Dolar

32,5968

Euro

34,7917

Altın

2.492,22

Bist

9.524,59

Aydın Doğan-HDP-Kürt petrolü gerçeği

İşadamı Aydın Doğan hakkında HDP ve Kürt petrolü üzerinden önemli iddialar ortaya atıldı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-02 01:31:28

Aydın Doğan-HDP-Kürt petrolü gerçeği

7 Haziran seçim sürecinde Doğan Medyası'nın uluslararası güçlerin projesi olduğu iddia edilen Halkların Demokratik Partisi'ni(HDP) desteklediği iddia edilmişti. Son yaşanan çatışmalı ortam için de Aydın Doğan medyasının, savaşın tarafgirliğini Suriye rejiminin parasını yöneten ortağı Jamal Daniel ile birlikte yürüttüğü yönünde.  Amacın ise Kuzey Irak'taki ortak enerji projelerini garanti altına almak olduğu...

Yeni Şafak'ın Derin Ekonomi Dergisi'nden derlediği habere göre; Aydın Doğan'ın, Esad rejiminin yurtdışındaki parasını yönettiği iddia edilen, Türkiye aleyhine yoğun bir kara propaganda yürüten Al Monitor haber sitesinin de sahibi olan Arap-Amerikan işadamı Jamal Daniel ile Kuzey Irak'ta ortaklaşa petrol sahası işlettikleri ortaya çıktı. Doğan'ın kara para cenneti Jersey adasında kurduğu paravan şirketleri aracılığıyla Kuzey Irak'ta gizli petrol arama ve üretim anlaşmaları imzaladığı belirtiliyor. Beşşar Esad'ın aile dostu olan ve rejimin yurtdışındaki parasını yöneten işadamlarından biri olduğu iddia edilen Jamal Daniel'e ait Kanada merkezli Range Energy Resources Inc. şirketi ile işbirliğine yürüten Aydın Doğan'a ait Gas Plus Khalakan Limited firması; Erbil ile Süleymaniye arasında 82 milyar dolar değerinde petrol ve gaz rezervi olduğu tespit edilen Khalakan sahasında ortaklaşa petrol çıkarıyorlar.

Hatırlanacak olursa 2007'de AK Parti'ye kapatma davası ile başlayan, 7 Şubat MİT krizi ile tırmanışa geçen hükümeti düşürme girişimleri Gezi eylemleri ve 17/25 Aralık süreci ile ete kemiğe büründü. Cemaat'ten Doğan medyasına, Suriye rejiminden İrancılara, PKK'dan DHKP-C'ye… Dünya yansa bir araya gelmez, birbirini sevmez zannedilen taraflar aynı fotoğrafta karşımıza çıkıyor. Hükümet adı altında Türkiye'ye karşı yürütülen kirli ve kanlı propaganda dışarıda Al-Monitor, içeride Doğan'ın yayın organları ile yürütülüyor.

Aydın Doğan'ın işbirliği yaptığı Suriyeli ve İranlı işadamlarının ortak özelliklerinden biri son dönemde eksen kayması yaşandığı görülen İran rejiminin ABD'yle yakınlaşmasına destek vermeleri. Bijan Mossavvar Rahmani ve Jamal Daniel ikilisi Amerika'da kurulu Center for Iranian Studies derneğinin bağışçıları arasında.

ŞAŞIRTICI DOSTLUKLAR

Son dönemdeki yayın çizgisiyle bir yandan Suriye rejimine arka çıkan Aydın Doğan diğer yandan da HDP, PKK ve PYD'nin askeri gücü YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde kurmaya çalıştığı koridor projesine sıcak destek veriyor. Beşşar Esed rejimiyle işbirliğine giden PYD hem Esed'in ordusuna asker sevkiyatı yapıyor, hem de işgal ettiği Türkmen ve Arap bölgelerinde yaşayan nüfusu göçe zorluyor. Esed'la ortak hareket eden PYD'nin Türkiye'nin güney sınırları boyunca Akdeniz'e kadar olan bölgeyi kontrol altında almaya çalışması dikkat çekiyor. PYD'nin şu anda IŞİD tarafından kontrol edilen Suriye'nin Palmyra bölgesindeki zengin petrol yataklarında gözü olduğu biliniyor. ABD'nin IŞİD'i bölgeden uzaklaştırdıktan sonra Palmyra'yı Suriye rejimiyle anlaşmalı olarak PYD'ye bırakması bekleniyor. Sonraki aşamada ise Palmyra'dan geçen Kerkük-Baniyas (Suriye'nin liman kenti) Petrol Boru Hattı'nın tamir edilerek hem Kerkük hem de Suriye petrollerinin Akdeniz'e akıtılması amaçlanıyor.

