Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

BAE benzinde sübvansiyonu kaldırıyor

BAE benzinde sübvansiyonu kaldırıyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-28 11:16:35

BAE benzinde sübvansiyonu kaldırıyor
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ülkesindeki benzin satışlarına uyguladığı milyarlarca dolar değerindeki sübvansiyonu kaldırarak uluslararası petrol fiyatlarına göre satışa geçecek.

BAE hükümeti gelecek ay boyunca yürürlükte olacak benzin fiyatlarını her ayın 28'inde açıklayacak. Ağustos'ta başlayacak uygulama için fiyatlar da bugün açıklanacak. Analistler, yaklaşık 0,47 dolarda seyreden benzin fiyatlarında artış beklerken, dizel fiyatlarının ise düşeceği yorumunu yapıyor.

Hükümet, yeni uygulamaya ilişkin gerekçelerini, "ülkede trafiğe çıkan araçların sayısındaki artış, karbon emisyonundaki hızlı yükseliş, toplu taşımanın teşviği ve ekonominin sırtındaki yükten kurtulma" olarak sıraladı.

Geçen yılın ilk yarısında 100 doların üstünde seyreden petrol fiyatlarının 50 dolar seviyesine inmesi, ekonomileri petrol fiyatlarına bağlı Körfez ülkelerini önlem almaya itti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Körfez ülkelerine yakıt sübvansiyonlarını kesmelerini tavsiye ettiği raporunda, BAE'nin milli gelirinin yüzde 6,6'sına denk gelen doğalgaz ve elektriğin de içinde olduğu 29 milyar dolar değerindeki toplam enerji devlet desteğinden, 7 milyar dolarının petrol sübvansiyonları olduğunu açıklamıştı.

BAE Enerji Bakanı Süheyl el-Marzui, yerel basına yaptığı açıklamada, yeni fiyat uygulamasının tüketimi azaltacağını, toplu taşımanın ve yakıt tasarruflu araçların kullanımını teşvik edeceğini söylemişti. Ülkesindeki sera gazı salımının yüzde 22'sinin ulaşımdan kaynaklandığını dile getiren Marzui, kararın ülke ekonomisine katkı sağlayacağını sözlerine eklemişti.

- Kredi derecelendirme kuruluşlarından övgü

Öte yandan hükümetin aldığı bu karar uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından övgü ile karşılandı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bölgedeki ülkelerin de benzer kararlar alabileceğine işaret ederek, "Finansal maliyet tasarrufları, kaynakların doğru tahsisi ve enerji tüketimi açısından devlet desteği reformlarının kazanımlarını anlayacaklarını düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ise girişimin "BAE'nin kamu maliyesine ve kredi puanlarına katkı sağlayacağı" değerlendirmesinde bulundu.

- Arabistan Yarımadası'nın sübvansiyonlarla ilgili karnesi

Petrol fiyatlarının son yıldaki düşüşü Arabistan Körfezi'ndeki ülkeleri ekonomik anlamda zorladı. Bütçesini tutturabilmesi için petrolün varil başına yaklaşık 75 dolar olmasına ihtiyaç duyan BAE, şu anki fiyatlara karşın mevcut finansal rezervleriyle bütçe açığını kapatabiliyor. Umman ve Bahreyn gibi ekonomisi daha kırılgan Körfez ülkeleri ise bütçelerini tutturabilmek için varil başına 100 doların üzerinde fiyata gerek duyuyor.

Suudi Arabistan'ın bu yıl bütçesindeki açığı kapatmak için finansal rezervlerinden yaklaşık 65 milyar dolar tükettiği açıklanmıştı. Riyad'ın, gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 13,2'sine denk gelen enerji devlet desteğine ayırdığı 107 milyar doların 86 milyar dolarını petrol sübvansiyonlarının oluşturduğu belirlenmişti.

Umman, endüstriyel gazda, BAE'de Abu Dabi ve Dubai gibi büyük emirlikler de elektrikte devlet desteğini kaldırmıştı, Kuveyt ise bu yöndeki kararı yoğun tepkiyle karşılaşınca geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Haber Ara