Dolar

32,3668

Euro

35,0280

Altın

2.325,52

Bist

9.123,64

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (1)

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (1)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-13 21:12:53

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (1)
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin, "Şimdiden kesin sonuca varmadan, bunun bağlantıları üzerinden çalışma neticelenmeden isimleri açıklamak doğru değil, örgüt isimleri açıklamak da doğru değil. Bir noktaya gelindi, kısa sürede şahısların kimlikleri ve mümkünse bağlantıları üzerine bir sonuca varabiliriz diye düşünüyoruz" dedi.

Akdoğan, Star Ana Haber'de gündeme dair soruları yanıtladı.

Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili güvenlik zafiyeti tartışmaları anımsatılarak, "Hiç bu konuda bir öz eleştiri yaptınız mı" sorusuna Akdoğan, bugünlerin acıları paylaşma günü olduğu için mitingleri iptal edip, siyasete ara verdiklerini söyledi.

Akdoğan, bu tür günlerde ortak duygudaşlığı geliştirmenin, acıyı paylaşmanın, birbirini suçlamaktan önce teröre karşı ortak tepki verebilmenin çok önemli olduğuna işaret etti.

Bu olayın üzerine toplantıların ve incelemelerin yapıldığını bildiren Akdoğan, olayı gerçekleştiren örgüt, failler ve bunun arkasındaki güçlerle ilgili yürüyen çalışmaların olduğunu söyledi. Akdoğan, ayrıca saldırı öncesinde gereken tedbirlerin alınıp alınmadığıyla ilgili yürütülen idari soruşturmanın yapıldığı bilgisini de verdi.

Akdoğan, soruşturma raporu geldikten sonra meselenin ele alınması gerektiğinin altını çizerek, bundan daha önemli şeyin bu acıyı paylaşmak olduğunu ifade etti. Olayın olduğu ilk andan itibaren bugüne kadar her konuda hummalı bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden Akdoğan, "Herhangi bir ihmal varsa, eksiklik varsa bunlar değerlendirilir, soruşturma raporundan sonra da bir adım atılması gerekiyorsa da atılır" görüşünü dile getirdi.

Akdoğan, çok ciddi bir güvenlik çalışması yapıldığını belirterek, "İstihbarat birimlerimize de haksızlık yapmamak lazım. Daha yeni birçok canlı bomba yakalandı, Ankara'da yargı mensuplarına dönük yeni bir saldırı girişimi engellendi. Bunların çoğu kamuoyuyla paylaşılmıyor" ifadesini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "rutin önlemleri almaktan çıkaracağız" açıklamalarının hatırlatılması üzerine Akdoğan, şöyle devam etti:

"Terör örgütleri alınan klasik önlemleri fark ettiği için yeni yöntemler geliştiriyor. Vatandaşların bir şekilde toplandığı alanlar da dahil olmak üzere, ilave daha geniş, daha kapsamlı ne tür tedbirler alınabilir? Bunların hepsini değerlendirdik. Yani yeni yöntemler. Bunları açıklamak çok doğru değil, bu sefer terör örgütleri ona göre tedbir geliştiriyor. Buna bir takım hava araçlarının insanlı veya insansız kullanılmasından tutun da bomba köpeklerinin bir şekilde vatandaşların arasında dolaşmasından veya başka bir takım tedbirler. Bunları konuşmak çok doğru değil. Bu tür olaylarda önleyici istihbarat çok büyük önem taşıyor. 'Bununla ilgili yeni bir güvenlik konsepti, bu tür yürüyüşlerde veya mitinglerde daha kapsamlı bir tedbir ne yapılabilir' bunu da konuştuk, bundan sonra bu çerçevede tabi bir takım adımlar atılacak."