ABD'nin Irak'ı işgali sırasında savaş uçaklarıyla bombalaması nedeniyle 2003 yılından bu yana kapalı olan Kerkük-Baniyas arasındaki petrol boru hattı 800 km uzunluğunda ve günde 300 bin varil petrol pompalama kapasitesine sahip. Hat, 2007 yılında Suriye ve Irak hükümetleri tarafından Rus Gazprom'a ihale edilerek tamir edilmek istendi. Ruslar 2009'da iç kargaşadan ötürü projeden vazgeçince hat kapalı kalmaya devam etti. Uzmanlar Suriye rejiminin PYD'yi kullanarak Palmyra bölgesini kontrol altına alması halinde, şu an Peşmerge kontrolünde olan Kerkük'ten çıkan petrolün Kerkük-Baniyas Boru Hattı kanalıyla Akdeniz'e akıtılarak Türkiye'den geçen Kerkük-Ceyhan hattının by-pass edilmesinin hedeflendiğini belirtiyor. Suriye rejimine yakın işadamlarıyla ortaklık yapan Aydın Doğan'ın içeride HDP'yi destekleyerek koalisyonlar dönemine giren Türkiye'de daha fazla etkili olmayı hedeflediği, Suriye'de ise rejime ve YPG-PYD'ye destek vererek gelecekte Irak ve Suriye petrol ve gaz rezervleri üzerinde daha fazla söz sahibi olmak istediğini öngörmek mümkün.

Petrol gelirlerinin paylaşımı konusundaki krizi 2 Aralık 2014'te bir anlaşmayla aşan Irak hükümeti ile Bölgesel Kürt Yönetimi tekrar başa döndü. Kürt Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı, her ay 500 milyon dolar tutarında petrol satışı yaptıklarını ve parayı kendi kasasına aktardığını ifade ediyor. IKBY'de 52 sahada Türkiye dahil, ABD, İngiltere, Kanada, Norveç, BAE, Çin, Hindistan, Güney Kore, Fransa, Macaristan, Moldova, Avusturya, Kıbrıs, Avusturalya gibi ülkelerin enerji, petrol ve gaz, inşaat, taahhüt altyapı firmaları başı çekiyor. Ekonomik entegrasyonda en büyük rol Türkiye'ye düşüyor.

ÜÇLÜ KUTSAL İTTİFAK

Aydın Doğan'ın uzun zamandır Kuzey Irak'ta enerji sektörüne yoğunlaştığı, bazı girişimlerini açık, bazılarını ise gizli ortaklıklarla yaptığı birçok kişi tarafından biliniyor, dillendiriliyor. Tıpkı Doğan Medya Grubu'nu sözde küçültüp birbirinden farklı online platformlara maddi destek verdiği gibi… Kuzey Irak'ta imzalanan gizli petrol arama ve üretim anlaşmalarının kara para cenneti Jersey Adası'nda kurduğu paravan şirketler aracılığıyla gerçekleştirilmesi ise dikkat çekiyor. Beşşar Esed'in aile dostu olan ve rejimin yurt dışındaki parasını yöneten işadamlarından biri olduğu iddia edilen Jamal Daniel'e ait Kanada merkezli Range Energy Resources Inc. şirketi ile işbirliği yapan Aydın Doğan'ın yüzde 50 ortaklığı bulanan Gas Plus Khalakan Limited firması; Erbil ile Süleymaniye arasında 82 milyar dolar değerinde petrol ve gaz rezervi olduğu iddia edilen Khalakan sahasında ortaklaşa petrol çıkarıyor.

Daniel, aynı zamanda Türkiye aleyhine yoğun bir kara propaganda yürüten Al Monitor haber sitesinin de sahibi olan Arap-Amerikan işadamı olarak karşımıza çıkıyor. Son dönemde Türkiye'de iç savaş ve darbe olacağı yönünde kara propagandaya başlayan Al Monitor'de paralel yapıya yakın yazarlar da boy göstererek Türkiye aleyhine yayınlara katkı veriyor. Jamal Daniel ile Fethullah Gülen'in ise eşzamanlı olarak, 1999'da dinler arası diyalog alanında görülmesi, Daniel'in biri Texas'ta biri de İsviçre'de olmak üzere iki farklı dinler arası diyalog vakfı kurması dikkat çekiyor. Daniel'in diyalog vakfında yönetim kurulu üyesi olarak çalışan Başpiskopos Michael Fitzgerald aynı zamanda Gülen'in kontrolündeki ABD merkezli vakıf Rumi Forum'un düzenlediği dinler arası diyalog toplantılarının önemli konuklarından biri. Atlanma ması gereken bir küçük detay da Cemaat'in gazetesi Zaman'a bağlı Cihan Haber Ajansı ile Suriye resmi haber ajansı SANA'nın 2004 yılında yapmış olduğu işbirliği anlaşmasına yine Jamal Daniel'in aracılık etmiş olması.

