Dolar

32,6007

Euro

34,8106

Altın

2.490,34

Bist

9.468,33

'Aynalıkavak Kasrı Musiki Müzesi' açılış töreni

TBMM Başkanı Kahraman, Sultan III. Ahmet tarafından yaptırılan Aynalıkavak Kasrı'nın, Musiki Müzesi olarak düzenlenerek hizmete açılış törenine katıldı- Kahraman:- 'Biz, kadim bir medeniyetin varisleriyiz. Biz, Osmanlı'nın torunlarıyız. Bugün bizim hakim olduğumuz topraklarda 53 devlet var ve bizim gönül coğrafyamız çok geniş. Dünyada sözü sesi bilinen bir büyük devletin varisleriyiz'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-19 23:32:28

'Aynalıkavak Kasrı Musiki Müzesi' açılış töreni
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, Sultan III. Ahmet tarafından yaptırılan Aynalıkavak Kasrı'nın, Musiki Müzesi halinde düzenlenerek hizmete alınması törenine katıldı.

TBMM Milli Saraylar tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, restorasyonu ve tefrişi yapılan müzenin açılışına Prof. Dr. Sadettin Ökten, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Hakkı Acun'un yanı sıra kültür sanat dünyasının önemli isimleri iştirak etti.

Açılış töreninde bir konuşma yapan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, tarihe olan saygının, bir milleti ayakta tutan unsur olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Tarihe saygı, kendine saygının daim olabilmenin esasıdır. Kültürümüze çok büyük ehemmiyet vermek, tarihimize saygı göstermek zorundayız. Anıtlar, eski eserler devletlerin, kültürlerin temel taşıdır. Gereken önemi vermemiz icabet eder. Bu sahada hizmet verenlere tebriklerimi sunuyorum. Tarihimize olan bağımızı her zaman devam ettirmeliyiz. Köksüz bir ağaç değiliz. Biz, kadim bir medeniyetin varisleriyiz. Biz, Osmanlı'nın torunlarıyız. Bugün bizim hakim olduğumuz topraklarda 53 devlet var ve bizim gönül coğrafyamız çok geniş. Dünyada sözü sesi bilinen bir büyük devletin varisleriyiz."

Türkiye'nin 15 Temmuz'da büyük badire atlattığını vurgulayan Kahraman, "Bu varlığımız, 15 Temmuz'da büyük bir tehlike atlattı. Gelişmemizi istemeyen, güçlü bir Türkiye istemeyen bir dünya var. Bu yüzden nifak çıkarıyorlar ama muvaffak olamadılar. Milletimiz, parti farkı gözetmeksizin darbeye karşı durdu ve demokrasinin yanında yer aldı." diye konuştu.

"Biz de bu ve bundan sonraki her sene-i devriyesinde anısını taze tutacağız." diyen Kahraman, 15 Temmuz darbe girişiminin toplumsal hafızada canlı tutulması için, TBMM'de bir demokrasi müzesinin kurulacağını söyledi.

Darbe girişiminin sene-i devriyelerinde çeşitli etkinlikler yapılacağını kaydeden Meclis Başkanı Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böyle kötü günleri unutmamak, gelecekte tekrar yaşanmasını önler. Ankara'da, Meclis'te demokrasi müzesi inşa edeceğiz. Başbakanımızın bulunduğu ofisin bombalanmış halini aynen muhafaza ediyoruz ve 'geçmiş olsun' ziyaretine gelen misafirlerimize gösteriyoruz. Milletin kendi meclisini bombalamak idrak ötesi bir şey, şaşkınlık. Bir meczubu, bir narsisti kullandılar."

TBMM Başkanı Kahraman, konuşmasını yaklaşan kadir gecesi ve ramazan bayramını tebrik ederek tamamladı.

Açılış töreni öncesi bir konuşma yapan Milli Saraylar Bilim Kurulu üyesi, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, müzenin yapımı ve kasrın restorasyonundaki çalışmalar kapsamında en büyük yardım ve katkıyı TBMM Başkanı Kahraman'dan gördüklerini ifade etti.

Prof. Dr. Ortaylı, müzenin ve kasrın restorasyonu sonrası Kahraman'dan yeni bir talepleri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bizim çok büyük yardım gördüğümüz devlet adamımız hiç şüphesiz ki meclis başkanımızdır, her istediğimizi yerine getiriyor, müteşekkiriz. İyi şeyler istemeye gayret ediyoruz. Şimdi de bir arzumuz daha var. Burası çok büyük bir komplekstir. 18. asır medeniyetimizin önemli bir parçasıdır. Çünkü burada III. Selim Han'ın ve diğer bestekar padişahların hepsinin bir kalıntısı vardır. Onların sesleri burada geziniyor. Burada denizcilik tarihimizin en önemli eseri var. İstanbul'un fethinden sonra inşa edilen tersane var. Eğer lütfederseniz, 1960'lardan kalma, bu mimari ve atmosferle hiç bağdaşmayan, hali hazırda da harap vaziyette bulunan binaların buradan kaldırılması için sizin emrinizi ve inayetinizi bekliyoruz. İnşallah bu sahil ve Fatih Sultan Mehmed'in tersanesi, kızakları da bu sayede açığa çıkacaktır."

TBMM Başkanı Kahraman törende, müzeye eser bağışında bulunan vatandaşlara teşekkür plaketi verdi. Daha sonra kurdele kesilerek müzenin açılışı yapıldı. İftar yemeği ile devam eden açılış programının ardından Kahraman, müzeyi gezdi.

Açılış programı, konserle sona erdi.

Haber Ara