Dolar

32,3787

Euro

35,0516

Altın

2.326,54

Bist

9.076,20

Başörtülü milletvekilini öldürmek isteyen iş adamına hapis cezası

Brüksel Ceza Mahkemesi, sosyal medya üzerinden Avrupa'nın ilk başörtülü Milletvekili Mahinur Özdemir için öldürülmesi çağrısı yapan Belçikalı iş adamı Alain Binet hakkında 6 ay hapis ve bir avroluk sembolik para cezası verdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-01 10:08:47

Başörtülü milletvekilini öldürmek isteyen iş adamına hapis cezası

Mahinur Özdemir'in şikayeti üzerine Brüksel Ceza Mahkemesinde açılan davada karar çıktı. Kararla, Özdemir'e hakaret eden Alain Binet, 6 ay hapis ve bir avro "sembolik" para cezası aldı.

Alain Binet, cezanın en az 15 gününü cezaevinde geçirecek. Irkçı Belçikalı Binet, 5 yıl içerisinde aynı suçu tekrarlaması durumunda cezanın kalan kısmını da hapishanede geçirmek durumunda kalacak. Mahkeme ayrıca duruşma masraflarının da Binet tarafından ödenmesine hükmetti.

Binet, Facebook'ta sarf ettiği Özdemir'e atfen "Bu kadın neden daha hala öldürülmedi?", Özdemir'in 2,5 aylık oğluna atfen de "Pis Türk" sözleri dolayısıyla yargılandı. Brüksel Parlamentosu Milletvekili, ırkçı işadamı hakkında 1 avroluk sembolik tazminat davası açmıştı.

Davada, Binet'in avukatlığını aşırı sağcı Halkçı Parti'nin lideri Mischael Modrikamen yaptı.

Karar ile ilgili açıklama yapan Mahinur Özdemir, "Kin ve nefret söyleminin cezasız kalmaması açısından verilen karar önemlidir." dedi.

Vatandaşların sosyal medya kanalları üzerinden dahi olsa hakaretlere ve tehditlere sessiz kalmaması gerektiğini söyleyen Özdemir, "Karar, Belçika'da internet üzerinden hakaret ve tehdide karşı uygulanan ilk ceza oldu. Bu nedenle kararın bundan sonraki duruşmalarda emsal teşkil etmesi bekleniyor. Her ne mecrada olursa olsun hakarete uğrayanlar derhal hukuki süreç başlatmalı." diye konuştu.

Özdemir, Belçika yargısının verdiği kararın hukuka güven açısından umut verici olduğunu ve bundan sonra bu tür saldırıların cezasız kalmayacak olmasının, sosyal medya üzerinden saldırıları azaltacağına inandığını söyledi.

Belçika ve Avrupa'nın ilk başörtülü Milletvekili Mahinur Özdemir, 1915 Ermeni iddialarını tanımadığı için partisinden ihraç edilmişti. Özdemir, Brüksel Parlamentosu'nda bağımsız milletvekili olarak görevini sürdürüyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara