Dolar

32,5185

Euro

34,8104

Altın

2.423,36

Bist

9.681,72

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Bakanlar Kurulu Toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-30 12:59:39

Bakanlar Kurulu Toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısında Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova ilçelerinde ortaya çıkan tablonun detaylarıyla masaya yatırıldığını belirterek, "Bu 5 ilçede, yıkılan toplam bina sayısı 6 bin 320'dir. Bunları daire ölçeğinde düşünürsek yaklaşık 11 bin birimdir. Bu yapıların yıkılması ve onarımıyla ilgili süreçte öngörülen toplam maliyet ise 855 milyon lira civarındadır." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bakanlar Kurulunda önemli konuların gündeme geldiğini ifade eden Kurtulmuş, bunlardan bir tanesinin özellikle terör örgütüne yönelik operasyonların tamamlandığı ilçelerde ve yerleşim yerlerinde öngörülen çalışmaların gözden geçirilmesi olduğunu söyledi.

Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin kurula sunum yaptığını aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"İlçe ilçe bu sunumlar gerçekleştirildi. Buradaki tahribat, yıkılan evler, yeniden onarılacak olan evler, sağlıklı yapılaşmanın sağlanması, sokak sağlıklaştırmalarının yapılması, altyapının, su ve kanalizasyonun yeniden yapılması, imar ve inşa alanındaki bütün faaliyetlerin yeniden planlandığı bir süreçle karşı karşıyayız. Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova ilçelerinde ortaya çıkan tablo detaylarıyla masaya yatırıldı. Bu 5 ilçede, yıkılan toplam bina sayısı 6 bin 320'dir. Bunları daire ölçeğinde düşünürsek yaklaşık 11 bin birimdir. Bu yapıların yıkılması ve onarımıyla ilgili süreçte öngörülen toplam maliyet ise 855 milyon lira civarındadır. Yani 1 milyara yakın bir miktarın sadece bu 5 ilçedeki yeniden yapılanma sürecinde harcanacağı açıkça görülüyor."

Kurtulmuş, yeniden yapım ve onarım sürecinde, var olan imar planlarına ve tarihsel yapıların korunmasına azami dikkat edeceklerini vurguladı.

Bütün ilçelerde yeniden imar veya birtakım kamulaştırma faaliyetlerinin, kurulacak ofisler vasıtasıyla, vatandaşların rızası üzerine yapılmasının, çalışmaların esasını oluşturduğunu ifade eden Kurtulmuş, zorla, "biz yaptık oldu" anlayışıyla değil, vatandaşların rızasını alarak yeniden bir imar ve inşa faaliyetinin gerçekleştirileceğini dile getirdi.

- Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı

64. Hükümet döneminde açıklanan Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı'nın aynen uygulanmaya devam edildiğine dikkati çeken Kurtulmuş, sözlerine şöyle devan etti:

"Bu 80 maddelik eylem planıyla ilgili bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşların yaptıkları icraatları haftalık olarak takip ediyor, onlar üzerinden koordinasyonu sağlamaya devam ediyoruz. Bu 80 eylem planının 34 tanesi tamamen bitmiştir. Adalet, Çevre ve Şehircilik, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Milli Savunma ve İçişleri bakanlıklarına kadar çok sayıda bakanlığın bu eylem planında sorumlulukları vardır. İnşallah bu eylem planı içinde meseleyi sadece terörle mücadele değil ayrıca terörle mücadelenin bittiği yerde de yeniden imar ve inşa faaliyeti olarak gördüğümüzü bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ayrıca terörle mücadele konusunda gelinen nokta da değerlendirildi. Hem şehirlerde hem de kırsal alandaki terörle mücadelenin gözden geçirildiği bir toplantıyı gerçekleştirmiş olduk." ifadelerini kullandı.

- Vize serbestisi

Bakanlar Kurulunda Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik'in de sunum yaptığını belirten Kurtulmuş, vize serbestisi üzerinden AB ile uzun zaman devam eden müzakere sürecine değindi.

Bu konuda Türkiye'nin üzerine düşen sorumlulukların aşağı yukarı tamamını gerçekleştirdiğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Geride kalan 3-4 madde oldu. Bunlarla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Buradaki irademizin sağlam olduğunu, meseleyi ciddi bir şekilde ele aldığımızı bir kez daha teyit etmek isterim. Türkiye'nin bu ciddiyeti ve meseleye sağlam bir iradeyle yaklaşmasının hiçbir şekilde istismar edilmemesini temenni ederiz. Bir mızıkçı anlayış içerisinde, Türkiye'nin vize serbestisine yaklaştığı noktalarda, bu meseleyi geri bıraktırma, bu meseleyi tehir etmek için Avrupa'dan bazı siyasetçilerin içine girmiş olduğu tavırları, davranışları anlamadığımızı, bu söz ve tavırları uygun bulmadığımızı da ifade etmek isterim." dedi

Kurtulmuş, Ömer Çelik ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın hafta sonu Antalya'da yaptığı yaptığı görüşmenin, Bakanlar Kurulunda gündeme geldiğini, görüşmelerde ilerleme sağlanabilmesi için önümüzdeki hafta teknokratlar düzeyinde AB ile Türkiye arasındaki toplantıların sürdürülmesine karar verildiğini anımsattı.

Çelik, Çavuşoğlu ve Timmermans arasındaki üçlü görüşmelerin devam etmesinin kararlaştırıldığını dile getiren Kurtulmuş, AB Bakanı Çelik'in önümüzdeki günlerde Brüksel'e giderek ilave görüşmelerde bulunacağını söyledi.

Kurtulmuş, çok hızlı bir şekilde çalışmaya başlayan 65. Hükümet'in, önündeki programı ciddi şekilde yerine getireceğini, millete verdiği söze ve TBMM'de kendisine verilen güvenoyuna layık olmaya çalışacağını dile getirdi.

(Sürecek)

Haber Ara