Dolar

32,5524

Euro

34,8955

Altın

2.435,76

Bist

9.645,02

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş eski ve yeni sistemi anlattı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avrupa'nın faşist ayak seslerinin geldiğini belirterek, bundan endişe ettiklerini kaydetti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-23 15:01:39

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş eski ve yeni sistemi anlattı
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avrupa'nın faşist ayak seslerinin geldiğini belirterek, bundan endişe ettiklerini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderlerine bilgi verdi. Kurtulmuş, Anayasa değişiklik talebinin arkasında yatan nedenler ile yeni sistemin neler getirdiğini anlattı. Kurtulmuş, mevcut anayasanın 18 defa değiştirilerek yamalı bohçaya dönüştürüldüğünü kaydederek, Anayasanın değişmesi için 4 temel sebep olduğunu vurguladı.

"Milletimiz 'evet' diyerek vesayetçi sistemi yok edecek"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş açıklamasında, "Bu anayasa artık Türkiye'yi taşımıyor. İmkan ve fırsatları olan bu ülkeyi ve milleti taşımıyor. Mevcut sistemin hastalıklarından kurtulmak için yeni anayasaya ihtiyaç vardır. Bu anayasanın değişmesi için 4 temel sebep vardır. Birincisi vesayetçi ve çatışmacı bir sistemdir. Kurum kuruluşlar arasında, zaman zaman toplumsal çatışmaları önleyememiştir. Mevcut sistem darbelere yol açmıştır. Vesayetçi sistem Türkiye'ye çok zaman kaybetmiştir. Vesayetçi olan bu sistemde Türkiye yolunda yürüyemez. Yeni bir sisteme ihtiyaç vardır. 67 yıldır ağır faturayı ödedikten sonra anayasayı değiştireceğiz inşallah. 16 Nisan'da milletimiz 'evet' diyerek vesayetçi sistemi yok edecek" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Diğer bir konu, yönetimde çift başlılıktan kurtulacak. Cumhurbaşkanı ile başbakan asında krizler yaşandı. Başbakan ile cumhurbaşkanlarımız arasında sürekli anlaşmazlıklar yaşandı. Buna en son örnek Ahmet Necdet Sezer ile Bülent Ecevit arasında çıkan tartışmadır. Bu olayda da kaybeden yine Türkiye oldu. Türkiye ağır bir fatura ödedi. Sistem kavgayı ön gördüğü için bu kavgalar yaşandı. Yetkilerin bir kısmını cumhurbaşkanına, bir kısmını da başbakan ve meclise veren bir sistem var. Bu sistemi 12 Eylül darbecileri kurdu. Bu sistemi düzeltiyoruz. Sadece milletin seçtiği cumhurbaşkanına yetki verilsin, yeri geldiğinde millete hesap vesin. Üçüncü konu ise siyasi istikrarsızlığın önlenmesidir. Cumhuriyet döneminde 94 yılda toplam 65 hükümet kurulmuş, 17 ayda bir hükümete tekabülü ediyor. Dördüncü neden ekonomik krizlerin önlenmesidir. Sadece milletin siyasetine müdahale edilen darbeler yapılmadı. Darbelerin millete ekonomik olarak yaptırımları olmuştur."

"Gereğini yapmaya devam edeceğiz"

Avrupa devletlerindeki ırkçı ve faşist yaklaşımlar nedeniyle endişe edildiğini vurgulayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye çok seçim gördü. Her seçimin tarafları olur. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir şey oldu. Dışarıdan hariçten gazel okuyanlar oldu. Bu millet 'evet' diyecekse de bu millet diyecek, 'hayır' diyecekse de bu millet diyecek. Halkın oyu ile seçilmiş bakanlarına 'evet' propagandası yaparlar diye engel oldular. En son Roterdam'da atları ve itleriyle vatandaşlarımıza saldırdılar. Gereğini yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Evet, cephesine müsaade etmeyenler, PKK'nın posterleriyle propaganda yapanlara müsaade ettiler. Yetmedi, gazeteleri devreye soktular. Gazetelerde 'Erdoğan'ın diktatörlüğüne hayır oyu kullanın' manşetleri attılar. Burnunu niye sokuyorsun Türkiye'de ki seçimlere, otur oturduğun yerde. Biz bunlara faşist ve Nazi benzetmeleri yaparken, hakaret için söylemiyoruz. Avrupa'nın geleceğinden endişe ettiğimiz için söylüyoruz. Avrupa'nın bu faşist ayak sesleri rap rap geliyor. Müslüman düşmanlığı, Türkiye düşmanlığı, Erdoğan düşmanlığı devam ediyor. Gelecekleri gördüğümüz için bu sözleri söylüyoruz. Azgın düşünceler, ırkçı düşünceler prim yaptığı için böyle düşünmeyen siyasetçilerde ses çıkarmıyor. Böyle giderse artan ırkçılık ve faşizm Avrupa'yı eski karanlık günlerine geri döndürür" ifadelerini kullandı.