- "Kimliklerine yönelik kısa sürede sonuca ulaşılacak"

Akdoğan, saldırıyla ilgili iki canlı bombanın IŞİD üyesi olduğu üzerinde varsayımlar yapıldığı ve başka bir bilginin olup, olmadığı sorusu üzerine, "Şimdiden kesin sonuca varmadan, bunun bağlantıları üzerinden çalışma neticelenmeden isimleri açıklamak doğru değil, örgüt isimleri açıklamak da doğru değil. Burada tabi örgüt üyesi aileler değil de belli örgüt şüphelilerinin yakınlarından da DNA örneği alınıyor ki acaba bir şey oradan bulunabilir mi diye. Bununla ilgili çalışmalar yürütülüyor. Bir noktaya gelindi, kısa sürede, yani şahısların kimlikleri ve mümkünse bağlantıları üzerine bir sonuca varabiliriz diye düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Saldırıya yönelik kaç kişinin gözaltında olduğu sorusu üzerine Akdoğan, eylem yapma kapasitesine sahip örgütlerin bulunduğunu, başta Türkiye'de terörün anası olan PKK'nın yer aldığını, bugüne kadar binlerce sivilin katledilmesi olaylarına, canlı bomba eylemlerine karıştığını söyledi.

Akdoğan, bu tür eylemler meydana geldiğinde DAİŞ de başta olmak üzere bütün bu örgütlerle ilgili operasyon sürecinin başlatıldığını bildirerek, "Bundan dolayı farklı sayılara ulaşmış olabilir, son rakamı şu anda bilmiyorum. Bu eylemi yapabilecek kapasitedeki muhtemel şüphelilere dönük birtakım soruşturmaların devam ettiğini biliyoruz. Burada bir örgüt çıkabilir, bu görünen örgütün arkasını eşelemek gerekiyor. Çünkü bazen bu örgüt mensupları, farklı örgütlere de çalışıyor olabiliyorlar, farklı örgütlerin amacına hizmet ediyor olabiliyorlar ya da farklı gizli servislerin uzantısı olabiliyorlar. Bunun için biraz daha sabırlı olmak lazım ama şahısların kimliklerine yönelik kısa sürede bir sonuca ulaşılacaktır" diye konuştu.

- "Siz buyurun, örnek olun, istifa edin"

Saldırıyla ilgili herhangi bir görevden alma ya da istifanın söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Akdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu konuda siyasetçilerin yaptıkları açıklamalar var. Öncelikle siyaset kurumunun bir bütün olarak bunun karşısında durması lazım. Maalesef bugünlerde bu tavrı sergileyemeyenler, bu tür ucuz yöntemlere başlıyorlar. 'Siyaseten bunu kime fatura edebiliriz, nasıl buradan siyasi fayda kazanabiliriz?' Cenazeler daha defnedilmemişken, gidip orada 1 Kasım üzerinden konuşmalar yapmak, bu acının üzerine basarak siyaset yapmaktır, acıyı çalmak demektir. Böyle bir şey olabilir mi? Baktığımızda istifa olur mu olmaz mı? Şırnak'ta bir hadise yaşandı, rapor geldi, tespit yapıldı hemen adım atıldı ama böyle peşin hüküm vererek, oturduğumuz yerden kimseyi suçlayamayız. Burada da gereken adım atılır, yanlış yapan kim varsa gereken yapılır."

Akdoğan, "Türkiye'de istifa müessesesi oturmadı" lafını edenlerin, bu kültüre ne kadar sahip olup olmadıklarını sordu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun istifa müessesesinin Türkiye'de oturmadığından bahsettiğini aktaran Akdoğan, "E tamamda siz 6 seçim kaybettiniz, niye istifa etmediniz. 'Yüzde 40' dediniz 25 aldınız, 'yüzde 35' dediniz yüzde 26 aldınız. Her seçimi kaybettiniz, yani yenilgi yenilgi büyüyen bir genel başkan koltuğu var, sürekli seçim kaybediyor. E o zaman siz buyurun, örnek olun, istifa edin. Ya da Sayın Bahçeli, 1997'den beri 11 seçim kaybetti. İstifa müessesesi çalıştırılmıyor lafı, buna o zaman buyurun örneklik edin. Onun ötesinde bir soruşturma neticesinde gereken neyse bunu yaparız" diye konuştu.

(Sürecek)

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara