Dolar

32,3276

Euro

35,0275

Altın

2.284,06

Bist

8.970,01

Başbakan Davutoğlu, Van'da

Başbakan Davutoğlu, Van'da

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-07 20:58:12

Başbakan Davutoğlu, Van'da
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bundan sonra çözüm süreci söz konusu olacaksa milli birlik kardeşlik süreci söz konusu olacaksa bilinsin ki 2013 Mayıs'ında verilen sözler yerine getirilmek durumundadır" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Van'da, Tuşba Belediyesi tarafından düzenlenen iftar programına katıldı.

Davutoğlu, iftar programında yaptığı konuşmada, seçimden sonra İstanbul, Ankara ve Konya dışında ilk ziyaret ettiği şehrin Van olduğunu belirterek, bu ilin kendileri için özel bir şehir olduğunu söyledi.

Van'ın tarih boyunca birlik ve beraberliğin, zor günlerdeki dayanışmanın şehri olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu ilde deprem olduğunda 78 milyonun da tüm dünyaya bir kardeşlik, birlik ve beraberlik örneğini sergilediğini ifade etti.

Davutoğlu, seçim sonrası dönemin herkesin muhasebe yapma vakti olduğunu belirterek, "AK Parti olarak, hükümet olarak, seçim sonrasında bütün yaptıklarımızla ilgili olarak Türkiye'nin geleceğiyle ilgili olarak ciddi değerlendirme, muhasebe yapma süreci başlattık. Partimizin bütün kademeleriyle Bakanlar Kurulu ile şunun altını çizdik; milli irade söz konusu olduğunda hiçbir şey onun karşısında, hiçbir şey ondan sonra gelmez. Onun için seçim sonuçlarına saygımız sonsuz. Eğer herhangi bir şekilde yeniden değerlendirme ihtiyacı hissedersek bunu yapmaktan tereddüt etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

"Buradan hem Van'a hem bütün Doğu ve Güney Doğu Anadolu'ya, Doğu'ya, milletimize hitaben seslenmek istiyorum, seçim sonuçlarından hareketle herkes sağlıklı değerlendirme yapmak durumdadır" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bir kez daha vurguluyorum ki kamu düzeni, milli birlik ve kardeşlik projemiz, hiçbir taviz vermeden sürdürülecektir. Bu vesileyle kamu düzeni bağlamında şunu ifade edeyim, seçim sonuçları ne olmuş olsaydı da hangi şekilde neticelenmiş olsa da şundan bütün Vanlıların, milletimizin kesin bir şekilde mutmain ve emin olmasını istiyorum; kamu düzeni söz konusu olduğunda hiçbir adımı atmaktan çekinmedik, çekinmeyeceğiz. Bütün valilerimiz, güvenlik birimlerimiz bu çerçevede talimatlandırılmıştır. Önümüzdeki dönemde, herhangi bir şekilde kamu düzenini, milletimizin huzurunu, vatanın birlik ve beraberliğini tehdit eden kim olursa olsun bunun karşısında tedbirde hiçbir kusur edilmeyecek, gereken her türlü adım atılacak."

Siirt'te bir polisin şehit düştüğü saldırıya değinen Davutoğlu, "Bugün sabaha karşı sahur vaktinde görevini yaparken, Siirtliler huzur içinde sahurlarını yapsınlar diye görevi başında yol kontrollerini yaparken saldırıya uğrayan, şehit olan değerli kardeşimiz, polis kardeşimiz Bünyamin Torğut'a da Allah'tan rahmet diliyorum. Bu cinayeti işleyenleri lanetliyorum. Bu cinayetin hesabının sorulacağını Van'dan seslenerek ifade ediyorum" dedi.

-"Artık çatışmasızlıktan bahsetmek artık yeterli değildir"

"Bütün ilgili taraflara, özellikle de dilinden barış sözcüğünü düşürmemekle birlikte burada bölücü terör örgütüne karşı net tavır almayan, saldırılara karşı sesiz kalan HDP'ye sesleniyorum; bilsinler ki şu veya netice dolayısıyla herhangi bir şekilde vatanın huzurunu bozmak isteyenler çıkarsa onların karşısında tedbir alacağız ve hiçbir şekilde vatandaşlarımızın huzurunun bozulmasına izin vermeyeceğiz" ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Eğer gerçekten demokrasiden yanaysalar, eğer gerçekten şu ülkede barış istiyorlarsa her şeyden önce demokrasi ile terör arasına net bir çizgi ve tavır koymak durumdadırlar. Kimse demokrasiden bahsederken terör odaklarına, bu sabah Siirt'te olduğu gibi saldırılara karşı sessiz kalma hakkına sahip değildir. Artık çatışmasızlıktan bahsetmek yeterli değildir. Gerçekten demokrasiye inanlar, gerçekten özgürlükten, barıştan, insan haklarından bahsedenler artık silahsızlanmadan bahsetmek durumdadırlar. Bundan sonra çözüm süreci söz konusu olacaksa milli birlik kardeşlik süreci söz konusu olacaksa bilinsin ki 2013 Mayıs'ında verilen sözler yerine getirilmek durumundadır. Türkiye'nin her yerinde gayrimeşru şekilde taşınan her silah, Türkiye'nin barışına, kardeşliğine yönelen bir saldırı aletidir. Bütün güvenlik birimlerimize talimat verdik, nerede olursa olsun kim gayrimeşru şekilde silah taşırsa, silahı eline alırsa kamu düzeni gereğinin her türlü adımı atılacak."

Bütün siyasi partilerin, kardeş kanı dökmek isteyenlere, fitne çıkarmak isteyenlere karşı "yeter artık" demesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TBMM'de bu milleti temsil eden herkes her şeyden önce bu şekilde saldırılara karşı, teröre karşı net tavır sergilemek durumundadır. Bütün siyasi partileri tek bir sesle konuşmaya davet ediyorum. Sadece çatışmasızlık değil, çatışmasızlık adı altında birileri şehirleri tehditle şehirleri kuşatmaya kalkarsa birileri tehditle haraç toplamaya kalkarsa baskıyla milletin siyasi düşüncesini, tercihlerini yönlendirmeye kalkarlarsa bilsinler ki bu tür çatışmasızlık karşısında tutumumuz açık ve net olacaktır. Hiçbir baskıya, şiddete bu ülkede, 786 bin kilometre karenin bir santiminde dahi izin verilmeyecektir. Vatandaşlar üzerinde baskı kurmak isteyen, sahur vakti polisimize ateş açıp, şehit edenler de bilsinler ki bunların hesabı ne olursa olsun sorulacaktır. Çatışmasızlıktan tam anlamıyla silahları terk, silahları değil toprağa magmaya kadar gömme vakti gelmiştir. Bütün çağrımız Türkiye'de birlik ve beraberlik çağrısıdır."

(Sürecek)

Haber Ara