikleri savaşların kucağına geri göndermek için milyonlar harcayan, sınırlarına duvarlar ören Avrupa, ikiyüzlü politikaları ile her gün daha kardeşimizin kıyılara vurmasına sebep oluyor. Mültecilerin katili Avrupa'dır" diye konuştu.

İzlanda halkının kapılarını mültecilere açmasının, Avrupa ve dünyaya "utanç dersi" olduğunu dile getiren Yıldırım, 300 bin nüfuslu İzlanda'da 12 bin ailenin, Suriyeli mültecileri ağırlamaya hazır olduklarını belirttiğini hatırlattı.

Yıldırım, "Bunun, kaosları yönetemeyen Avrupa'nın utanması gereken bir davranış olduğunu" kaydetti.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Yıldırım "Tüm kamoyunu bu kirli tezgahı bozmak için ses çıkarmaya davet ediyoruz" dedi.

- "Mültecilerin sorunları günden güne büyüyor"

İHH Başkanvekili Yavuz Dede ise zulüm ve baskıların sonucunda evlerini, yurtlarını terk eden mültecilerin sorunlarının günden güne büyüdüğünü belirtti.

Tükenmeksizin devam eden savaş ve siyasi çatışmaların, mülteci sorununun büyümesine sebep olduğunu anlatan Dede, önceki yıllarda Irak'ta, Bosna'da, Kosova'da, Çeçenistan'da insanlık hafızasına kazılan acıların günümüzde Filistin, Arakan, Doğu Türkistan, Suriye, Mali gibi ülkelerde katlana katlana devam ettiğini söyledi.

Dede, "Uluslararası aktörler ve devletler, sözleşme, hukuki düzenlemeler ve bürokratik toplantılarla güya çözmeye çalıştıkları mülteci sorunlarını, güvenlik duvarları ve tel örgülerle engelliyorlar" dedi.

Haber Ara