Dolar

32,5065

Euro

34,5753

Altın

2.492,73

Bist

9.548,09

BarışaBak Platformu'ndan açıklama:

BarışaBak Platformu'ndan açıklama:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-03 15:42:58

BarışaBak Platformu'ndan açıklama:
BarışaBak Platformu, "Her şeye rağmen, devrilen masayı yeniden ayakları üzerine oturtmak, kalıcı barışa ulaşana kadar silahın değil sözün gücüne dönmek mümkün" açıklamasını yaptı.

Platform açıklamasında, "Çözüm Süreci'yle ölümler durmuş, tam da bütün ülke barışın kapıda olduğuna ikna olmuşken, PKK ateşkesin bittiğini ve 'devrimci halk savaşı'nın başladığını ilan etti ve can sayacı yeniden dönmeye başladı. İki haftada birkaç yüz canımız daha gitti. Daha ne kadar gideceği de belirsiz" ifadelerine yer verildi.

Her şeye rağmen, devrilen masayı yeniden ayakları üzerine oturtmanın, kalıcı barışa ulaşana kadar silahın değil sözün gücüne dönmenin mümkün olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çözüm masasına dönmek ve yeniden barışa bakabilmek için çağrımızdır. PKK; Türkiye'deki yasa dışı tüm faaliyetlerine kayıtsız, şartsız ve derhal son vermelidir. Türkiye'ye karşı silahsızlanacağını, tüm silahlı unsurlarını sınır dışına çıkaracağını, bunun için bir silahsızlanma kongresi toplayacağını, ulusal ve uluslararası kamuoyuna, yerli-yabancı basın ve gözlemciler önünde, açık, net, kesin ve hiçbir kuşkuya mahal vermeyecek bir dille ilan etmelidir. Hemen önümüzdeki günlerde toplayacağı kongre için günü saati belli bir tarih vermeli, silahlı unsurların çıkışının tamamlanacağı günü ilan etmelidir. Devlet; yukarıdaki talepler yerine getirilir getirilmez operasyonları durdurmalı, silahlı unsurların en kısa sürede sınır dışına çıkışına gerekli zemini oluşturmalıdır. Geçecek süre zarfında sivillere gelebilecek zararlar konusunda alabildiğine hassas davranmalı, çözüm için fırsatların tükenmediğini topluma hissettiren bir yaklaşım içinde olmalıdır. Medya; kışkırtıcı savaş dilinden vazgeçmeli, çatışmacı değil, uzlaşmacı barış diline dönmelidir. Çatışmaların başlamasıyla birlikte toplumda uç veren Kürt düşmanlığını körükleyici, yaftalayıcı kavramlardan uzak durmalı, barış gazeteciliği ilkesine uygun yayıncılık yapmalıdır.

Tümü çok basit olan bu adımların vakit kaybetmeden atılması halinde çözüm masasına dönmek işten bile değildir. 30 yıllık savaş yorgunu Türkiye halkları bu kadar fedakarlığı çoktan hak etmiştir."

Haber Ara