Yeni cumhurbaşkanlığı sisteminin neler getirdiğini anlatan Kurtulmuş, "Yürütme yetkisi cumhurbaşkanında olacak ve cumhurbaşkanının partisi ile ilişiği kesilmeyecek. Cumhurbaşkanı 5 yıldan 5 yıla seçilecek ve millete hesap verecek. Bütçe tasarısın cumhurbaşkanı getirecek. Hem cumhurbaşkanı hem TBMM seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. CHP Genel Başkanı herhalde şöyle düşünüyor. Bir gün cumhurbaşkanı kalkacak 'meclisi fesih ettim' diyecek. Böyle bir şey yok. Hiçbir siyasetçi ülke için bıçak kemiğe dayanmadan böyle bir karar alamaz. Bu bir darbe savar maddedir. Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkacak, seçilme yaşı 18'e inecek. Sıkıyönetim uygulaması ve askeri mahkemeler kaldırılacak. Kuvvetler ayrılığı net ve kesin olacak. Daha güvenli ve huzurlu bir sistem kuracağız" şeklinde konuştu.

Büyük tablonun görülmesi gerektiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Yaşadığımız coğrafyadaki olayları iyi görmek ve iyi anlamak durumundayız. Çevremiz büyük kaoslarla karşı karşıyadır. Türkiye'de büyük resmi görmeden siyaset yapılamaz. Büyük resim, FETÖ darbe teşebbüsü yaptı, DAEŞ militanı İstanbul'da onlarca insanı öldürdü, PYD'ye Suriye'nin kuzeyinde terör devleti oluşturmak için birileri tarafından zırhlı araçlar veriliyor, Rus Büyükelçinin suikastı, bunları yan yana koyduğumuzda karşımıza bir tablo çıkıyor. Bu tabloyu görmeden emperyalistlerin oyununu bozmamız mümkün değil. Türkiye hem oyunları bozacak bir güce kavuşuyor. Allah'ın izniyle Türkiye yolunu bulmuştur. 16 Nisan'da milletin büyük çoğunluğunun 'evet, evet, evet' demesiyle milletin ayaklarındaki bu prangalarından kurtulacaktır. Bu mesele ne AK Parti, nede Tayyip Erdoğan meselesidir. Bu güçlü bir Türkiye'nin meselesidir" diye sözlerini tamamladı.

Adıyaman Valisi Abdullah Erin de konuşmasında, Adıyaman'ın nüfusunun büyük çoğunluğunun Kürt kökenli olduğunu ve teröre taviz vermediğin vurguladı.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ise konuşmasında, Adıyaman'ın her türlü inanç ve ırkı bir arada barındıran örnek bir şehir olduğunu belirterek, vatan, millet, bayrak çevresinde birleştiklerini kaydetti. Aydın, 16 Nisan referandumunun sıradan bir referandum olmadığını dile getirerek, tarihi bir süreç yaşandığını söyledi. Aydın, istikrarın sürmesi ve ülkenin geleceği için referandum'da 'evet' denilmesi gerektiğini dile getirdi.

Programa Adıyaman Valisi Abdullah Erin, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Milletvekili Adnan Boynukara, İbrahim Halil Fırat, Salih Fırat, Belediye Başkan Hüsrev Kutlu, AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Dimez, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Haber Ara