Dolar

32,3448

Euro

35,0981

Altın

2.310,54

Bist

9.079,97

Bağımsız adayların başvurusu

Bağımsız adayların başvurusu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 02:07:30

Bağımsız adayların başvurusu
Milletvekili genel seçimine bağımsız aday olarak katılmak isteyenlerin 18 Eylül Cuma gününe kadar başvurmaları, ilgili mal sandığına 10 bin 651 lira yatırmaları gerekiyor.

YSK'nın, bağımsız adayların başvurularında uyulması zorunlu usuller ile yatıracakları teminat miktarına ilişkin kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Karara göre, bağımsız aday olarak seçime katılmak isteyenlerin, 18 Eylül Cuma günü saat 17.00'ye kadar, milletvekili seçilmek istedikleri çevrenin il seçim kuruluna, yasal şart ve nitelikleri taşıdıklarını belirten bir dilekçeyle bizzat veya bağımsız milletvekili adaylığı başvurusuna münhasır verilen özel noter vekaletnamesiyle yapacakları bağımsız adaylık başvuruları kabul edilecek.

Başvuruda bulananlar, başvuru dilekçelerine 10 bin 651 lirayı ilgili mal sandığına emaneten yatırdıklarını gösterir makbuzlarını, TC kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı örneklerini, öğrenim durumunu gösterir diploma örneklerini, askerlik belgelerini, adli sicil ile arşiv kaydı belgelerini ekleyecek.

Adli sicil ve arşiv kaydı belgesinin ıslak imzalı verilmesi gerekecek. Askerlik belgesinin ise www.turkiye.gov.tr üzerinden alınanları da kabul edilecek.

Bununla birlikte, 25. dönem milletvekili genel seçiminde Resmi Gazete'de ilan edilen milletvekili kesin aday listesinde ismine bağımsız adaylar arasında veya bir siyasi partinin listesinde yer verilen bağımsız milletvekili adayları tarafından başvuru dilekçesi ve makbuz ile sadece 31 Ağustos 2015 tarihi ya da sonrasında alınmış ıslak imzalı adli sicil ve arşiv belgesinin verilmesi yeterli olacak.

Adli sicil ve arşiv kaydında mahkumiyeti bulunan adayların ayrıca, 2839 sayılı Kanun'un 11. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen suçlardan ve (e) bendinde söz edildiği gibi taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giyenler ile hapis cezası ertelenenlerin, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararları almaları gerekecek.

Geçici aday listelerine itiraz halinde, sözü edilen belgelerin itirazcı tarafından ibraz edilmesi zorunlu olacak.

Kanuni engellerden ötürü itirazcının sağlaması mümkün olmayan belge ve bilgiler de bulundukları yerlerden il seçim kurullarınca getirilecek.

Bağımsız milletvekili adaylarının, emaneten yatırdıkları paraların geri verilebilmesi için 22 Eylül 2015 Salı günü saat 17.00'ye kadar adaylıktan vazgeçmesi gerekecek.

Milletvekilliği adaylığından vazgeçme işlemi, belirtilen süre içinde kimlik göstermek suretiyle şahsen ya da noter aracılığıyla YSK'ya ve İl Seçim Kurulu başkanlıklarına yapılabilecek.

Haber Ara