Dolar

32,5661

Euro

34,7205

Altın

2.494,01

Bist

9.524,59

Balkanlar’da uyuşturucu ile mücadele

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-29 10:29:34

Balkanlar’da uyuşturucu ile mücadele

(İHH) İnsani Yardım Vakfı; Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova ve Makedonya'da uyuşturucu bağımlılığına karşı bilinçlendirme programı başlattı.

(İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Yeşilay tarafından organize edilen “Uyuşturucu: Özgürlüğün Sonu” başlıklı uyuşturucuyla mücadele tanıtım organizasyonu, Saraybosna Avrupa Otel'de yapılan panelle birlikte başladı. 

Programda ayrıca Boşnakça dilinde basılan uyuşturucu ile mücadele kitabı da tanıtıldı.

Saraybosna'da düzenlenen seminere Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Yeşilay Dış İlişkiler Koordinatörü Ahmet Zeki Olaş, Bosna Hersek'teki Zenica Rehabilitasyon Merkezi Başkanı Mirnes Telalovic ve çok sayıda davetli katıldı.

Balkanlar'da uyuşturucu ile mücadele programımız okullarda öğrencileri bilinçlendirme seminerleri, atölye ve araştırma çalışmaları ve tedavi merkezlerinin güçlendirilmesi şeklinde gerçekleşecek.

Uyuşturucu madde ve alkol bağımlılığı, günümüzde milyonlarca insanın ölümüne neden olan küresel bir halk sağlığı sorunu haline gelmiş durumda.

Birleşmiş Milletler, dünya genelinde uyuşturucuya bağlı ölüm oranını, 2014 yılında 207 bin olarak açıkladı.

Dünya Uyuşturucu Raporu'nda ise dünya genelinde 27 milyon kişinin uyuşturucu problemi olduğu tespit edildi.

Dünyada 15-64 yaşları arasındaki 250 milyon civarında yetişkin insanın en az bir kez uyuşturucu madde kullandığı ve her 200 kişiden birinin ise eroin ve kokain kullandığı belirlendi.

Bugün Balkanlar maalesef uyuşturucu rotası olmuş durumda.

Uyuşturucu kaçakçılığı rotalarına baktığımızda Güney Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Türkiye'yi de içine alan ve Balkan rotası olarak kabul edilen hattın merkezinde Balkan ülkeleri bulunmaktadır. 

Çoğu transit ülke durumunda olan Balkan ülkelerinde Avrupa ve gelişmiş Batı ülkelerine giden uyuşturucu trafiği nedeniyle en geniş çerçevede uyuşturucu maddelerine ulaşım maalesef mümkün hale gelmiştir.

Savaş sonrası travma gibi önemli psikososyal süreçlerin geçerli olduğu toplumlarda alkol ve madde bağımlılığı oranlarının yükseldiği gözlenmektedir. 

Avrupa Birliği Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) raporlarına göre; Bosna Hersek'te uyuşturucu kullanım prevalansı (15-65 yaş arası nüfusta) yüzde 3.8 olarak belirtilmektedir. En çok kullanılan uyuşturucu maddenin ise esrar ve psikoaktif maddeler olduğu kabul edilmektedir.

Balkanlar'da uyuşturucuya ulaşmanın çok kolay olduğu ve bu ülkelerdeki gençlerin her geçen gün uyuşturucu bataklığına sürüklendikleri gözlemlenmektedir.

Alkol ve uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelenin, önleme, müdahale, tedavi, rehabilitasyon ve sosyal entegrasyon süreçlerini içine alan bütüncül bir politikayla yürütülmesi önemli. 

İHH olarak Balkanlar'da başlattığımız uyuşturucu ile mücadelede öncelikli hedefimiz;

1. Gençleri ve aileleri bilgilendirmek.

2. Gençlerin uyuşturucuya ulaşmalarını engellemek.

3. Uyuşturucu kullanmaya başlayanların ve bağımlı insanların tedavilerine yardımcı olmak.

4. Medya, sanat dünyası ve sporcuların bu mücadeleye destek vermesinin önemine dikkat çekmek.

5. Mücadelenin daha sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için devlet ve sivil toplum işbirliğinin sağlanmasına yardımcı olmak.

Balkanlar gençliği uyuşturucu rotasının üzerinde riskli bir alanda yaşıyor. Bizlere düşen görev Türkiye'nin bölgede faaliyet gösteren STK, belediye ve resmi kurumların proje seçimlerini güncel, popülist olmasının ötesine daha dikkatli ve öncelikli çalışmalara yöneltmelerini sağlamaktır. 

Haber Ara