Dolar

32,5776

Euro

34,9817

Altın

2.428,30

Bist

9.722,09

Başbakan Davutoğlu KKTC'de

Başbakan Davutoğlu KKTC'de

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-01 21:26:09

Başbakan Davutoğlu KKTC'de
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin açılışını yaparak, "Kıbrıs'ta bu merkezi kurarken onlara güzel dilimizi tanıtmak için kurmuyoruz. Güzel dilimizin Kıbrıs ağzını öğrenmek için kuruyoruz. Türkçe'nin en güzel ağızlarından biri de Kıbrıs'ta konuşulur. İnşallah bu güzel merkezde nice güzel faaliyetlerle önümüzdeki asırlara kadar sirayet edecek kültürel zenginliğimizi muhafaza edeceğiz" dedi.

Davutoğlu, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, kültür merkezini, zor yıllarda kuşatılmış köyler, yıkılmış şehirler arasında yiğitçe, mertçe kültürünü muhafaza eden ve büyük acılar çekmesine rağmen kültüründen hiçbir şekilde feragat etmeyen aziz şehitlere armağan etti.

"O gün o şehitlerin dirayetli duruşları olmasaydı bugün KKTC'de sizlere Türkçe hitap ediyor olamayacaktım" diyen Başbakan Davutoğlu, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ile ebediyen bu topraklarda yaşayan ve bundan sonra da yaşayacak olan kültürü tahkim edeceklerini söyledi.

Kıbrıs kökenli Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in de KKTC'de bulunduğunu ve yolda gelirken kendisine bir anekdot aktardığını anlatan Davutoğlu, "Sömürge dönemlerinde Türk hanımlarının okutulmasına izin verilmemiş. O yıllarda Kıbrıs'ın her bir yanında ileride anne olacak kızlarımız Türkçe öğretmenlerinden evlerinde Türkçe dersleri almış, Türkçe kitaplar okuyarak Türkçe'yi muhafaza etmeye çalışmışlar. İşte tam da o zor dönemlerden sonra çocuklarına Türkçe'yi öğretmiş olan analarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz. O kadınlarımız olmasaydı, onların aileyi koruyan tutumları olmamış olsaydı yine burada Türkçe konuşuluyor olmayacaktı" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, KKTC'de, Yunus Emre Türk Kültür merkezlerinin 42'ncisini açtıklarına dikkati çekerek, 43'üncüsünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yarın Katar'da açılacağını dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, kültür merkezlerini, dünyanın her yerine Türkçe'yi ve güzel Türk kültürünü tanıtmak için kurduklarını belirterek, "Kıbrıs'ta bu merkezi kurarken onlara güzel dilimizi tanıtmak için kurmuyoruz. Güzel dilimizin Kıbrıs ağzını öğrenmek için kuruyoruz. Türkçe'nin en güzel ağızlarından biri de Kıbrıs'ta konuşulur. İnşallah bu güzel merkezde nice güzel faaliyetlerle önümüzdeki asırlara kadar sirayet edecek kültürel zenginliğimizi muhafaza edeceğiz" diye konuştu.

- "Su gibi aziz olmak için aziz Anadolu suyunu buraya getirdik"

Kültür merkezinde yapılacak faaliyetlerle sadece KKTC'nin kültürel zenginliğine katkıda bulunmayacaklarını vurgulayan Davutoğlu, buraya okumak için gelen farklı milliyetlerden öğrencilerin de kendi kültürlerini tanıtma imkanı bulacaklarını aktardı.

Davutoğlu, açılışa gelirken Filistinli ve üzerinde Filistin kıyafeti bulunan bir kız çocuğunun kendisine Filistin haritası ve güzel bir sembol hediye ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"El-Halil şehrinden kızımız. Filistin'in, o güzel Hz. İbrahim'in şehrinden buraya gelen öğrenciler de artık Kıbrıslıdır. Artık bizim öz evlatlarımızdır. Burada çalışan arkadaşlara talimat olarak şunu söylüyorum, öyle bir tohum atın ki bu topraklara, bu topraklara atılmış olan o kültür tohumunu öylesine yüceltin ki bu tohumun yeşerttiği çınarı kimse kesemesin. Dilimizi, çocuklarımıza öylesine güzel öğretin ki bu güzel Türkçemiz nesilden nesile daha da güzelleşerek aksın gitsin. Nasıl Anadolu'nun bereketli suyu asrın projesiyle ve barış projesi olarak ekim ayında benim doğduğum Toros Dağları'ndan akan ırmakların üzerinden denizi aşarak Kıbrıs'a ulaşmışsa, güzel Türkçemiz de Kıbrıs'tan daha nice diyarlara bu merkezler üzerinden ulaşacak. 'Su gibi aziz olun' derdi atalarımız. Su gibi aziz olmak için aziz Anadolu suyunu buraya getirdik. Şimdi bir başka şey daha diyoruz. Kelam gibi aziz olun. Güzel kelamı hakim kılmak. Bu topraklarda Ezan-ı Muhammedi seslenirken güzel Türkçemizin nağmeleri de gökyüzüne hep yükselsin. Bu nağmelerden Kıbrıs semaları hiçbir zaman uzak kalmasın."

Başbakan Davutoğlu ve beraberindekiler daha sonra kurdele keserek Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin açılışını yaptı. Merkezi gezen Davutoğlu, yetkililerden bilgi aldı.

Haber Ara