Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

Barzani'den 'peşmerge' teminatı!

Mesud Barzani, başkanlık tartışmaları için 'Peşmerge siyasi sürece müdahale etmeyecek' dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 01:34:04

Barzani'den 'peşmerge' teminatı!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, bölgedeki başkanlık tartışmalarına ilişkin, "Herkesin içi rahat olsun, bu demokratik rekabette yanlış hiç bir şey olmayacak. Peşmerge ve asayiş güçleri siyasi sürece müdahale etmeyecek" mesajını verdi.
 
Sputniknews.com'un haberine göre; Barzani, Erbil'in Selahaddin ilçesindeki resmi konutunda İngiltere Hükümet Politikasından Sorumlu Kabine Bakanı Oliver Letwin'i kabul etti.

Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Ortadoğu'daki çatışmalar, Musul'u kurtarma operasyonu ve IKBY'deki başkanlık tartışmaları ele alındı. 

Açıklamada konuşmasına yer verilen Barzani, IKBY'deki başkanlık tartışmalarının demokratik bir çerçevede yapıldığını belirterek, "Kürdistan'daki siyasi süreç normal olarak işliyor. Herkesin içi rahat olsun, bu demokratik rekabette yanlış hiç bir şey olmayacak. Peşmerge ve asayiş güçleri siyasi sürece müdahale etmeyecek" ifadelerini kullandı.

Peşmergelerin özgün bir yapıya kavuştuğuna işaret eden Barzani, "Son gelişmeler de bize gösterdi ki Peşmerge bir dava sahibidir. Peşmerge, parti kalıplarını aşmış ve özgün bir yapıya kavuşmuştur. Ülkenin korunması görevini başarıyla icra ediyor" görüşlerini dile getirdi.

'IŞİD'E KARŞI ORTAK MÜCADELE EDİLMELİ'

Musul'u kurtarma operasyonuna da değinen Barzani, önceden yapılan yanlışların tekrarlanmaması ve IŞİD'in çıkarılmasından sonra halka güvence verilmesi gerektiğine vurguda bulunarak şunları kaydetti: 

"Musul'un kendine has bazı özellikleri var. IŞİD savaşından sonra Musul halkına ve farklı unsurlarına güvence verilmelidir. Musul'daki felaket bir daha tekrarlanmamalıdır. Etnik ve dini unsurlar arasındaki diyalog ve siyasi süreç sağlıklı bir şekilde işletilmelidir."

IŞİD'in birkaç devletin imkanına sahip olduğunu yineleyen Barzani, "Bu terörist gruba karşı hepimiz aynı cephedeyiz. Ortak mücadele ile kesin zaferi elde edebiliriz" dedi.

'DÜNYA PEŞMERGEYE BEL BAĞLAMIŞ DURUMDA' 

Letwin de Peşmergenin "teröre" karşı verdiği mücadelenin Ortadoğu ve dünya ülkeleri için önemli olduğuna dikkati çekerek, "Dünya, Peşmergenin verdiği savaşa bel bağlamış durumda. Peşmerge güçleri, IŞİD'e karşı çok önemli bir mücadele veriyor. Bu terör örgütüne karşı elde ettiği başarılar takdire şayandır" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara