Dolar

32,3709

Euro

35,0018

Altın

2.325,83

Bist

9.092,86

Bask ve Galisya'da yerel seçimler

Bask ve Galisya'da yerel seçimler

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-26 00:27:10

Bask ve Galisya'da yerel seçimler
İspanya'nın kuzeyindeki Bask ve Galisya özerk yönetimlerinde yerel parlamento seçimleri yapıldı.

Bask ve Galisya seçimlerini tahminler doğrultusunda 2012 yılından beri bu bölgelerde iktidarda olan siyasi partiler kazandı ancak ülkede ikinci büyük siyasi parti konumundaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) her iki bölgede de ciddi oy kaybı yaşadı. Aşırı sol görüşlü Podemos'un bu bölgelerde ilk defa seçimlere katılması, Sosyalistlerin yaşadığı oy kaybının gerekçesi gösterildi.

Yaklaşık 1,8 milyon seçmenin kayıtlı olduğu Bask bölgesinde yapılan seçimleri, 4 yıldır iktidarda olan Bask Milliyetçi Partisi (PNV) kazandı. PNV, 2012 yılındaki seçimlerde 27 olan milletvekili sayısını 29'a çıkardı. Bask Parlamentosu'nda çoğunluğu elde etmek için gerekli olan 38 milletvekilini çıkaramayan PNV'nin, iktidarını sürdürmesi bir kez daha diğer partiler ile anlaşmasına bağlı.

Bask'ta ETA örgütünün siyasi uzantısı olan ve "izquierda abertzale" olarak adlandırılan sol ve ayrılıkçı görüşü temsil eden siyasi partilerin koalisyonu EH Bildu ise 21 olan milletvekili sayısını 17'ye düşürse de bölgede ikinci büyük siyasi parti olmayı sürdürdü. EH Bildu'nun Bask başkanlığı için aday gösterdiği ve ETA üyesi olmaktan 6,5 yıl cezaevinde kalan Arnaldo Otegi, 2021 yılına kadar kamuda çalışma ve seçilme yasağı bulunduğu için mahkeme kararıyla seçime katılamamıştı. EH Bildu'ya 3 kadın aday liderlik yapıyor gibi görünse de kampanya sırasında olduğu gibi seçim sonuçlarına ilişkin konuşmayı Otegi yaptı.

İlk defa Bask bölgesinde seçimlere katılan ElKarrekin Podemos da 11 miletvekili ile 3. siyasi güç olurken, PSOE'nin Bask bölgesindeki kolu PSE-EE 16 olan milletvekili sayısını 9'a düşürerek büyük bir hezimet yaşadı. Bask'taki 4. siyasi güç olan Halk Partisi (PP) de önceki seçime göre bir kayıp yaşayarak 9 milletvekili çıkardı.

Yaklaşık 2,2 milyon seçmenin kayıtlı olduğu Galisya yerel seçimlerini ise iktidardaki Halk Partisi (PP) kazandı. Galisya'nın en büyük siyasi partisi olan ve 2005-2009 yıllarında Sosyalist İşçi Partisi'nin iktidarda bulunduğu dönem dışında, 1989 yılından beri bölgeyi yöneten PP, önceki seçimdeki gibi 41 milletvekiline sahip oldu. PP, Galisya'yı tek başına yönetecek çoğunluğu korudu. İlk defa Galisya'da seçimlere giren Podemos'un bu bölgedeki siyasi uzantısı "En Marea" ve PSOE'nin Galisya'daki uzantısı PSdeG ise 14'er milletvekili çıkardı. PSdeG hem son seçimlere nazaran 4 milletvekili kaybetti, hem de oy oranı olarak En Marea'nın gerisinde kaldı. Galisya Milliyetçi Bloğu (BNG) partisi ise 1 kayıpla 6 milletvekili çıkardı.

- Seçim sonuçları İspanya'daki siyasi belirsizliği kaldırabilir

Öte yandan Bask ve Galisya yerel parlamento seçimlerinde alınan sonuçların, İspanya'daki siyasi belirsizliğin giderilmesine olumlu etki etmesi bekleniyor.

20 Aralık 2015 ve 26 Haziran 2016'taki iki genel seçime rağmen 9 aydır hükümetin kurulamadığı İspanya'da, birinci parti konumundaki PP'nin, Bask ve Galisya seçimlerinin ardından hükümet kurma girişimine bir kez daha başlaması öngörülüyor.

PP lideri ve Başbakan Mariano Rajoy'un, azınlık hükümeti kurmak için aradığı desteği bulmak amacıyla Bask ve Galisya'da başarısız olan PSOE ve Bask bölgesinde iktidar olabilmek desteğe ihtiyacı olan PNV ile görüşmeler yapması bekleniyor.

PSOE ve PNV kanadından yapılan "PP'ye hiçbir zaman destek vermeyeceğiz" açıklamalarının geçerliliğini koruması halinde, İspanya'nın 1 yıl içinde 3. kez genel seçime gitmesi kaçınılmaz görülüyor.




VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara