Dolar

32,6008

Euro

34,8157

Altın

2.503,33

Bist

9.448,94

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Şehitleri Anma Pr

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Şehitleri Anma Programı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-30 00:21:17

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Şehitleri Anma Pr
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu ana kadar şahsıma her türlü saygısızlığı, hakareti yapanları bir kereye mahsus olarak, davalarımı çekiyorum ve affediyorum. Zira asıl bu imkanı doğru değerlendiremezsek millet bizim yakamıza yapışma hakkına sahip olur diye düşünüyorum. Onun için siyasetçiler başta olmak üzere, toplumun tüm kesimlerinin, ülkemizin önündeki bu gerçeğe, bu hassas duruma uygun şekilde davranacaklarına inanıyorum." dedi.

Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi açılışı ile Şehitleri Anma Programı'nda vatandaşlara hitap etti.

15 Temmuz gecesi ülkenin her köşesinde, sokaklarda, her siyasi anlayıştan, meşrepten ve dünya görüşünden insanların olduğunu ifade eden Erdoğan, o geceden beri Türkiye'nin gerektiğinde tüm farklılıklarının üzerine çıkarak, hürriyetini ve geleceğini sahiplenme iradesine sahip olduğunu dost, düşman, herkese gösterdiğini söyledi.

Türkiye hakkında yapılan olumsuz hesapların tamamının 15 Temmuz'da geçerliliğini yitirdiğini bildiren Erdoğan, o gece yaşanan pek azı kameralara, objektiflere yansıyan manzaraların her birinin Türkiye'nin ekonomik, siyasi, sosyal, terör yoluyla diz çökmesini bekleyenlerin kafasına birer balyoz gibi indiğini belirtti.

Bir süredir ülkeye farklı niyetlerle bakanların, toplumun içindeki görüş farklılıklarını, fay hatlarını derinleştirerek Türkiye'yi tedip edebileceklerini sandıklarını ifade eden Erdoğan, "Sandılar ki PKK'sından DAİŞ'ine kadar dünyanın en eli kanlı, en vahşi terör örgütlerini üzerine salarsak bu ülkeyi sindirebiliriz. Sandılar ki FETÖ mensubu üniformalı teröristleri, uçakları, tankları toplarıyla sokağa çıkarttığımızda bu milleti teslim alabilir. Rabbim ne diyor? 'Onlar tuzak kurdular, Allah da tuzak kurdu. Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır'. Bu böyle bilinmelidir." diye konuştu.

- "Bunları temizlememiz lazım"

15 Temmuz gecesi millete tuzak kuranların tuzaklarını başlarına geçirdiklerini vurgulayan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"81 vilayeti ve 79 milyon vatandaşıyla tüm Türkiye bir ve beraber olarak 40 yıllık hazırlığı, 40 yıllık birikimi ve 40 yıllık sinsi hesabı 20 saate kalmadan yerle yeksan ettik. FETÖ'nün mazisi 40 yıldır. 40 yıldır, bunlar işte bugüne ulaşmak için çalıştılar. Şimdi hesap tersine döndü. Ama iş bitti mi? Hayır bitmedi. Yapacağımız daha çok şey var. Hep söylüyorum. Bunlar kanser virüsü gibi. Vücudu metastaz yaptı. Şimdi bu virüs kazınıyor. Bunun tamamen kazınarak temizlenmesi, vücudun bundan arınması lazım. Bazıları diyor. 10 bin, 20 bin kişi attınız. 10 binlerce kim varsa temizleyeceğiz. 'Neden?' Ne demek neden? Çünkü bunlar bu ülkede kalacak olursa ne yapacakları ortada. Benim pırıl pırıl, tertemiz insanıma, o verdiğimiz vergilerle aldığımız uçaklarla bomba yağdıranların bu ülkenin kurumlarında kalması mümkün değil. Bunları temizlememiz lazım."

Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ülkedeki tüm darbelerden farklı olarak sadece hükümeti devirmeyi, yönetimi ele geçirmeyi değil, aynı zamanda toplumu da ele geçirmeyi hedeflediğini dile getirdi.

- "Dayanışmayı, bütünleşmeyi beraberinde getirdi"

Darbe başarılı olduğu takdirde ülkedeki istisnasız herkes için 16 Temmuz ile bambaşka bir hayat başlayacağını ifade eden Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu ihanet çetesinin mensubu olmayan, iradesini Pensilvanya'daki çete başına teslim etmeyen hiç kimse bu ülkede hayatını sürdürme, geleceğini inşa etme imkanına sahip olamayacaktı. Milletimiz işte bu büyük tehlikeyi, bu tehdidi gördüğü için AK Parti'lisi, CHP'lisi ve MHP'lisi ve diğer partilere gönül veren insanlarıyla darbe girişimine karşı çıktı, devletinin ve yöneticilerinin yanında yer aldı. Bu uyanış, günlük siyasi çekişmelerin, polemiklerin rekabetin ötesinde ve üzerinde bir birlikteliği, dayanışmayı, bütünleşmeyi beraberinde getirdi. Hamdolsun milletimiz söz konusu vatan olduğunda diğer her şeyi teferruat haline getiren bir şuuru ortaya koydu. Bu manzaranın, Cumhurbaşkanı olarak şahsıma, Sayın Başbakana ve siyasi partilerimizin liderlerine verdiği mesajın gayet iyi farkındayız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti, CHP ve MHP genel başkanları ile 25 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelerek, darbe karşısındaki sağlam duruşlarını teyit ettiklerini, hem de Türkiye'nin önündeki dönemine ilişkin güçlü mesajlar verdiklerini aktardı.

- "Şüphe duyan varsa onun aklından endişe ederim"

Sorumlu ve dirayetli tutumları nedeniyle siyasi parti genel başkanlarına bir kez daha teşekkürlerini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"15 Temmuz darbesini destekleyen tek bir siyasi partinin, siyasi parti genel başkanının ve vatandaş grubunun olmaması geleceğimize güvenle bakmamız konusunda bize ümit veriyor. Benim gözümde 15 Temmuz gecesi, Çanakkale'de ve İstiklal Harbi'nde sergilediğimiz birlik ve beraberliğin günümüzdeki tezahürüdür. Bu manzarayı görüp hala ülkesinden, milletinden, 2023 hedeflerinden, geleceğinden şüphe duyan varsa ben de onun aklından ve izanından endişe ederim.

Bugün Türkiye'nin yolu 15 Temmuz sabahı olduğundan daha aydınlık, daha açıktır, daha berraktır. Çünkü özellikle son 3 yılda ardı ardına yaşadığımız pek çok olayın şifresi 15 Temmuz'da en vasat zihinlerin bile anlayabileceği şekilde çözülmüş, eskilerin deyimiyle takke düşmüş kel görünmüştür. Geldiğimiz noktada 'Eskiden şunu dedik, bunu söyledik' demenin anlamı ve gereği yoktur. Bundan sonra önümüze bakma zamanıdır. 15 Temmuz'u devlet ve millet olarak bir milat haline dönüştüremezsek yazıklar olsun bize. Bir milat olarak ben bu vesileyle şu ana kadar şahsıma her türlü saygısızlığı, hakareti yapanları bir kereye mahsus olarak, davalarımı çekiyorum ve affediyorum. Zira asıl bu imkanı doğru değerlendiremezsek millet bizim yakamıza yapışma hakkına sahip olur diye düşünüyorum. Onun için siyasetçiler başta olmak üzere, toplumun tüm kesimlerinin, ülkemizin önündeki bu gerçeğe, bu hassas duruma uygun şekilde davranacaklarına inanıyorum."

(Sürecek)

Haber Ara