Dolar

32,5752

Euro

34,9885

Altın

2.431,43

Bist

9.770,19

Bakan Çavuşoğlu'nun Ruanda ziyareti

Bakan Çavuşoğlu'nun Ruanda ziyareti

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-31 17:05:12

Bakan Çavuşoğlu'nun Ruanda ziyareti
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrika'nın dünya tarafından istismar ve suistimal edilip kullanıldığını belirterek, "Afrikalıları gerçek ve güvenilir bir ortak olarak görüyoruz. Türkiye'nin asla sömürgeci bir hırsı olmadı." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ruanda'nın başkenti Kigali'de mevkidaşı Louise Mushikiwabo ile baş başa görüştü. Ardından heyetler arası görüşmelere geçildi.

Görüşmelerin ardından iki bakan, eğitim işbirliği anlaşması, diplomatik pasaportlara vize muafiyeti anlaşması ve dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği mutabakat zaptı imzaladı.

İmza töreni sonrası Çavuşoğlu ve Ruanda Dışişleri Bakanı Mushikiwabo, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Dışişleri bakanları düzeyinde bu ülkeye ilk resmi ziyareti gerçekleştiren Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada, dışişleri bakanı olarak Türkiye'den Ruanda'ya ilk ziyareti yapmaktan mutlu ve gururlu olduğunu söyledi.

Samimi ve sıcak misafirperverliğinden dolayı Mushikiwabo'ya teşekkür eden Çavuşoğlu, Ruanda'yı tekrar ziyaret edeceğini ve daha uzun kalacağını kaydetti.

- "Son derece verimli görüşmeler yaptık"

Afrika'nın Türk dış politikasında çok önemli yere sahip olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika Birliği'nin birkaç stratejik ortaklarından biri olduğunu anımsattı.

Çavuşoğlu, Ruanda'nın da bölgesinde Türkiye için önemli ortaklarından olduğuna işaret ederek, "Hem Kigali hem de Ankara'da karşılıklı elçilikler açtığımız için oldukça mutluyum. Bugün son derece verimli görüşmeler yaptık. İki taraf da birçok alanda işbirliği içinde çalışarak ilişkileri daha da derinleştirme konusunda azimli ve kararlı. 30 milyon dolar seviyesindeki ticaret hacmimizi de geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

Türk firmalarına duyduğu güvenden dolayı Ruanda'ya teşekkür eden Çavuşoğlu, bir Türk firmasının Kigali'de temmuzda yapılacak Afrika Birliği Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak kongre merkezini inşa ettiğini hatırlattı.

Ruanda'nın, Devlet Başkanı Paul Kagame liderliğindeki gelişiminden övgüyle bahseden Çavuşoğlu, Ruanda'nın gelecekte de büyümesi ve bölgenin anahtar ülkesi olması temennisinde bulundu.

Çavuşoğlu, Mushikiwabo ile görüşmesinde turizm, tekstil, kahve, madencilik ve eğitim alanları olmak üzere birçok konuyu görüştüklerini anlatarak, iki ülke arasındaki ilişkilerde büyük bir potansiyelin olduğunu kaydetti.

İmzalanan anlaşmaların iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine dikkat çeken Çavuşoğlu, hazırlıkları yapılan başka anlaşmaların da yakın gelecekte imzalanacağını dile getirdi.

- "Çavuşoğlu'nun ziyareti anlamlı ve önemli"

Ruanda Dışişleri Bakanı Mushikiwabo, Çavuşoğlu'nun dışişleri bakanları düzeyinde Türkiye'den ilk ziyareti gerçekleştirmesinin önemli ve anlamlı olduğunu vurguladı.

Kendisinin de en kısa zamanda tatil için Türkiye'ye geleceğini belirten Mushikiwabo, Türk mevkidaşını tekrar Ruanda'ya davet etti. Mushikiwabo, "Umarım bu kez daha uzun kalırsınız." diye konuştu.

Türkiye ile ilişkilerinin sadece bugün imzalanan anlaşmalarla sınırlı kalmayacağının altını çizen Mushikiwabo, son 5-6 yılda birçok Türk şirketinin ülkesinde yatırımlar yaptığını söyledi.

Türkiye'nin gerek Afrika gerekse ülkesine odaklanmasını ve açılım politikasını öven Mushikiwabo, "Şu an mevcut ilişkilerden memnunuz ama Ruanda olarak daha fazlasını istiyoruz." dedi.

- "Türkiye'nin asla sömürgeci bir hırsı olmadı"

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Afrika'nın Türkiye için neden önemli olduğu yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

"Afrika dünya tarafından istismar ve suistimal edildi, kullanıldı. Biz 2002'de yönetime gelince Afrika bölge olarak önceliklerimizden biri oldu. Daha sonra birçok Afrika ülkesiyle ilişkilerimizi geliştirmek için elimizden gelenin en iyisini yaptık. Türkiye'nin Afrika politikası ortaklık politikasına dönüştü. 39 Afrika ülkesinde büyükelçilik açtık. THY, Afrika'da 38 noktaya uçuyor. TİKA kalkınma projelerini destekliyor ve Afrika kıtasında 14 ofis açtı.

Birçok ülke ve insanlara yönelik insani yardımlarımız devam ediyor. 2 ay önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Batı Afrika'yı ziyaret etti. Bu kez de Ruanda, Somali, Uganda ve Kenya'yı ziyaret ediyoruz. Afrikalıları gerçek ve güvenilir bir ortak olarak görüyoruz. Türkiye'nin asla sömürgeci bir hırsı olmadı. Türkiye Afrika ve Afrikalıları gerçek ve güvenilir bir ortak olarak görüyor. Böyle de devam edeceğiz."

- "Türk iş camiası için Ruanda da sayısız fırsatlar var"

Mushikiwabo da AA muhabirinin iki ülke arasındaki işbirliği potansiyeline ilişkin bir sorusu üzerine, Afrika ve Türkiye arasında yapılacak daha çok iş olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Ruanda, Türkiye ve Afrika arasında bunu başarabilecek bir ülke. Son 5 ila 7 yılda Türkiye ve Ruanda arasında ticaret ve yatırım alanlarında birçok gelişme oldu. Türk iş camiası için Ruanda'da sayısız fırsatlar var. Halihazırda Türk şirketleri enerji ve inşaat sektöründe Ruanda'ya girdi. Tekstil gibi alanlarda daha çok fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca sağlık ve mühendislik alanları başta olmak üzere birçok alanda Türkiye'nin eğitim ve diğer imkanlarından yararlanmak istiyoruz. Saha açık, siyasi ve diplomasi platformu burada. Hem ticari hem de hükümetler arasında daha fazla işbirliği mümkün ve biz buna hazırız."



Haber Ara