Dolar

32,3267

Euro

35,0819

Altın

2.291,91

Bist

8.982,75

Belarus, Rusya'nın hava üssü kurmasını istemiyor

Belarus, Rusya'nın hava üssü kurmasını istemiyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-07 12:46:00

Belarus, Rusya'nın hava üssü kurmasını istemiyor
Mikalai Anishchanka - Belaruslu uzmanlar, ülkede Rus askeri hava üssü kurulmasının dış politikada da ciddi sorunlar doğuracağı ve Belarus'un tarafsız tutumunu zedeleyeceğini düşünüyor.

Moskova yönetimi, Kırım'ın ilhakından sonra Ukrayna'nın NATO ve Avrupa Birliği ile yakınlaşması nedeniyle, Belarus'un Bobruysk şehrinde askeri hava üssü kurma fikrini hayata geçirmeye başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yetkili makamlara Minsk yönetimiyle temasa geçilmesi emrini verdi.

Rusya'nın, Ukrayna'dan 200 kilometre mesafedeki bu bölgeye 20 adet Su-27SM3 tipi savaş uçağı konuşlandırmayı düşündüğü belirtiliyor.

Rus yetkililer her ne kadar bu durumu Belarus'la 2009'da imzalanan "bölgesel tek hava savunma sistemi" anlaşmasının devamı olarak açıklasa da Belarus tarafı, üssün ülkeye fayda sağlayacağı konusunda şüphelerini dile getiriyor.

-"Başkan olursam Belarus'u Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden çıkartacağım"

Belarus 11 Ekim'de sandık başına gidecek. Seçimden önce adayların gündeminde ağırlık olarak Rusya'nın kurmak istediği hava üssü yer alıyor. Pazar günü yapılacak seçime başkan adayı olarak giren Tatyana Korotkeviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabancı bir ülkenin Belarus'ta askeri üs kurmasının tarafsızlık üzerine inşa edilen anayasaya aykırı olduğunu savundu.

Korotkeviç, "Seçilmem halinde anayasanın ilgili maddeleri gereği bu konuyu tamamen gündemden çıkartacağım, hatta gelecekte Belarus'u (Rusya'nın NATO'su) Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden çıkartacağım" diye konuştu.

Yabancı bir ülkenin Belarus'ta üs kurmasını "düşmanı olmayan bir ülke için" çok tehlikeli gördüğünü vurgulayan Korotkeviç, "Düşünün ki siz orada ne kadar askeri araç ve personel olduğunu bilmeyeceksiniz. Olası bir Rusya NATO savaşında ülkemizdeki üs ilk hedeflerden biri olacak ve Bobruysk şehri yer yüzünden silinecek" dedi.

-"Rusya, Belarus'un tarafsız tutumunu zedelemek istiyor"

Stratejik ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi Başkanı Arseniy Sivitskiy, Kremlin yönetiminin son aylarda bu konuyla alakalı Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko'ya baskı yaptığını öne sürdü.

Sivitskiy, Belarus'ta Rus üssü açılmasının dış politikada da ciddi sorunlar doğuracağını belirterek, "Rusya bu konuyu Lukaşenko için hiç de uygun olmayan bir zamanda gündeme getirerek Belarus'un tarafsız tutumunu zedelemek, Batı ile normalleşme sürecini bloke etmek, Çin ile stratejik ortaklığımızın pekiştirilmesini engellemek ve bizi yeni soğuk savaşa sokmak istiyor" dedi.

Belarus'un Ukrayna krizinde tarafsız tutum sergileyerek Avrupa Birliği ve ABD ile ilişkilerini normalleştirmeye başladığını savunan Sivitskiy, Lukaşenko'nun bu kazanımı kaybetme niyetinde olmadığını savundu.

Sivitskiy, Belarus'un yeni stratejik ortağı Çin'in de Rusya'nın bu ülkede hava üssü kurmasını istemediğini iddia etti.

-"Belarus'ta Rus üssü, NATO'ya karşı hamle"

Rus Askeri Güvenlik Uzmanı Nikolay Poroskov, Rusya'nın Belarus'ta askeri üs kurmasının, NATO'nun Doğu Avrupa'daki askeri hareketliliğine cevap niteliği taşıdığını söyledi.

Poroskov, ulusal güvenliğini düşünen her ülkenin, olası durumlar için temas bölgesini kendi sınırından mümkün olduğunca ileri taşımak istediğine işaret ederek "NATO'nun Doğu Avrupa ülkelerinde askeri varlığını artırdığı bir dönemde, Moskova yönetiminin karşı hamle yapmaması garip olurdu" değerlendirmesinde bulundu.

Minsk yönetiminin de ülkede üs kurulması fikrine sıcak yaklaştığını öne süren Poroskov, "Askeri üs, yerel halk için ek istihdam. İkincisi, ABD ve NATO'nun desteklediği renkli devrimlere karşı ek bir garantidir" dedi.

- Putin talimat verdi, Lukaşenko bilmiyorum dedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısa süre önce Savunma ve Dışişleri Bakanları'na, hava üssü kurulması için Minsk yönetimiyle müzakerelere başlama talimatı vermişti. Basında yer alan haberlerde ise ön anlaşma taslağının iki ülke tarafından kabul edildiği iddia edildi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, seçim arefesinde yaptığı açıklamada, Moskova'nın üs planları hakkında hiçbir şey bilmediğini söyledi.

Lukaşenko, Rusya ile ortak saha anlaşmasının açık savaş durumunda geçerli olduğunu belirterek, ülkede yabancı üssün gerekli olmadığını kaydetti.

Bağımsız Sosyal ve Siyasal Araştırmalar Enstitüsünün yaptığı son ankete göre, Belarus halkının yüzde 45,1'i ülkede Rus hava üssünün kurulmasına karşı çıkarken, yüzde 24,4'ü buna destek veriyor.

Haber Ara