Dolar

32,5264

Euro

34,7533

Altın

2.492,80

Bist

9.524,59

Başbakan Yıldırım'dan net mesaj: YPG Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecek

Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi ve Suriye'deki gelişmeleri görüşmek üzere Ankara'ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Başbakan Binali Yıldırım ortak basın toplantısı düzenledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-24 17:13:19

Başbakan Yıldırım'dan net mesaj: YPG Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecek

Toplantıda Binali Yıldırım, YPG'nin Fırat'ın batısında varlık göstermesi ile ilgili soruları yanıtlarken "Hiçbir şekilde PYD-YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler" ifadelerini kullandı.

ABD İLE MUTABIK KALDIĞIMIZ BİR KONU VAR

"Hem sınır güvenliğini korumak, bölgedeki roket atışlarıyla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak açısından bir operasyon başlattık. Buraya gelen terör unsurlarını püskürttük. ABD ile mutabık kaldığımız bir konu var, PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve burada herhangi bir faaliyet içerisine girmemeleridir.

FIRAT'IN BATISINDA VARLIK GÖSTEREMEYECEKLER

Bu konuyu da değerlendirdik ve burada ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük ve hiçbir şekilde PYD-YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler. Biz biliyoruz ki bunlar PKK ile iç içeler. Ne kadar DAEŞ için yardımcı oluyor gibi gözüküyorsa da ABD bilmelidir ki bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü alt edebilirsiniz ama ondan sonra elinize kalan terör örgütünü nasıl alt edebileceğiniz bir sorundur.

YPG ve PYD'ye bakış açısını yeniden gözden geçirme konusunu ifade etmek isterim."

Yıldırım'ın konuşmasından satır başları;

Size ve heyetinize bu ziyaret sırasında, başta 15 temmuz darbe girişimi olmak üzere, bölgesel konularda fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladık. ABD – Türkiye ilişkilerinin çok uzun tarihi bir geçmişi var. Zaman zaman yaşanan olaylarla bu köklü ilişkilerin yara alması ve olumsuza dönüşmesini asla müsaade etmememiz gerekiyor.

Özellikle 15 Temmuz'da silahlı kuvvetler içerisinde, asker elbisesi giymiş terörist grupların gerçekleştirmeye çalıştığı bu darbe girişimi, başta cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşu, hükümetimizin kararlılığı, 79 milyon vatandaşın ülkesine sahip çıkmasıyla etkisiz hale getirilmiş ve bu bela def edilmiştir. 

Bu vesileyle hem demokrasi uğruna hayatını seve seve veren şehitlerimize hem de bugün de dahil bölücü terör örgütüyle mücadele ederken hayatını kaybeden bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza şifa ve esenlikler diliyorum.

"GÜLEN'İN İADESİ SÜRECİNİ BAŞLATTIK"

Sayın Biden sizin de ifade ettiğiniz gibi, bu alçak darbe girişiminin başı olan, darbenin azmettiricisi olarak bildiğimiz düşündüğümüz Fetullah Gülen'in aramızdaki anlaşmalar tahtında, gerekli işlemlerin yapılıp ve ülkemize iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz.

Bu konuda gerek hükümetimize gerekse Türk halkına yönelik samimi açıklamalarınız sürecin sağlıklı işlemesi bakımından hayati öneme sahip. Bunun için teşekkür ediyoruz, şunu bilmenizi isteriz ki, bu konuda teknik heyetin Türkiye'ye gelmesi ve bizim savcılarımızla hakimlerimizle bu konuyu değerlendirmesi bu işin ne kadar ciddiye alındığını, sizin tarafınızdan ne kadar önemsendiğini de bir kez daha ortaya konmuştur.

"AMERİKA'NIN BU HAREKETİ HİÇBİR ZAMAN TASVİP ETMEYECEĞİNİ BİLİYORUZ"

Bizim buradaki en büyük beklentimiz, bütün bu hukuki süreçlerin zaman kaybetmeden yürümesi ve burada milletimizin beklentimizi, beklentisi olan sonucun ortaya çıkmasıdır. Amerika'nın bu hareketi hiçbir zaman tasvip etmeyeceğini biliyoruz.

“OBAMA VE SİZİN DİĞER YETKİLİLERİN BU KONUDA BEYANATLARI BİZİM İÇİN ESASTIR”

Sizin ABD hükümeti olarak, sayın başkan Obama ve sizin diğer yetkililerin bu konuda beyanatları bizim için esastır. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte eğer bu terör başının, cezalandırılmak üzere ülkemize iadesi süreci hızlandırılabilirse, buradaki işbirliğimiz artarak devam ederse, Türk milletinin bu konudaki üzüntüsü, bu konudaki hayal kırıklığı da çok hızlı bir şekilde müspete dönecektir. 

Sizin de ifade ettiğiniz gibi, bu konunun dışında terörle mücadele adına birlikte bugüne kadar yaptığımız işbirliğini değerlendirdik ve bundan sonra başta Suriye olmak üzere, DEAŞ, PKK ile mücadelede kararlılık vurgusu yaptık. 

“TÜRKİYE GÜNEY SINIRLARINDA YENİ BİR KÜRT OLUŞUMUNU ASLA VE ASLA KABUL ETMİYOR”

Bölge ülkelerinin de olumlu yaklaşımıyla artık daha fazla insanın hayatını kaybetmemesi için bir çözümü ortak bir uzlaşmayı gerçekleştirmemiz lazım. Bizim iki hassasiyetimiz var. Suriye'nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi. Türkiye güney sınırlarında yeni bir Kürt oluşumunu asla ve asla kabul etmiyor. Bunu ulusal güvenliğimiz için tehdit olarak görüyor. Diğer etnik grupların kendini temsil ettiğini düşündüğü adil bir yönetim anlayışının sağlanmasıdır.

KIBRIS SORUNU

Uzun yıllardan beri devam eden Kıbrıs sorununa yönelik, sizin yıllardır ortaya koyduğunuz gayretleri biliyoruz. Kıbrıs'ta çözüm şansı ilk seferinde kaçırılmıştır, ama bu sefer bu şansın kaçırılmamasını, ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bu şansı kaçırmamasını öneriyoruz. 

Sayın Biden, Türkiye ABD ilişkilerini ne 15 Temmuz darbe girişimi ne de başka sorunlar asla ve asla bozmamalıdır. Bozmasına izin vermememiz gerekir. Bugünkü ziyaretiniz esasen bir anlamda yanlış anlaşılmaları da ortadan kaldıran ve Amerikan yönetiminin, Amerikan halkının Türk milletiyle, Türkiye Cumhuriyeti yönetimiyle dayanışmasını gösteren bir ziyaret olmuştur.

Haber Ara