Dolar

32,3145

Euro

35,1153

Altın

2.288,86

Bist

9.048,33

Belçika'da yeni 'terör' kararı

Belçika, başkent Brüksel'deki terör tehdidi alarmını ikinci en yüksek olan 3 düzeyine çekti

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-26 21:07:30

Belçika'da yeni 'terör' kararı

Belçika kriz merkezinin, yeni değerlendirmeler çerçevesinde bu kararı aldığı ifade edildi. Tehdit seviyesinin 3 düzeyinde olması, kişi, grup veya etkinliklere saldırı yapılabileceği anlamına gelirken, en yüksek olan 4 ise, "ciddi ve yakın" terör tehdidi olarak değerlendiriliyor.

Belçika, cumartesi aldığı kararla Brüksel'de terör tehdidi seviyesini, 4 olarak açıklamıştı. Başbakan Charles Michel düzenlediği basın toplantısında, Paris'tekine benzer bir şekilde "birçok kişinin aynı anda birçok yerde saldırı başlatmasından korktuklarını" ifade etmişti.

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon da dün Flamanca yayın yapan kamu televizyonu VRT'ye yaptığı açıklamada, "Geçen pazar akşamı saldırı olacağına dair işaretler vardı, ancak gerçekleştiremediler. Aksi halde en yüksek terör tehdidi seviyesini uygulamazdık" demişti.

Pazar akşamı 5 bölgede 22 eve yapılan baskında 16 kişi gözaltına alınmış, 15'i ertesi gün serbest bırakılırken, ismi açıklanmayan biri Paris saldırıları ile bağlantısı olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.

Belçika, Paris saldırıları ile bağlantısı olduğu iddiasıyla salı günü, başka bir şüpheli olan Muhamed Abrini hakkında uluslararası arama kararı çıkarmıştı. Savcılıktan yapılan açıklamada, Abrini'nin Paris saldırıları sonrası terk edilmiş halde bulunan bir aracın sürücüsü olduğu belirtilmişti. Geçen hafta da 3 kişi yine saldırılarla bağlantılı oldukları iddiasıyla tutuklanmıştı. Bu kişiler arasında saldırılarda yer aldığı öne sürülen Salah Abdeslam bulunmuyor.

13 Kasım'da Paris'te gerçekleştirilen ve DAEŞ'in üstlendiği saldırılarda 130 kişi hayatını kaybetmişti.

Haber Ara