Dolar

32,3235

Euro

35,0720

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

Başbakan Davutoğlu soruları yanıtladı: (2)

Başbakan Davutoğlu soruları yanıtladı: (2)

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-02 02:34:06

Başbakan Davutoğlu soruları yanıtladı: (2)
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Öyle olursa Türkiye kana bulanır' gibi bir yerlerden verilen mesajlara baktığınızda 'Şu koalisyon kurulursa Türkiye kana bulanır.' Sizi 80 milletvekili ile parlamentoya getiren milli irade ne kadar saygın ise şu veya bu koalisyon yapısı, siz koalisyon dışınızda kaldınız diye saygınlığını yitirmez. Bu konuda tutumumuz açık" dedi.

Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde, TBMM Başkanlığına İsmet Yılmaz'ın seçilmesi dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Davutoğlu, koalisyon görüşmeleriyle ilgili soru üzerine, görüşmelere zihninde yöntemi belirlenmiş, muhtevası netleşmiş ve yol haritası açık bir tabloyla gitmek istediğini, bunun üzerinde çalıştığını anlattı.

Gazetecilerin, "hükümet kurmak için 45 günün tamamını kullanacak mısınız?" yönündeki sorusuna Davutoğlu, "Tek taraflı olsa bir gün derim. Türkiye'nin bir saat bile hükümetsiz kalmaya tahammülü yok ama muhatapların tutumuna bağlı. Şu anki muhataplarımızın tutumu çok iyimser bir zamanlama yapmamı zorlaştırıyor" yanıtını verdi.

İlk turda tüm liderlerle görüşeceğini belirten Davutoğlu, "Burada edindiğim ilk intibada bir işaret verir ama şimdiden karşı tarafın pozisyonunu bilmeden bir hükümde bulunmam" dedi.

Koalisyon görüşmelerinde nasıl bir yöntem izleyeceği sorusuna ise Davutoğlu, yöntem konusunda Cumhurbaşkanı'ndan görev aldığında tüm bu çalışmalar zemininde kamuoyunu bilgilendireceğini dile getirdi.

Davutoğlu, Meclis Başkanlığı'nda da aynı yöntemi izlediğini ifade ederek "Acaba Sayın Baykal'ın Cumhurbaşkanımızla görüşmesi bir şeyin işareti mi? Aynen MHP'nin oy vermesi bir şeyin işareti mi? Biz ne dedik 'Biz bu işi şeffaf bir şekilde yürütürüz'. Kesinlikle Meclis Başkanlığı ile koalisyon müzakerelerini birbirine karıştırmayız. Benim bundan sonra yöntemle ilgili söyleyeceğim, yöntem şeffaf olacak, hiçbir gizli pazarlık yürümeyecek, meşruiyet ve siyasi ahlaka aykırı hiç bir talep benim önüme gelemez" değerlendirmesinde bulundu.

-"Bunun için bir hafiyelik veya dedektiflik yapmadık"

Her şeyin kamuoyunun önünde şeffaf şekilde olacağını dile getiren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Kimsenin vicdanını, ilerde de biz siyasi tarih tarafından yargılandığımızda, değerlendirildiğimizde geride herhangi bir leke bırakmayacak şekilde... İlk gün dendi ki '17-18 milletvekilini AK Parti transfer eder mi'. Güneş Moteli. Güneş Moteli'ni halen unutmuş değilim. Yani o biliyorsunuz 1977. Bir daha böyle bir şeye ben izin verir miyim? Bir daha onlarca yıl zihinlerde Davutoğlu, ismi hani Sayın Ecevit dürüstlüğüyle anılır ama Güneş Motel bir leke kaldı. Davutoğlu ismini Güneş Moteli gibi bir operasyonla andırır mıyım? 'İşte son anda 60-70 AK Parti milletvekili şuraya oy kullanıyor'. Günlerdir bunu tartıştınız bana sormadınız. Sorsaydınız derdim. Dün de söyledim. Böyle bir şeye ben izin vermem. Kaybederim seçimi ama buna izin vermem. Çünkü AK Parti'nin bütünlüğünün bozulduğu imajı, Meclis Başkanlığını kaybetmekten daha tehlikeli bir şeydir. Buna izin vermem. Onun için açıklama yapmak zorunda kaldım. Baktım ki herkes her türlü görüş ifade ediyor. Dolayısıyla herşey şeffaf olacak ve yola çıkmadan önce görev aldığımda bunu önce kamuoyuyla paylaşacağım."

