Dolar

32,3167

Euro

35,0661

Altın

2.308,07

Bist

9.079,97

Başbakan Yardımcısı Babacan, Afyonkarahisar'da: (1)

Başbakan Yardımcısı Babacan, Afyonkarahisar'da: (1)

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-25 00:05:19

Başbakan Yardımcısı Babacan, Afyonkarahisar'da: (1)
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Dünya ticaretinin büyüme hızı kriz öncesi yıllara göre yarı yarıya düşmüş durumda. Dünya ekonomisin büyüme hızı, gelişmiş ülkelerin büyüme hızı ve gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızları hep kriz öncesi döneme göre daha düşük" dedi.

Babacan, Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneğince bir otelde düzenlenen "2023 Hedeflerimiz ve Türkiye Ekonomisi" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar'dan olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Dünya ekonomisinin 2008-2009 krizinin etkilerini henüz üzerinden atamadığını ifade eden Babacan, "Belki 'krizin dip noktası' diyebileceğimiz dönem arkamızda kaldı ama dünya ekonomisi hala normale dönmüş değil. Dünya ticaretinin büyüme hızı kriz öncesi yıllara göre yarı yarıya düşmüş durumda. Dünya ekonomisinin büyüme hızı, gelişmiş ülkelerin büyüme hızı ve gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızları hep kriz öncesi döneme göre daha düşük" diye konuştu.

Babacan, bu krizin etkisinin büyük olduğuna dikkati çekerek, maliyetinin İkinci Dünya Savaşı'nın maliyetini aştığını, dünyada 'ben etkilenmedim' diyen ülkenin henüz bulunmadığını söyledi.

Son bir yıl içerisinde gelişmiş ülkelerde ABD ve İngiltere ekonomisinde biraz toparlanma görüldüğünü ifade eden Ali Babacan, "Bunun haricinde AB'ye üye olan pek çok ülkede ve Japonya'da büyüme hala güçlü, dengeli değil ve çok kırılgan bir tablo var. Dünyadaki ekonomik tablo pek iç açıcı değil. Avro bölgesi son derece zayıf bir tablo gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Babacan, Türkiye'nin ekonomi tablolara önem vermesi gerektiğini vurguladı.

Jepolitik risklerin arttığını dile getiren Babacan, şöyle devam etti:

"Dünyada en büyük jeopolitik risk nerede?' diye bakacak olursak, 'en önemli 5 riski sayın' deseler, bunları tamamı Türkiye'yi kucaklayan coğrafyada. Bugün yanıbaşımızdaki Suriye'de iç savaşa var. Irak'ta toprakların üçte biri terör örgütünün işgali altında. Yemen, bir iç savaşını ortasına düşmüş durumda. Libya ikiye bölünmüş ve tam bir iç savaş devam ediyor. Arap dünyasının en büyük nüfusuna sahip ve belki de en önemli ülkesi, Mısır'da bir askeri darbe oldu ve şu anda bir askeri darbe rejimi altında her türlü adaletsizlik, zulüm maalesef bu kadar önemli bir ülkede gerçekleşiyor.

Demokrasinin öncülüğünü yapan, başka ülkelere demokrasi öğretmeye kalan ülkeler bakıyoruz, bir askeri darbe rejimiyle de gayet güzel geçinebiliyorlar. Kuzeyimizde petrol fiyatlarını düşmesi, Ukrayna ile içine girdiği silahlı çatışma boyutuna varan tablo nedeniyle Rusya, ekonomisi de son derece kötü bir durumda. Ukrayna, Kırım'ı kaybetmiş gibi görünüyor. Doğusunda Rus askerleriyle ciddi bir silahlı mücadele, ciddi bir gerginlik var. Komşumuz Yunanistan, iflasın eşiğinde."

Babacan, Türkiye'nin dünya ekonomik ve finans yönetiminin en önemli platformu olan G20'ni başkanlığını yaptığını anımsattı.

Türkiye'nin kendi başkanlık önceliklerini G20 gündemini getirdiğini anlatan Babacan, "Bunların birinci sırasında kapsayıcılık var. Ekonomi politikalarınızı oluştururken herkesi, her kesimi dikkate almanız gerekiyor. Bu temamız çok büyük bir zemin buldu. KOBİ temamız çok çok önemli. G20 gündeminde KOBİ'lerin her bir tartışmada mutlaka dikkate alınması gerektiğini söylüyoruz. Bu da ortak kabul gördü. G20'nin altından iş dünyası yapılanmamız var. Onun da altında ilk defa KOBİ iş gücü kurduk. G20'de önemli bir başlığımız, uygulamadır yani verilen sözlerin tutulması, programların uygulanmasıdır. Uygulamayla ilgili çalışmamız ve oluşturduğumuz mekanizma bütün ülkelerin söz verdiklerini yapmalarını daha teşvik edici olursa ve gerçekten söz verilen reformlar yapılırsa 2018 yılı geldiğinde dünyaya iki tane daha Türkiye ekonomisi kazandırmış olacağız. Özellikle altyapı yatırımlarına önem veriyoruz" diye konuştu.

- "Siyasi istikrar varken, kıymeti bilmek gerekiyor"

Babacan, siyasi istikrarın ülkenin başarısının altındaki temel faktör olduğunun görüldüğünü bildirdi.

Siyasi istikrarın ülkenin başarısı ve reform için olmazsa olmazların başında geldiğine değinen Babacan, "Siyasi istikrar zeminin üzerine makro ekonomik istikrarı inşa etmek gerekiyor. Makro ekonomik istikrar, üç sütun üzerinde duruyor. Bunlardan birisi bütçe disiplini, diğeri bankacılık sistemi, üçüncüsü de para politikaları yani Merkez Bankası'nın görev alanı. Bunların üçünün de sağlam olması gerekiyor. Her üç ayakta da güven gerekiyor. Üç ayaktan birine güven sarsılırsa, o zaman ekonomi de sallanmaya başlar. Bunu hem yakın tarihimizde gördük hem de pek çok ülkede görüyoruz, izliyoruz. Binanın asıl yaşanılacak kullanacak katlarında da mikro reformlar var. Reel sektörü ilgilendiren konular... Bunların hepsine dikkat etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Babacan, zeminde siyasi istikrarın bulunduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Siyasi istikrar içinde yaşanıldığında hissedilmiyor. Aynı sağlık ve servet gibi. Varken bazen kıymeti bilinmiyor. Kötü dönemler çabuk unutulabiliyor. Siyasi istikrar varken, kıymeti bilmek gerekiyor. Şimdi çok şükür siyasi istikrarımız var. Türkiye'de istikrar zarar görür, güven ortamı bozulursa dışarıdan finansman memlekete öyle kolay kolay gelmez. Güven ve istikrar her şeyin başı, en büyük servetimiz. Önümüzdeki seçimler, çok çok kritiki ve önemli olacak. Türkiye, iskitrar ve güven ortamına 'evet mi?' diyecek yoksa Allah korusun başka bir gelişme mi yaşanacak, bunun kararı 7 Haziran tarihinde verilecek."

(Sürecek)

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara