Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

B20 Türkiye Konferansı

B20 Türkiye Konferansı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 19:48:32

B20 Türkiye Konferansı
Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su ve Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi (IBAC) Başkanı Muhtar Kent, dünyada işsizliğin hiç olmadığı kadar yüksek, emtia fiyatları ve faizlerin ise hiç olmadığı kadar düşük olduğunu, yatırımların da düştüğünü belirterek, "Bu gerçekten kötü bir resim" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen "B20 Türkiye Konferansı" kapsamındaki "Küresel Yönetişim İçin Yol Haritası" oturumunda konuşan Kent, IBAC'ın ilk kez Türkiye'nin dönem başkanlığında kurulduğunu belirterek, B20'deki 6 çalışma grubunun G20 liderlerine 4 ana başlık altında tavsiyelerde bulunduğunu kaydetti.

Kent, G20 liderlerine ilk tavsiyenin istihdam alanında olduğunu anlatarak, bu noktada genç ve kadın istihdamının önemine dikkati çekti. Bazı ülkelerde kadınların işgücüne katılım oranının çok düşük kaldığını belirten Kent, bunun artırılması için planlı çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti.

Kent, ikinci tavsiyelerinin ticaretin geliştirilmesi olduğunu kaydederek, "İşsizlik hiç olmadığı kadar yüksek, emtia fiyatları hiç olmadığı kadar düşük, faizler hiç olmadığı kadar düşük ve yatırımlar düşüyor. Bu gerçekten kötü bir resim. G20 toplantılarında alınacak kararları bütün dünya izleyecek. Dünyanın gözü Kasım'da Antalya'da olacak. Bundan sonra bu kararların başarılı şekilde uygulanması istenecek" ifadelerini kullandı.

Üçüncü tavsiyenin altyapı yatırımları noktasında olduğunu anlatan Kent, buradaki açığın yatırımlarla hızla kapanması gerektiğini söyledi. Kent, bu konudaki ekonomik döngünün G20'de iyi bir şekilde işlenmesinin altını çizdi.

Kent, dördüncü tavsiyeyi de "küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması" olarak açıkladı. Kent, "Bütün bu tavsiyelerin uygulanması için politik önderlik olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "4 yıllık üniversite her zaman çözüm değil"

Konuşmasının ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Kent, genç işsizliği çözme konusunda staj programlarının ve ideal eğitimin önemine değindi. İsviçre'deki üst yöneticilerin yüzde 25'inin üniversite mezunu olmadığına dikkati çeken Kent, çözümün her zaman 4 yıllık bir üniversite mezuniyeti ve işletme masteri olmadığını vurguladı.

Muhtar Kent, "En büyük 10 şehir dünya GSYH'sinin yüzde 45'ine karşılık geliyor. Şehir bazındaki işbirlikleri de çok önemli" diye konuştu.

Diğer bir soru üzerine, yeni maddeler oluşturmaktansa IBAC ve B20'nin elele çalışarak ilerlemeyi transfer etmesi ve gündeme yeni bir şeyin dahil edilmemesini sağlaması gerektiğini dile getiren Kent, "Yeni bir sayfa açmayıp, daha önce ne taahhüt edilmiş, ne yapılmış ona bakıp, ilerlemek gerekiyor" dedi.

Dünya ekonomisinin belki de en hassas döneminden geçtiğini belirten Kent, bunun da herkese, sadece konuşmanın ötesine geçip, uygulamaya başlamak adına ilave bir baskı getirdiğini ifade etti.

Türkiye'de KOBİ'lerin ömrünün uzun süreli olmadığına işaret edilerek, bunun düzeltilmesi için neler yapılması gerektiğinin sorulması üzerine de Kent, KOBİ'lerin her ekonominin belkemiğini oluşturduğunu ifade etti. Bu nedenle KOBİ'lerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini dile getiren Kent, buna karşın ikinci kuşakların başka bir iş yapma arzularının da gözardı edilemeyeceğini ifade etti. Muhtar Kent, özellikle gençlerin ve kadınların KOBİ kurmak için cesaretlendirilmeleri gerektiğini ifade etti.

- "G20 yeni krizlerden kaçınmayı başaramamıştır"

Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği (RSPP) Başkanı Alexander Shokhin de G20'ye üye ülkelerin önemli bir çok konuda taahhütlerde bulunduğunu ve bazı konularda anlaştıklarını dile getirdi. Shokhin, söz konusu taahhütlerin ve anlaşmaların dünyadaki milli gelire önemli oranda katkısı olacağını ifade etti.

Buna karşın, G20'nin bazı zorluklar ve risklerle karşı karşıya bulunduğunun altını çizen Shokhin, "Bunlardan en önemlisi, G20 yeni krizlerden kaçınmayı başaramamıştır. Örneğin Avrupa'daki borç kirizi. Tabii ki bunlar, çözümü bölgeler arası düzeyde bulunması gereken sorunlar ama G20'nin de yeni ortaya çıkan sorunlara eğiliyor olması gerekiyor" diye konuştu.

Shokhin, bunun yanı sıra G20'nin gündeminin yoğunluğuna dikkati çekti. Birçok konunun uzun yıllardır G20'nin gündeminde olduğuna işaret eden Shokhin, "Örneğin IMF reformu, bu reform tamamlanmış değil. 2009'dan bu yana yapılan her zirvede liderler taahhütte bulunmasına rağmen bu reform tamamlanamadı. Aynı şekilde konumacı önlemler de" diye konuştu.

G20'nin gündemindeki her konunun aciliyet derecesinin farklı olduğunu belirten Shokhin, bunların mutlaka konsolide edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

- "KOBİ'lerin gelişmesini hep beraber desteklemeliyiz"

"Dünya KOBİ Forumu (WSF) Lansmanı" başlıklı oturumda konuşan WSF CEO'su Tunç Uyanık da KOBİ'lerin büyümesinin çok önemine değinerek, "Global anlamda KOBİ'lerin gelişmesini hep beraber desteklemeliyiz" dedi.

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Genel Sekreteri John Danilovich ise ICC'nın faaliyetleri hakkında bilgi verirken, KOBİ'lerin büyüme açısından hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını söyledi.

KOBİ'lerin uluslararası piyasalara erişiminin ve rekabet edebilmelerinin sağlanmasının önemine işaret eden Danilovich, "Özellikle yönetim becerilerini artırmalı, düzenlemeler konusunda bilgi sahibi olmalarını ve finansmana erişimi sağlamalıyız" dedi.

- "KOBİ'lerin finansmana ulaşımı zorlaşıyor"

Maliyet etkin finansmana ticari bankalardan ulaşmanın KOBİ'ler için giderek daha zor olduğunu ifade eden Danilovich, "Ticaretin finansmanında 2 trilyon dolarlık bir düşüş olmuştur. KOBİ'lerin finansman için yaptığı başvuruların yüzde 50'sinin bankalar tarafından reddedildiğini tespit ettik. Bu endişe verici bir trend" şeklinde konuştu.

TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar da Dünya KOBİ Forumu'nun iddialı bir gündemi bulunduğunu ifade ederek, forumun KOBİ'lerin dünya genelinde daha etkin, verimli olmasını, yaşayabilir, ayakta kalan kuruluşlar olmasını amaçladığını belirtti.

TOBB'un da bu anlamda Dünya KOBİ Forumu'nu güçlü bir şekilde desteklediğine vurgu yapan Yorgancılar, Türkiye'de KOBİ'lerin yüzde 82'lik kayıtlı istihdamı karşıladığını kaydetti.

Yorgancılar, uluslararası yönetişim kuruluşlarında, KOBİ'lerin çok düşük seviyede temsil edildiğini ifade ederek, "Dünya KOBİ Forumu kurulmasının sebeplerinden birisi de KOBİ'ler adına hareket edecek bir örgütün olmasıydı. G20 ve B20 Dönem başkanlığında Türkiye tarafından bu katkının sağlanmış olmasından büyük bir onur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

- "2030 itibarıyla aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz"

Dünya Bankası Ticaret ve Rekabet Küresel Ağı Direktörü Klaus Tilmes, Dünya Bankası olarak 2030 itibarıyla aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini, bunun için kendilerini hükümetlerle çalışmaya adadıklarını belirtti.

Tilmes, bugünkü ekonomik konjonktürde istihdam için KOBİ'lerin önemine dikkati çekerek, dünya istihdamının üçte ikisinin KOBİ'lerde oluştuğunu bildirdi.

Dünyada gençlerin işgücüne katılabilmesi için 2027 yılına kadar yeni 600 milyon işe ihtiyaç duyulduğunu belirten Tilmes, bunun, KOBİ'lerin bütün potansiyellerini ortaya koyması halinde mümkün olabileceğini dile getirdi.

Tilmes, girişimciliği desteklemek, becerileri geliştirip değer oluşturmak ve KOBİ'lerin dünya ekonomisine entegrasyonunu sağlamak gerektiğinin altını çizerek, KOBİ'ler için "Dünya KOBi Forumu" oluşturulduğunu belirtti.

Haber Ara