Dolar

32,5214

Euro

34,8985

Altın

2.422,30

Bist

9.722,09

Başkanlık sisteminde Kürt seçmen kime oy verir?

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-25 00:49:04

Başkanlık sisteminde Kürt seçmen kime oy verir?

Başkanlık sistemine dair anayasa değişikliğinin Türkiye gündemine getirilmesi her kesin öngörebileceği bir şey gibi görünüyor.

Çünkü Ak Parti'nin iktidar olması kesin görünüyor. Ana muhalefet partisi bile bundan emin. “Hiç değilse oyları biraz düşsün” hesabında görünüyor.

Ak Parti'nin iktidar olması durumunda bir taraftan seçilmiş Cumhurbaşkanı öte taraftan seçilmiş Başbakan “iki başlılığı” süreceğinden sürekli olarak “tek başlılığa” vurgu yapılacaktır.

Seçilmiş Cumhurbaşkanının atanmış Cumhurbaşkanı gibi davranmasını beklemek artık nafile bir bekleştir.

Herkesin bu duruma alışması lazım. Neden? Her şeyden evvel statüleri farklıdır. Doğal olarak seçilmişlerin salt bürokrat gibi davranmasını beklemek anlamsızdır.

Hiçbir hesabı yoksa bile Cumhurbaşkanı ikinci kez seçilmek üzere “siyasi yatırım” amacıyla söylem geliştirmek durumundadır.

Kaldı ki yüksek oyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanına git Ankara'da otur ve bir tür noterlik yap demek seçmen iradesine de bir oranda haksızlık değil midir?

Peki Cumhurbaşkanlığı seçilmiş makam da Başbakanlık seçilmiş makam değil mi? Elbette öyle. Bu gün itibarıyla aynı siyasi gelenekten gelmeleri nedeniyle çok büyük sürtüşme olmamaktadır.

Ancak farklı siyasal anlayış ve gelenekten geldiklerinde çok ciddi rejim krizlerine neden olma potansiyeline gebedir bu “iki başlı” yönetim.

Onun için rahatlıkla denilebilir ki şu an da başkanlık sistemine karşı çıkan siyasal partiler de bir süre sonra buna yönelik anayasal düzenlemenin şart olduğunu kabul edeceklerdir.

HDP eş başkanı Demirtaş'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Biz var oldukça sen başkan olamayacaksın" demesine bakmayın.

Bu söylemin tamamen seçim söylemi olduğu bilinen bir şeydir. Neden mi?

Çünkü başkanlık sistemi demek güçlü yerel yönetim demektir. Kürt siyasetinin de ısrarla istediği şey budur zaten.

Dolayısıyla “sen başkan olamayacaksın” söyleminin “anti Tayyipçi” söylem üzerinden bir oy devşirme planı olduğunu bilmemek için saf olmak lazım.

Bu durumda esas sorun şu: Başkanlık sistemi yasallaştığı durumda Kürtler bu günki haliyle kime oy verir?

Aday olduğunda Erdoğan'a mı yoksa Erdoğan karşıtı muhtemel ulusalcı-cumhuriyetçi bir yapıya mı destek verirler?

Başkanlık seçim sisteminde oyların birinci turda 3-4 kesime ayrılması mümkün olsa da ikinci turda oylar ikiye ayrılacaktır. Cumhuriyetci-Ulusalcı cephe ve Demokrat cephe.

Kürtler'in bu günki HDP çizgisinde marjinal sola göz kırpan ama vitrini “İslamcılarla” süsleyen bir siyasal cepheye destek vermesi mümkün değildir.

İki önemli nedenle: birincisi Kürt seçmeni HDP yönetimine rağmen “sağcı”dır. İkincisi Erdoğan çizgisinde bir siyasal anlayış Kürtlerin demokratik ve insani değerleri teslim etmek bakımından Ulusalcı cumhuriyetçi teyzelerden daha, çok daha yakındır.

Haber Ara