Dolar

32,4943

Euro

34,5899

Altın

2.480,31

Bist

9.567,25

Barış Meclisi: Elinizi tetikten çekin

Türkiye Barış Meclisi son günlerde yaşanan olaylar ve operasyonlara yönelik bir basın açıklaması yayınlayarak, 'Savaş durdurulmalıdır' mesajı verdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-29 15:35:40

Barış Meclisi: Elinizi tetikten çekin

İşte Türkiye Barış Meclisi'nin mesajı

EKİNİZİ TETİKTEN ÇEKİN

7 Haziran seçimlerinde seçmenin tercihini yapmasında etken olan birkaç konudan biri de 3 yıla yakın zamandır sürdürülen Çözüm Süreci oldu. Seçmenin ezici çoğunluğu iradesini barış ve çözümden yana kullandı. Sandıktan, barış arzusu ve çözüme destek çıktı.

28 Şubat 2015 Dolmabahçe toplantısı sonrası yaşanan gelişmelerle Çözüm Süreci fiilen kesintiye uğrandı. 7 Haziran sonras

Gerek Çözüm Süreci'nde gerekse de öncesinde savaşın durdurulması konusunda önemli birikim, tecrübe edindik. Hatalarımızla kendi tecrübemiz ve dünya deneyimleri ışığında yüzleştiğimizde savaşı durdurmanın sorunu çözmek için ilk koşul olduğu görülecek.

Devlet aklında radikal paradigma değişikliği yaşanmadan Kürt Sorununun demokratik çözümü ve silahın toplumsal/siyasal yaşamdan çıkması oldukça zor olacağı ve zaman alacağı artık çok nettir.  Bu nedenle çözüm için önce “silahlar bırakılması beklentisi/şartı” gerçekçi ve gerçekleşebilir olmaktan uzaktır.

Tecride Son verilsin

Her şeyden önce barışa ve çözüme taraflar arasında müzakere ile ulaşılabildiğini gördük. Çözüm Süreci'nde alınan yolda PKK lideri Abdullah Öcalan'ın varlığı ve pozitif rolü çıplak bir gerçekken, Öcalan için tecritte devam ediliyor.  Öcalan'ın tecrit koşullarının devlet tarafından ağırlaştırılması ve görüşmelerin kesilmesi çatışmayı ve savaşı her defasında tırmandırdı. Bugün yüzyüze olduğumuz çatışmasızlığın sona ermesinde tecrit politikası da önemli bir faktördür.

Öcalan'ın tecrit durumuna son vermeden Çözüm Süreci'nin veya barış umutlarını yeniden canlandırmanın imkânı yoktur. Zaman geçirilmedenAbdullah Öcalan'a uygulan tecride son verilmeli, yasal ve anayasal haklarını kullanması engellenmemelidir.

Yeni Hükümetin Programı Net olmalı

 7 Haziran seçimlerinden sonra doğal olarak Türkiye'de yeni bir süreç başladı. 13 Yıllık tek parti dönemi kapandı. Bunu çözüm için bir fırsata dönüştürmek partilerimizin elinde. Yeni dönemde Meclis, barışın daha etkin ve esas zemini olmalı. Bu, katılımcılığın gelişmesini ve sürecin daha şeffaf olmasını sağlayacaktır.  

Kurulacak yeni hükumet önceki dönemin eksiklerini ve aksaklıkları gidererek,  yanlışlarından arınarak ve birikimlerinden beslenerek çözüm politikasını net, anlaşılır ve açık bir programa kavuşturmalıdır.

TBMM'de özel yetkilerle donatılmış, üç partinin (AK parti, CHP ve HDP'nin)  eşit katlımı ile Meclis Çözüm Çalışma Grubu oluşturulmalıdır.

Hızla bir önceki dönemde çıkarılan 6551 sayılı adına Çözüm Yasa'sı denilen kanun, demokratik muhtevaya kavuşturulmalı, işlevli, katılımcı ve kapsayıcı hale dönüştürülmelidir.

Bu süreçte en fazla eksikliği hissedilen bir unsurun da işlevli ve toplumsal karşılığı olan bir üçüncü göz işlevi görecek gerçek anlamda bağımsız bir izleme heyeti olduğu açıktır. Böylesi bir heyet zaman geçirilmeden oluşturulmalıdır.

Konu üzerine çalışan sivil toplum örgütleri sürecin, etkin katılımcı ve işlevli birer parçası olmaları sağlanmalıdır.   

Dünya deneylerinden de yararlanarak eşit müzakerenin, yasal ve kurumsal  etkin  yapıları oluşturulmadır. 

Barış Türkiye'nin en önemli siyasi projesi Türkiye halklarının tek umududur.

Haber Ara