Gizli ortaklık, halka açık şirket Doğan'ın 2009 yılında Erbil hükümetiyle Ortak Üretim Anlaşması yaparak girdiği Khalakan sahasındaki ortaklardan biri Kanada Ulusal Borsasında halka açık bir şirket olan Range Energy Resource idi. Range Energy'nin yayınladığı faaliyet raporuna göre, Aydın Doğan'a ait olan Doğan Enerji Yatırımlar A.Ş., bu sahada 2009 yılında yüzde 50 oranında ortaklık tesis etmişti. Range Energy firması, 2010'dan sonra hisse oranı kademeli şekilde yükseltilmek suretiyle peyderpey Jamal Daniel'in kontrolüne geçti. Daniel'in Texas Houstan'daki JP Morgan Chase Tower'da bulunan ofis adresine kayıtlı birçok şirketi bulunuyor. Bu firmalardan biri, Gulf Energy America LLC, Kanadalı Range Energy firmasının şu an yüzde 65'ine sahip. Daniel, Range Energy Resources Inc.'deki ilk etapta yüzde 10 görünen payını 2011'de yüzde 24'e, 1 Kasım 2013'te ise yüzde 55'e, 2014'te ise yüzde 65'e çıkardı. Şirketin basın açıklamasına göre Jamal Daniel'in sahibi olduğu Gulf LNG America firması ayrıca, Range Enegy firmasına 50 milyon doları Eylül 2015'te, 150 milyon doları da 2016'da olmak üzere 200 milyon dolar para koyarak Khalakan sahasında petrol ve gaz arama yatırımlarına devam etme sözü verdi.

Kuzey Irak toprakları 56 petrol arama sahasına bölündü. 20'den fazla ülkeden 50'ye yakın şirket sondaj operatörü veya yatırımcı olarak bu sahalarda faaliyet gösteriyor. Türkiye'den ortaklığı bulunan şirketler ve işadamları, Turkish Petroleum (TPAO), Petoil, Petroquest, Genel Enerji ve Doğan Enerji bölgede petrol ve gaz arıyor.

Doğan, Jersey Adası'nda 7 Nisan 2009 tarihinde aynı gün içinde Gas Plus Erbil ve Gas Plus Khalakan Limited firmalarını kurdu. Bu firmalar kanalıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yle ortak arama ve üretim anlaşmaları imzaladı. Doğan Holding 29 Haziran 2009 tarihinde Borsa İstanbul'a açıklama yaparak Khalakan sahasında 40 milyon dolar ve Erbil sahasında 40 milyon dolar olmak üzere 80 milyon dolarlık petrol arama yatırımı için iki şirket kurduğunu bildirdi. Ancak Doğan Grubu sonraki yıllarda bu açıklamada yer alan Khalakan sahasında ne tür faaliyetler yaptığına dair borsaya herhangi bir bildirimde bulunmadı.

İran ve Dubai ortaklığı Aydın Doğan'ın Erbil sahasındaki yedi kuyuda ortak petrol çıkardığı DNO International firması ise Oslo (Norveç) Borsası'na kayıtlı halka açık bir şirket. Şirketin en büyük ortağı ve yönetim kurulu başkanı ise uzun yıllar ABD Princeton
Üniversitesi'nde akademisyen olarak çalışmış, sonra iş dünyasına atılmış işadamı Bijan Mossavvar-Rahmani. ABD'nin Irak'ı işgalinin hemen ardından Kuzey Irak'a giderek Barzani'ye Erbil'de petrol çıkarmak istediğini söyleyen ilk şirket olarak biliniyor DNO. Barzani'nin bu nedenle şirkete ve Rahmani'ye özel bir önem atfettiği kaydediliyor. DNO, Erbil yönetimiyle ilk ortaklık anlaşmasını 2004'te imzaladı. 2006'da Tawke sahasında petrol buldu.

Doğan ise 2009'da ortak olduğu İranlı Bijan Mossavar-Rahmani ile Erbil dışında Yemen'de de ortak petrol saha işletiyor. Ortak oldukları Erbil sahası içindeki Bastora ve Benenan bölgelerinde ispatlanmış 10 milyar dolarlık petrol rezervi bulunuyor. Amerika merkezli Persepolis Vakfı'nın Direktörü olan işadamı Rahmani'nin eşi Sharmin Rahmani de ünlü yatırım bankası Goldman Sachs'ın üst düzey yöneticilerinden biri. Khalakan sahasına dönecek olursak, Suriyeli Jamal Daniel'in yanısıra Dubai merkezli Alzarooni ailesiyle de ortaklık yapılmış. 7 Nisan 2009'da kurulan Gas Plus Khalakan ve Gas Plus Erbil şirketlerinin yarısı Doğan'ın olurken diğer yarısı ise Newage Alzarooni Limited'in oldu.

Newage Alzarooni'in hissedarları arasında bulunan Alzarooni Grubu, İran asıllı Sünnilerden olup uzun yıllar önce Birleşik Arap Emirlikleri'ne yerleşmiş bir kabileden geliyor. Alzarooni ilk olarak Türkiye'ye 2009 yılında Aslantepe stadının inşaatına ortak olmak için gelmiş ancak Halkbankası, Eren Talu'ya kredi vermeyince stadyum işinden vazgeçmişti.

Haber Ara