Davutoğlu, ihtiyaç olması halinde siyasi parti liderleriyle de baş başa görüşmeyi düşündüğünü ifade ederek, birçok müzakere ve diplomatik arabulucuk görüşmelerinde bulunduğunu, ancak en önemli gördüğü noktanın muhtevanın detayından çok psikoloji olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, "Başta karşılıklı güvenin ihdas edilmesi. O temel doğru atılmazsa yüzlerce sayfalık bir protokol yapın, bizim anayasa gibi. Ne kadar detaysa o kadar problem çıkarıyor. Halbuki halkına güvenen bir devlet anayasasını açık net ve kısa yapar. Halka güvenemediniz mi bir cümlede bir özgürlük verirsiniz, beş paragrafta o özgürlüğü nasıl kısıtlayacağınızı anlatırsınız. Bugünkü anayasa böyle. Bunun gibi protokolün mümkün olduğu kadar oluşacak bir koalisyona, net güvene dayalı ve halkın anlayacağı şeffaflıkta olması lazım. Bunlar yöntemle ilgili konular" değerlendirmesinde bulundu.

Bir gazetecinin "Hükümet kurulması Yüksek Askeri Şura sonrasına mı bırakılacak" sorusunu yanıtlarken Davutoğlu, "Ben kendi görevimi tamamladığımı hissettiğimde Cumhurbaşkanımıza gider takdim ederim. Bitmemiş ise ne Yüksek Askeri Şura ne diğer takvimler bu görüşmeleri etkilemez. Bizim öncelikli olarak hedefimiz bunun kendi doğası içerisinde seyretmesi, başka hiç bir şey gözümüzün önünde değil" diye konuştu.

Meclis Başkanlığı'nın bugünkü oylamasında AK Parti'ye bir fazla oyun kimden geldiğine yönelik soruya ise Davutoğlu, "Kimden gelmiş olursa olsun teşekkür ederiz. Bunun için bir hafiyelik veya dedektiflik yapmadık" dedi.

-"Bunu her gün 'savaş' sözcüğü kullanan Demirtaş'a sormak lazım"

"MGK toplantısında terörle mücadele konusunda güçlü ifadeler vardı. Bölgedeki gelişmelere bakılırsa belki de biraz bağımsız değil ama güvenlik odaklı politikalara dönüldüğüne yönelik bir işaret mi bu?" sorusu üzerine Davutoğlu, sürekli kamu düzeni vurgusu yaptıklarını belirtti.

Davutoğlu, "İç güvenlik yasası çıktığında biliyorsunuz ne kadar büyük engellerle karşılaştık. Sonra da İç Güvenlik Yasası'nda işbirliği yapan üç parti, birisi hariç kamu düzeninden şikayet etti. Yani teröre karşı etkin mücadele verilmesi. Bizim her zaman bu konuda net talimatımız olmuştur seçim sürecinde de. Kamu düzenini kim ihlal ederse ona müdahalede bulunulur" şeklinde konuştu.

Sınırdaki olaylara ilişkin de Davutoğlu, "Sınırımızdaki olayla ilgili bizim Silahlı Kuvvetlerimize de talimatımız nettir. Sınır boylarımızda da ve özellikle PKK'nın son dönemlerde tacizlerinin artması bağlamında, kim Türkiye'nin güvenliğine açık saldırı şeklinde teşebbüste bulunursa cevabını fazlasıyla alır. Bu konuda hiçbir tereddüt göstermeyiz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin kararlılığı bilinmesine rağmen PKK neden böyle tacizlerini arttırıyor olabilir?" sorusuna karşılık Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bunu her gün 'savaş' sözcüğü kullanan Demirtaş'a sormak lazım. Türkiye'yi bu anlamda huzurunu böyle bir başarılı bir seçimden sonra Türkiye'nin kamu düzeninin ve huzurunun tehdit edilmesine izin vermeyiz. 'Öyle olursa Türkiye kana bulanır' gibi bir yerlerden verilen mesajlara baktığınızda 'Şu koalisyon kurulursa Türkiye kana bulanır'. Sizi 80 milletvekili ile parlamentoya getiren milli irade ne kadar saygın ise şu veya bu koalisyon yapısı, siz koalisyon dışınızda kaldınız diye saygınlığını yitirmez. Bu konuda tutumumuz açık."

TBMM Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'ın yerine Milli Savunma Bakanlığı için isim belirlenip belirlenmediği konusunda ise Davutoğlu, "Bir görevlendirme yapacağım. Yani Türkiye'nin şu şartlarında vekaleten götürmeyi çok doğru görmüyorum. Kısa süreli boşluk olmaması için önümüzdeki sürecin uzayabileceğini de göz önünde bulundurarak, muhtemelen asaleten bir görevlendirme yaparım" dedi.

(Bitti)

Haber Ara