Dolar

32,5314

Euro

34,8929

Altın

2.440,03

Bist

9.716,77

Beyazıt Ramazan Sohbetleri

Beyazıt Ramazan Sohbetleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-29 22:03:20

Beyazıt Ramazan Sohbetleri
Türkiye Diyanet Vakfı'nca bu yıl 35'incisi düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin konuğu Prof. Dr. Mustafa Fayda oldu.

Yazar ve akademisyen Fayda, Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan etkinlikte, Müslümanlarda entelektüel birikimin yeteri kadar olmadığını söyledi.

Farklı kaynaklardan bilgi almanın önemine değinen Fayda, İslam dininin barış ve huzurun teminatı olduğunu ve Müslümanların da bu bilinçle yaşaması gerektiğini aktardı.

Prof. Dr. Fayda, Müslümanların fetih yaptıkları yerlerde, gayrimüslimlerin yaşamlarına saygı gösterdiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Fetih başka bir şey, İslam'ı yaymak başka bir şey. Fetihlerde kılıç kullanıldı ama İslam kılıç maharetiyle yayılmadı. Bugün en çok Müslüman nüfusu Endonezya'da. Endonezya'ya hiçbir devlet Müslüman ordusu göndermedi. Malezya, Afrika da öyle ama Müslümanlık bugün de oralarda yayılmaya devam ediyor. Oradaki insanların birçoğu, Müslüman devletler vasıtasıyla değil, tüccarlar vesilesiyle Müslüman oldu."

İslam dinine göre, kimsenin zorla Müslüman yapılamayacağını belirten Fayda, "İnsanlar, Müslümanların güzel ahlakına imrenirdi. Müslümanlar, fethettikleri yerlerde, kimsenin canına ve malına kastetmedikleri için, oradaki insanlar İslamiyet'i seçti, kılıç zoruyla değil. İslamiyet, başka dinleri ortadan kaldırmak için gelmedi. Bunun en büyük delili, Tevbe Suresi'nin 'cizye' vergisiyle alakalı 29. ayetidir. Bu ayette yüce Allah, ehli kitaptan olup, iman etmeyenlerle cizye verene kadar savaşılmasını söylüyor." ifadelerini kullandı.


Haber Ara