Dolar

32,3641

Euro

34,9637

Altın

2.325,57

Bist

9.079,97

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (1)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (1)

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-30 13:59:08

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (1)
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'nin ekseni bellidir. Türkiye'nin kendisine dönmesi lazım. AB üyeliğine adayız, NATO üyesiyiz, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesiyiz, Türk Cumhuriyetlerinin bir parçasıyız, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üzerinden Rusya'yla kurumsal bir ortaklığımız var, Ortadoğu'nun bir parçasıyız. Dünyanın her yeriyle eş zamanlı olarak irtibat kurabilen, doğuyla da batıyla da ilişkilerini sürdürebilen dünyadaki tek ülkeyiz. Bunun kıymetini bilelim." dedi.

Başbakan Kurtulmuş, Hürriyet gazetesindeki röportajında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını ve o geceye dair hislerini anlattı.

Kurtulmuş, Türkiye için uzun ve zor bir süreç olan 15 Temmuz gecesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yüzünde en ufak bir tereddüt, bir çekinme emaresi olmadan, büyük bir kararlılıkla, işinin başında olan bir başkomutan edasıyla "meydanlara çıkın, darbe girişimine karşı çıkın" yönünde yaptığı çağrının, dönüm noktası olduğunu belirtti.

Erdoğan'ın büyük bir kahramanlık ve cesaret örneği sergilediğine işaret eden Kurtulmuş, "Vatandaş olarak söylüyorum, o cesaret ve kararlılık Türkiye'de çok şeyin değişmesine vesile olmuştur." ifadesini kullandı.

Meclis'in bombalandığı haberleri üzerine Meclis'te bulunanların sağlık durumu hakkında büyük bir endişe duyduğunu aktaran Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Düşman uçakları bile Meclis'i bombalamamışken, o akşam onu yaşadık. Ülke işgal edilmiş gibi... Her şeyi yapabilirlerdi. Bunlar bu kadar hain, namussuz ve aşağılıklar. Ama ısrarla o gece televizyon kanallarında 'Evet karanlık bir gece yaşıyoruz ama halkımız merak etmesin, sabah uyandığımızda çok aydınlık olacak.' dedik. Allah'a şükür öyle de oldu."

Önceki darbelerde mevcut yönetimi indirme, bir geçiş süreci içinde yeni yönetim oluşturma fikri olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Bu darbenin esas amacı ise yönetmek değil, Türkiye'yi bir kaosa sürüklemek, Sayın Cumhurbaşkanımızı Marmaris'te öldürüp büyük bir siyasi krizin ortaya çıkmasını, iç savaşın çıkmasını temin ederek, Türkiye'yi dış işgale hazır hale getirmekti." ifadesini kullandı.

Bu teşebbüsün dış bağlantılarının titizlikte araştırılacağını vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'nin, bu soruşturmanın sonuna kadar gideceğinin altını çizdi. Hangi sonuç ortaya çıkarsa onu da kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Kurtulmuş, tereddütlerin, şüphelerin ortadan kalkmasını sağlayacak en önemli meselenin, bir an evvel Fetullah Gülen'in iadesi olduğuna dikkati çekti.

Kurtulmuş, darbe girişimiyle ilgili yurt dışında ise Türkiye'ye karşı bir algı operasyonu oluşturulmaya çalışıldığını kaydetti.

Batı medyasında "Kurunun yanında yaş da yanacak" endişesinin gündeme getirildiğinin hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu terör örgütüyle irtibatı olmayan hiç kimsenin endişeye kapılmasına gerek yok. Bu terör örgütü ile irtibatlı, bir şekilde ilişkili olan herkes yargının önüne gelecek. Ama bunu yaparken asla adaletten şaşmayacağız. Yani kurunun yanında yaş yanmaması için olağanüstü titizlikle gayret edeceğiz. Bundan herkesin emin olması lazım."

"FETÖ ile mücadele konusunda AK Parti'de bir tasfiye yapılacak mı?" sorusuna Kurtulmuş, "Uzun yıllar AK Parti teşkilatının içinde bu gruba mensup insanlar, hatta milletvekili ve bakanlar vardı. Maalesef ciddi müsamahalar da gördüler. Bunlar bundan sonra da değerlendirilir, nasıl devletin her yerinden temizleniyorsa, tabii ki AK Parti'de de gereken şey yapılır." karşılığını verdi.

"Balyoz, Ergenekon davalarında FETÖ, ağırlıklı olarak 'Avrasyacı' diye nitelendirebileceğimiz damarı tasfiye etmişti. Şimdi bu darbe girişiminde bulunanların çoğunlukla NATO'da görev yaptıkları ya da NATO bağlantılı subaylar olduğu görülüyor. 'Acaba stratejik bir rota değişikliği mi oluyor? Avrasyacı bir istikamete doğru mu gidiyoruz?" şeklindeki soruya Kurtulmuş şu karşılığı verdi:

"Geçmiş dönemde de 'eksen kayması' diyorlardı. Türkiye'nin ekseni bellidir. Türkiye'nin kendisine dönmesi lazım. AB üyeliğine adayız, NATO üyesiyiz, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesiyiz, Türk Cumhuriyetlerinin bir parçasıyız, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üzerinden Rusya'yla kurumsal bir ortaklığımız var, Ortadoğu'nun bir parçasıyız. Dünyanın her yeriyle eş zamanlı olarak irtibat kurabilen, doğuyla da batıyla da ilişkilerini sürdürebilen dünyadaki tek ülkeyiz. Bunun kıymetini bilelim. Biz kategorik olarak kimseye düşman değiliz ama bize düşmanlık yapanların düşmanlığını da seyretmeyiz."

Darbe girişimine karşı siyasi partiler arasında da birlik ruhunun oluştuğuna dikkati çeken Kurtulmuş, diyalog ortamının devam edeceğini ve kendilerinin diyaloğun artırılması için gayret göstereceklerini bildirdi.

(Sürecek)

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara