Dolar

32,3841

Euro

35,0728

Altın

2.325,97

Bist

9.104,31

Bangladeş'teki idamlar

Bangladeş'teki idamlar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-30 17:17:27

Bangladeş'teki idamlar
Pakistan, Bangladeşli yetkililerin suçlayıcı açıklamaları nedeniyle bu ülkenin İslamabad Büyükelçiliği maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, maslahatgüzara "Bangladeş hükümeti tarafından iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkileri geliştirme arzumuza rağmen, ülkemize yönelik iftira niteliğinde açıklamalar yapılmış olması üzücüdür" mesajının verildiği bildirildi.

Pakistan daha önce, Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Ali İhsan Mücahid ile Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) milletvekili Selahattin Kader Çovduri hakkında verilen idam kararlarının infaz edilmesinden derin rahatsızlık ve endişe duyduğunu açıklamıştı. Bangladeş yönetimi de bunun üzerine Pakistan'ın Dakka maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

Bangladeş, idamların kendi iç meselesi olduğunu ve başka ülkelerin egemenliğine müdahale etmemesi gerektiğini bildirmişti.

Mücahid ve Çovduri'nin geçtiğimiz günlerde yapılan infazı, Bangladeş tarihine iki hükümlünün aynı anda ilk kez idam edilmesi olarak kayıtlara geçmişti.

Çovduri, Bangladeş hükümeti tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nce 2013 yılında soykırım ile ülkenin güneydoğusundaki Çittagong bölgesinde çoğu Hindu olma üzere 200'den fazla kişinin öldürülmesi ve işkencenin de aralarında bulunduğu 23 suçlamanın 9'undan suçlu bulunmuş ve idama mahkum edilmişti.

Mahkeme, Mücahid'i de soykırım, cinayet, adam kaçırma ve işkencenin de aralarında bulunduğu 7 iddianın 5'inde suçlu bulmuş ve ölüm cezası vermişti.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina tarafından bağımsızlık savaşı sırasında işlendiği iddia edilen suçların cezalandırılması için 2009'da kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi şimdiye kadar 19 kişi hakkında karar aldı. Mahkemenin yargıladığı kişilerin büyük bir kısmı ülkenin İslami değerleri savunan en büyük partisi Cemaat-i İslami liderlerinden oluşuyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara