Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Ayrilikci Katalan milletvekili Casals hayatini kaybetti

Ayrilikci Katalan milletvekili Casals hayatini kaybetti

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-14 16:22:24

Ayrilikci Katalan milletvekili Casals hayatini kaybetti
İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde ayrılıkçı sivil ve siyasi girişimlere öncülük eden 70 yaşındaki Muriel Casals i Couturier, yaşamını yitirdi.

Barcelona'da şehir merkezinde, 30 Ocak'ta, karşıdan karşıya geçerken bir bisikletin çarpması sonucu kalça kemiği kırığı ve kafatası travması teşhisiyle Clinic Hastanesi'nde yoğun bakıma alınan Casals, iki hafta yaşam mücadelesi verdi.

Casals'ın hayatını kaybettiği haberi, Evet için Birlik Partisi (Junts pel Si) partisi tarafından gece yarısı duyuruldu. Yapılan yazılı açıklamada, "Yoldaş, dost ve milletvekili Muriel Casals i Couturier'in ölüm haberini derin üzüntüyle açıklıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont da Casals'ın ölümü dolayısıyla başkanlık konutundan yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Hepimizi etkileyen bir heyecanla yaşıyordu ve herkesin iyiliği için mücadele ediyordu. Muriel'i ve onun örnek insanlığını her zaman hatırlayacağız. Onun düşünü gerçek yapacağız. Ülkemizin yakın tarihini değiştiren seslerden biri olan Muriel Casals, bağımsızlık sürecinde çok önemli bir rol oynadı. İnsanların hakları ve demokrasi için savaştı."

Casals'ın 2010-2015 yıllarında başkanlığını yaptığı Omnium Cultural adlı dernek de "Ülkemizin özgürlüğü olan onun mücadelesine sadık kalacağız" açıklamasında bulundu.

Katalonya'da geçen yılın ekim ayında yapılan özerk yönetim seçimlerinde, bağımsızlık hedefiyle kurulan "Junts pel Si" ittifakından milletvekili seçilen 70 yaşındaki Casals'ın, Katalonya parlamentosunda kabul edilen, bağımsızlık yanlısı süreci başlatacak komisyona başkanlık etmesi öngörülüyordu.

Casals'ın cenazesinin önümüzdeki günlerde yapılacağı, ailesi ve dostlarının yanı sıra dileyen tüm Katalanların da töreni katılabileceği bildirildi.

Bu arada Casals'ın ölümü, Avrupa'da şehir içi bisiklet kullanımının en çok olduğu kentlerden biri olan Barcelona'da güvenli bisiklet kullanımı tartışmalarını da başlattı.

Haber Ara