Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Babacan: Dışa bağımlıyız

Eski Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye enerji konusunda başta Rusya olmak üzere dışa bağımlı durumda olduğumuzu belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-10 05:50:04

Babacan: Dışa bağımlıyız

Ajansların haberine göre; Eski Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara milletvekili adayı Ali Babacan, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının 'bir gerçek' olduğunu söyledi. Babacan, "Bizim petrolümüz doğalgazımız yok. Tam tersine başta Rusya olmak üzere dışa bağlı konumda. Büyümek için bırakın büyümeyi sadece aydınlanmak için evlerimizi ısıtmak için ele muhtacız. Bu bir gerçek." dedi.

AK Parti'nin Ankara'dan milletvekili adayları Ali Babacan, Ahmet İyimaya, Aydın Ünal ve Ayhan Yılmaz, Ankara'nın İvedik ve Ostim bölgelerinde sanayicilerle bir araya geldi. İvedik Organize Sanayi Bölge Başkanlığı'nda gerçekleştirilen yemekli toplantıda Ali Babacan kısa bir konuşma yaptı.

"BAŞTA RUSYA OLMAK ÜZERE DIŞA BAĞIMLIYIZ"

Konuşmasında üretim ve sanayinin önemine değinen Babacan, "Bizim petrolümüz, doğalgazımız yok. Tam tersine başta Rusya olmak üzere dışa bağlı konumda. Büyümek için, bırakın büyümeyi sadece aydınlanmak için, evlerimizi ısıtmak için ele muhtacız. Bu bir gerçek. Peki bu kadar dışarı enerji açısından bağlıyken biz nasıl efendi olacağız, nasıl gerçekten arzu ettiğimiz bir ekonomik modele ulaşacağız? Bu da ancak ve ancak yatırımla olacak, üretimle olacak, ihracatla olacak." dedi.

"TÜRKİYE'NİN BAŞKA ÇIKAR YOLU YOK"

Babacan işadamlarına "En az ithal ettiğimiz enerji kadar katma değer üretecek ihracat yapacağız ki o cari açığımız cari fazla haline gelsin. Türkiye'nin başka çıkar yolu yoktur." diye ekledi.

"DAHA ÇOK YATIRIM DAHA ÇOK İHRACAT"

Babacan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sadece bankaların kredi verip, tüketicisi kredisi verip, o kredilerle vatandaşlarımızın daha çok tüketmesiyle daha büyük ekonomik büyüklüğe ulaşması mümkün değil. Atalar ne demiş, borç yiyen kesesinden yer. Erken gelen övün olmaz o da vaktinde bulunmaz. Eğer gerçekten efendi olacaksak, Türkiyeolarak dışa bağımlılığımızı azaltacaksak bu daha çok yatırım daha çok üretim daha çok ihracat."

Toplantıda diğer adaylar İyimaya, Ünal ve Yılmaz da birer konuşma yaptı.

TÜRKİYE'NİN İSTEDİĞİ EK DOĞALGAZ ERTELENDİ

Hatırlanacağı üzere Gazprom CEO'su Alexander Medvedev Türk Akımı projesinin başlangıç tarihinin ertelendiğini açıklamıştı. Türk yetkililer de yaptıkları açıklamada Türk Akımı görüşmelerinin dondurulduğunu bildirmişlerdi.

Öte yandan Rusya Türkiye'ye istediği ek doğalgazı vermeyi de erteleme kararı aldı.

RUS GAZI OLMADAN OLUR MU?

Peki Türkiye Rus gazı olmadan yapabilir mi? RIA Novosti ajansına konuşan enerji uzmanlarına göre, gaz tedarikinde Rusya dışındaki kaynaklara yönelmesi halinde Türkiye'nin enerji güvenliği riske girebilir. Uzmanlar, Türkiye'nin Güney Akım projesinden vazgeçip milyonlarca dolarlık transit gelirini kaybeden Bulgaristan'ın yaptığı hataya düşmemesi gerektiğini de düşünüyor.

Haber Ara